Automoto

Na novoj stazi u Texasu Jorge Lorenzo kreće po 100. plasman na pobjedničko postolje

Igor Šestak • subota, 20.04.2013.
Na novoj stazi u Texasu Jorge Lorenzo kreće po 100. plasman na pobjedničko postolje
Foto: EPA

Staza kraj Austina u Texasu prošle je godine prvi put ugostila Formulu 1, a ovog će vikenda ugostiti i Svjetsko prvenstvo u motociklizmu. Bit će to druga utrka nove sezone i prva od tri američke utrke u ovogodišnjem kalendaru. Aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo slavio je na otvaranju sezone, a u Austinu će tražiti svoje 100. plasman na pobjedničko postolje u karijeri. Yamahinom asu glavni konkurenti ponovno bi trebali biti vozači Honde, ali i momčadski kolega Valentino Rossi, koji će upisati svoj 218. nastup u najjačoj klasi i izbiti na drugo mjesto vječne ljestvice.

Treći vikend u travnju donosi drugu ovogodišnju utrku Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Prvi put u povijesti elitno motociklističko natjecanje održat će se na stazi kraj Austina u Texasu. Riječ je o Velikoj nagradi Amerike, prvoj od tri utrke koje će se ove godine održati na američkom kontinentu.

Sezona 2013. počela je prije dva tjedna noćnom utrkom u Kataru. Tom je prilikom Jorge Lorenzo na Yamahi gotovo savršeno započeo novu sezonu i na najbolji mogući način krenuo u obranu naslova svjetskog prvaka. Njegov novi/stari momčadski kolega Valentino Rossi bio je drugi nakon odličnog probijanja kroz poredak, dok su Honde ostale "kratkih rukava". Posebno se to odnosi na Danija Pedrosu koji je cijelog vikenda tražio brzinu, a na kraju ga je u utrci pobijedio i momčadski kolega Marc Marquez. 20-godišnji debitant koji se u svom prvom nastupu uspeo na pobjedničko postolje.

Novi okršaj najbolji svjetski motociklisti imat će u američkom Austinu na Circuit of the Americas. Riječ je o novoj stazi koja je službeno otvorena 21. listopada prošle godine, a mjesec dana kasnije je ugostila Formulu 1. Konstruirao ju je Hermann Tilke, kao i većinu novih staza za Formulu 1, a njen krug je dugačak 5.513 metara. Vozi se u smjeru suprotnom od smjera kazaljke na satu, a staza je široka 15 metara. Najduži ravni dio dugačak je 1.200 metara, lijevih zavoja je 11, a desnih devet.

Velika nagrada Amerike bit će prva od tri ovogodišnje utrke u MotoGP kalendaru koje će se održati na američkom kontinentu. U srpnju je na rasporedu Velika nagrada Sjedinjenih Američkih Država na stazi Mazda Raceway, poznatoj kao Laguna Seca, dok će se u kolovozu na stazi u Indianapolisu održati Velika nagrada Indianapolisa. SAD je nakon Španjolske postao druga država u povijesti koja će ugostiti tri ili više utrka Svjetskog prvenstva u istoj sezoni.

Kroz povijest utrke u SAD-u nisu se održavale u kontinuitetu. Svjetsko prvenstvo u motociklizmu prvi je put gostovalo na stazi u Daytoni 1964. godine, no utrka se tamo zadržala samo dvije sezone. Uslijedila je stanka do 1988. godine kad su motociklisti prvi put stigli na Laguna Secu. Do 1994. su odradili šest utrka, a onda je uslijedila nova stanka u održavanju utrka na američkom tlu.

Hayden: "Tri američke utrke su ostvarenje sna"

Američki motociklist Nicky Hayden posebno je sretan što će se ove sezone u njegovoj domovini održati čak tri utrke: "Tri američke utrke u kalendaru su za mene ostvarenje sna. Staza u Austinu je zaista odlična. Vozio sam na njoj cestovni motocikl i upoznao okruženje, no na MotoGP motociklu će biti sasvim drukčije. Nadam se da ću biti na najboljoj mogućoj razini."

