Rukomet

Šprem: "Gdje sam stao igrački, volio bih nastaviti trenerski"

Razgovarala:Zvonka Keliš • petak, 19.04.2013.
Šprem: "Gdje sam stao igrački, volio bih nastaviti trenerski"
Foto: Davor Sajko

Hrvatski rukomet na krilnim je pozicijama uvijek bio potkrijepljen onim najboljim i najsjajnijim igračima, a jedan od njih, član zlatne hrvatske generacije jest i Goran Šprem. Još jedno krilo koje ne skida osmijeh s lica ove je sezone ipak reklo kraj svom igračkom rukometnom putu te je krenulo u potragu za novim izazovima, no naravno ne daleko od rukometnih terena. Upravo stoga o svemu što se zbivalo u njegovoj uistinu zanimljivoj karijeri, o onome što slijedi, kao i mnogo čemu drugome za Sportnet je u dva dijela otkrio stariji brat Šprem.

Goran Šprem. Ljevokrilni hrvatski rukometaš rođen u Dubrovniku svoje prve rukometne korake napravio na parketu dvorane RK Zagreba da bi se nakon rukometnog puta na hrvatskim terenima zaputio u Njemačku gdje je proveo nekoliko zanimljivih godina u kojima je imao priliku pokazati što sve zna i umije. No, vrijeme je ove sezone bilo da ovo uvijek nasmiješeno krilo objesi stabilke o klin te svoje misli usmjeri ka nekim novim, zlatnim rukometnim pohodima, jer ipak se upravo on može podičiti činjenicom da je činio onu zlatnu hrvatsku rukometnu generaciju, onu, kako je svi danas vole zvati, staru gardu.

Stariji brat Šprem stoga se samo za Sportnet odlučio prisjetiti kako svojih rukometnih početaka tako i divnih dana svoje uistinu zanimljive karijere, ali je pritom kazao i ponešto o svom oproštaju od rukometa u igračkom smislu te svemu onome što je sada nanovo pred njime. Budući da je Goran poznat kao pravi brbljavac te kako je u razgovoru pokrio mnoge zanimljive teme, a šteta bi bilo izostaviti nešto, odlučili smo intervju objaviti u dva dijela.

"Kao klinac sam počeo igrati u RK Zagreb i tada mi je trener bio Boris Dvoršek, današnji trener Zagreba. Imao sam kojih 10, 11 godina i krenuo sam igrati sa Zrnićem, Špoljarićem, Vorijem i ekipom. To je bila generacija prijatelja za cijeli život, nismo bili samo suigrači", započinje svoju rukometnu priču Šprem te potom nastavlja: Praktički sam cijelu karijeru bio u Zagrebu da bi se 2004. uputio u Njemačku gdje sam do prije mjesec dana bio sam Gastarbeiter."

Slika 1 od 1.
Foto: Kristijan Komarica

Budući da o svojoj karijeri i svemu što je prošao može pričati samo u superlativima te bi se danima mogao prisjećati samo lijepih trenutaka jer, kako kaže, one loše ne pamti, zasigurno je teška srca ove sezone nakon rastanka sa svojim posljednjim klubom krenuo natrag kući. Pojasnio je stoga Šprem što se to točno posljednjih mjeseci zbivalo u i oko Gummersbacha.

"U Gummersbach sam došao nakon ozljede zbog koje sam pauzirao više od dvije i pol godine. Vratio sam se, trudio, bio relativno i zadovoljan, no to je klub koji trenutno ima financijskih problema i nije siguran što će sa svojom budućnošću stoga je najrealnija varijanta bila, kada smo shvatili da ćemo se rastati, da se rastanemo prije, točnije, ovih tri mjeseca prije kraja sezone."

Nastavio je potom Hrvat koji je donedavno bio na radu u Njemačkoj: "Rastali smo se na normalan način i to je to. Oni su se odlučili za pomlađivanje ekipe i nesigurnost u rezultat u što se ja nisam htio upustiti jer sam prije svega sportaš kojemu je rezultat na prvome mjestu, dok njima nije bio. To je bio glavni razlog našeg rastanka."

S 33 zrele godine ovo je lijevo krilo stoga moralo razmisliti je li to konačno zbogom rukometu u igračkom smislu, ali i što, gdje i kako dalje.

"Mislim da to sada stvarno jest kraj. Bude li došla kakva ponuda da se ne odbija naravno da ću je prihvatiti, no mnogo je realnije da se ona neće pojaviti, svjestan sam toga i pokušavam okrenuti novu stranicu u svom životu, vidjeti što i kako dalje", realan je bio stariji Šprem.

"Gdje sam stao igrački, volio bih nastaviti trenerski"

Budući da je za vrijeme ozljede bio vrijedan ne samo po pitanju rehabilitacije već i grijanja studentske klupe Šprem mislima svakako ostaje u rukometu gdje se ipak nada ponekoj trenerskoj klupi.

"U rukometu ću definitivno ostati, no još nisam siguran u kojem segmentu. Završio sam višu trenersku prije tri godine, to sam priveo kraju dok sam bio ozlijeđen, a sada sam na master studiju za sportski menadžment stoga ću vidjeti što i kako dalje."

"Ne želim ispast bahat ni omalovažavati rad s djecom, on je itekako zanimljiv, ali u ovom me trenutku ne zanima možda rad s djecom od 10, 12, 14 godina već malo starijom", nadodao je Šprem.

Nerijetko je ovaj sada već bivši rukometaš kružio Zagrebom u posljednje vrijeme stoga nije bilo naodmet priupitati vidi li se možda i u trenerskim redovima svog matičnog kluba: "Zagreb je moj klub, tu sam odrastao i naravno da bih ovdje volio raditi."

Iako nešto više na ovu temu Zagreba nije htio kazati sa smiješkom je na licu krenuo pojasniti gdje se i kako vidi na svom eventualnom trenerskom putu: "Nitko ne može biti trener reprezentacije isprva, no volio bih, recimo, ne preskočiti neke korake već se uhvatiti pravog rukometa odmah jer cijelu karijeru igram u vrhunskim klubovima gdje je rukomet na istom takvom nivou. Volio bih stoga i nastaviti u tom smjeru, gdje sam stao igrački volio bih nastaviti trenerski."

CO Zagreb uz Dvoršeka može do iznenađenja u Europi

Nije bivši hrvatski reprezentativac i član zlatne hrvatske rukometne generacije mogao bez da, posebice proteklih mjeseci, prati zbivanja u i oko svog kluba CO Zagreba. Europska sezona nije bila sjajna pa ostaje žal što Zagrebovi mladi momci nisu tamo pokazali što sve mogu, no učinili su to prije nekoliko dana u Regionalnoj ligi kada su s novim trenerom, ujedno Špremovim prvim trenerom, ponijeli naslov osvajača SEHA lige.

"U Ligi prvaka Zagrebaši su završili na petom mjestu u skupini i nisu se plasirali u osminu finala, no Zagreb ima mladu ekipu, a imao je peha s ozljedama, prvo Špiler pa potom Horvat", započeo je Šprem koji je odmah u priči istaknuo mlade koji uistinu dolaze: "Međutim, ima on tu dosta mladih igrača koji su se isprofilirali i za koje vjerujem da će biti nosioci igre, od Mandalinića, Stepančića, Šprema, Ivića, Marića, to su sve igrači koji su pokazali da imaju kapacitet postati vrhunski igrači."

Stariji o mlađem Špremu

Lovro Šprem već se dokazao u dresu Zagreba pa i reprezentacije te odlično gradi svoju karijeru ka još jednom od hrvatskih sjajnih krila, stoga njegov stariji brat Šprem, iako ima mnogo savjeta za udijeliti, nema potrebe za velikim korekcijama u igri onog mlađeg: "Razgovaramo puno, ukazujem mu na greške koje radi, no ne u smislu sad trebaš igrati ovako ili onako, već se tu više radi o nekim tehničkim detaljima, što bi se moglo ispraviti, što bi moglo biti kvalitetnije u njegovoj igri kako bi iskoristio potencijal i kvalitetu koju ima te kako bi postao kompletan igrač."

Da hrvatski rukomet ne mora brinuti o svojoj budućnosti, posebice ne na krilnim pozicijama pokazao je i mladi Lovro Mihić za kojeg Šprem također ima samo riječi hvale: "Lovro je mlad i vrlo perspektivan igrač koji je odličan kao i većina tih mladih igrača, no kako će se dalje razvijati, dokle će dogurati, bio to on, moj brat ili netko treći ovisi samo o njima."

"Na dobrom su putu, dobro rade te vjerujem da će im već sljedeća sezona biti za korak bolja što znači sigurno prolaz dalje u drugi krug Lige prvaka, dok četvrtfinale možda isto mogu uhvatiti ukoliko im se posloži ždrijeb. No, moraju posložiti te dječačke i početničke pogreške, izgubljene lopte, moraju se opredijeliti činjenici da im je rukomet posao i profesija. Žao mi je što oni već ove sezone nisu eksplodirali što su realno mogli, ali nadam se da će to učiniti već sljedeće sezone te da će biti pravo iznenađenje u Ligi prvaka."

"Zagreb mora napadati sve titule pa tako i SEHA ligu", kazao je Šprem netom prije Final Foura u Skoplju znajući da upravo CO Zagreb tamo može iznenaditi sve i osvojiti naslov regionalnog prvaka. Upravo stoga morao je ovaj rukometaš kazati i još ponešto o samoj ligi, samome regionalnome natjecanju.

"To je vrhunska stvar za mlade igrače, ima mnogo više jačih utakmica nego što ih ima hrvatska liga, a ima i mnogo više kvalitetnijih protivnika posebice ako se sljedeće sezone priključe Mađari, Poljaci, i možda Barcelona. To će biti vrlo, vrlo interesantno."

Promjena stratega CO Zagreba, točnije, odlazak Slavka Goluže te dolazak Borisa Dvoršeka, neizostavno je pitanje na koje je Šprem imao jasan odgovor: "Dvoršek, koji je bio i meni trener od 12. godine te me vodio sve do prve ekipe, jest apsolutno čovjek koji može iz tih igrača izvući još više, dići ih na kvalitetu više te se nadam da je on prvi i pravi izbor CO Zagreba za trenera jer je dokazan. Sada Bota svoje veliko znanje koje neosporno ima mora pretvoriti u još veći rezultat s ovom ekipom što će sljedeće sezone dodatno učiniti", zaključio je na koncu uvijek nasmijani Šprem.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 23:59
    NIJE SVE TA KO BAJNO , ali drži se jer ima likova koji od toga žive!!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.04.2013. u 17:06
    sretno legendo :)
    Obrisan korisnik