Natjecanje se vratilo na Laguna Secu 2005. godine, ali se održava samo u najjačoj klasi. Tri godine kasnije u kalendar je ušla Velika nagrada Indianapolisa, a 2013. pridružila se i staza u Austinu.

Vozače u Texasu očekuje mnogo nepoznanica, iako su momčadi ranije imale priliku testirati ovu stazu te su prikupile određene podatke. Također, očekuje ih novi sustav kvalifikacija, koji je svoj debi doživio u Kataru i dobio prilično pozitivne komentare.

Jorge Lorenzo tada je bio najspretniji i osvojio je prvu startnu poziciju, koju je kasnije pretvorio u uvjerljivu pobjedu. Bio mu je to 99. plasman na jedno od prva tri mjesta u karijeri, a u Austinu će tražiti jubilarni 100. Samo je sedam vozača u povijesti Svjetskog prvenstva više od sto puta stajalo na pobjedničkom postolju.

"Katar je za nas bio odličan start nove sezone. Važno je dobro ući u sezonu, no ona je vrlo dugačka. Sada selimo u SAD, u jedno sasvim novo okruženje. Moramo se prilagoditi na novu stazu, novi asfalt, drukčiju klimu i još mnoge druge okolnosti. Staza je po konfiguraciji vrlo raznolika. Ima dugačkih pravaca, ali i zavoja koji se prolaze u prvoj brzini. Morat ćemo naporno raditi da bismo bili konkurentni, no vjerujem da možemo do dobrog rezultata", poručio je aktualni svjetski prvak.

Rossijeva 218. utrka u najjačoj klasi

Valentino Rossi trebao bi u nedjelju startati u svoju 218. utrku u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Time bi izbio na drugo mjesto ljestvice najdugovječnijih vozača. Prvi je Alex Barros s 245 nastupa, dok će iza Rossija ostati njegov sunarodnjak Loris Capirossi s 217.

U svojoj povratničkoj utrci na Yamahinom motociklu Valentino Rossi je osvojio odlično drugo mjesto, kojim je uspio i 14. sezonu zaredom doći do minimalno jednog plasmana na pobjedničko postolje. "Drugo mjesto u Kataru dalo mi je dodatnu motivaciju. Naši suparnici će u Austinu sigurno biti snažniji, no naš cilj je osvojiti poveću količinu bodova. Prvi dojmovi o stazi su odlični, predivna je", poručio je Rossi.

Dani Pedrosa će u Austinu tražiti iskupljenje za slabiji nastup u Kataru: "Nisam očekivao onakav rasplet u Kataru, no znam u čemu je bio problem pa u Austin stižemo mirni. Testirali smo na ovoj stazi i to će nam biti korisno iskustvo, no utrka će biti nešto sasvim drukčije. Staza ima mnogo promjena tempa i vrlo sporih zavoja, nadam se da će Honda dobro funkcionirati u takvim uvjetima."

Njegov momčadski kolega oduševio je osvajanjem trećeg mjesta u svojoj prvoj utrci. "Bilo je to ostvarenje sna za mene, no moram to zaboraviti i okrenuti se novim izazovima. Veselim se utrci u Austinu i koncentriran sam kako bih se što bolje pripremio za tu utrku", rekao je Marc Marquez.

Iza leđa dviju najboljih momčadi također bi moglo biti zanimljivo. Ducatijevi vozači, Nicky Hayden i Andrea Dovizioso bili su sedmi i osmi u Kataru te će sigurno tražiti bolji plasman. Mnogo se ponovno očekuje od Cala Crutchlowa na Tech 3 Yamahi koji je na prvoj utrci sezone startao s drugog mjesta, a u utrci bio peti. Iza njega se tada smjestio Alvaro Bautista, koji će nešto slično pokušati ponoviti u Texasu, a mnogo motivacije trebao bi imati i domaći vozač Ben Spies, deseti s prve utrke.

Kvalifikacije u klasi MotoGP na rasporedu su u subotu u 21:25 po hrvatskom vremenu, dok je utrka u nedjelju u 21 sat.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!