Liga prvaka - Završnica, četvrtfinale - prve utakmice, 20.04.2013.
Atletico de Madrid
Atletico de Madrid 25:20 Barcelona
Barcelona

Video: Maestralni Balić i legendardni Hombrados u četvrtfinalu Lige prvaka zaustavili bezidejnu Barcelonu

Zvonka Keliš • subota, 20.04.2013.
Video: Maestralni Balić i legendardni Hombrados u četvrtfinalu Lige prvaka zaustavili bezidejnu Barcelonu
Foto: EPA

Madridski Atletico u prvom je dvoboju četvrtine finala rukometne Lige prvaka svojom najboljom predstavom ove sezone osigurao veliko slavlje nad svojim najvećim suparnikom Barcelonom. Predvođen sjajnim Balićem i Hombradosom, kao i velikom podrškom cijelog Vistalegrea aktualni europski i španjolski viceprvak pred uzvrat u Blaugrani ostvario je prednost od pet pogodaka.

Sjajnim španjolskim rukometnim derbijem ove je subote otvoreno četvrtfinale natjecanja za prvaka Europe. U užarenom i itekako bučnom madridskom Vistalegreu punih 60 minuta na parketu dvorane odvijala se prava borba vrijedna prvog dvoboja četvrtine finala rukometne Lige prvaka, posebice kada su u pitanju dva vječna suparnika, Atletico de Madrid i Barcelona.

Momčad Talanta Dujšebajeva kao da je svu svoju snagu, znanje, moć i vještinu čuvala upravo za ovaj dvoboj u kojem je prikazala sve ono najbolje što je krasi. Predvođena uistinu maestralnim Ivanom Balićem, kao i legendom Jose Javierom Hombradosom te prije svega velikim zajedništvom i odličnom publikom čija pjesma nije stala od prve do posljednje minute momčad Atletico de Madrida priuštila je svim ljubiteljima rukometa svoju najbolju predstavu ove sezone.

Majstorije Ivana Balića

Pravi pothvat Ivana Balića zabilježen je sredinom drugoga dijela kada Atletico na terenu ostaje bez Jurkiewicza, Hombrados odlazi na klupu, a Balić umjesto njega na teren. Iako Madriđani tada u napadu gube loptu straha za gostujući pogodak nema budući da je tu marker Balić koji trči pred domaće vratnice i upisuje sjajnu obranu vrijednu velikog pljeska i divljenja cijele dvorane Vistalegre.

Na drugoj strani je, pak, katalonski div u svoj svojoj želji i borbi na trenutke izgledao potpuno nemoćno te se unatoč odličnim obranama bivšeg člana Atletica Arpada Šterbika nije mogao osloniti tek na individualne akcije i poteze Sjarheja Rutenke. Pomalo bez ideje ekipa Xavija Pascuala na koncu je stoga morala priznati kako je njen suparnik bio za klasu bolji te sada uzvrat u svojoj Blaugrani iščekuje sa zaostatkom od pet pogodaka.

Napeto i uzbudljivo, čvrsto u obrani predvođenoj sjajno raspoloženim vratarima Šterbikom i Hombradosom bilo je na samome startu prvog četvrtfinalnog ogleda Lige prvaka ovoga vikenda. Nakon uvodnih 2:2 gosti u osmoj minuti preko Cedrica Sorhaindoa stižu do svog prvog vodstva da bi za potpuni rezultatski preokret potom zaslužni bili Joan Canellas te Roberto Parrondo (4:3). Nije domaćinu trebalo dugo da se zahvaljujući vrlo dobrim reakcijama Balića, Hombradosa, Parronda i Kirila Lazarova odvoji po prvi puta na +3 (7:4), međutim, nije trebalo mnogo ni Barci da se ponovno vrati u susretu (7:7).

Igra pogodak za pogodak potom nije potrajala već se među Atleticovim vratnicama ponovno ukazao Hombrados, na drugoj strani Angel Montoro odlazi na dvominutni predah, a Lazarov s tri uzastopna pogotka odvodi svoju ekipu na 10:8 četiri minute prije kraja prvoga dijela. No, Atletico kao da u narednim trenucima nije mogao čuvati stečenu prednost te je tako pomogao svom suparniku da stigne na svega jedan gol zaostatka (10:11). Vremena je do isteka 30. minute bilo još za pokušaj domaće momčadi koja radi višak na krilu, no Parrondo oba puta biva neuspješan kao i njegov suigrač Canellas, a sve to zahvaljujući odličnom Šterbiku koji u potpunosti zaključava svoja vrata.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bili su Kiril Lazarov i Joan Canellas s po šest postignutih pogodaka, dok su po četiri dodali Ivano Balić i Roberto Parrondo. Jakov Gojun nije se našao u zapisniku budući da se još oporavlja od ozljede gležnja zadobivene u utakmici s Mađarskom za vrijeme reprezentativnog tjedna. Najbolji kod Barcelone bio je Sjarhej Rutenka također sa šest golova, dok je tri dodao Cedric Sorhaindo.

Vrlo je dobro momčad iz Madrida krenula u novih 30 minuta, naime, odmah se na startu odvaja na 13:10, prednost koja se ne topi već polako, ali sigurno raste i do +4 (16:12), posebice zahvaljujući majstorijama hrvatskog virtuoza Balića. Ipak, mala domaća kriza tada je bila neizbježna, posebice jer je u seriju ušao Rutenka koji vraća katalonsku ekipu na minimalan zaostatak (16:17), ujedno i posljednji u susretu.

Vrijeme je tada bilo da Dujšebajev posloži svoje redove, iskoristi sve raspoložene igrače na terenu te preko Julena Aguinagaldea, Canellasa te još jednom nezaustavljivog Balića upiše velikih +6 (23:17). Iako su teren zbog ozljeda u drugome dijelu napustiti morali Lazarov i Parrondo, a od prije nije bilo ni Jakov Gojuna, Xaviera Baracheta te Adnana Šabanovića, zajedništvo i timski duh, kao i velika podrška crveno-bijelih navijača u posljednjih su pet najtežih minuta predvodili domaće rukometaše do itekako važnog slavlja. Barca preko Martina Stranovskog i Alberta Rocasa stiže na 20:24, Balić biva isključen, Canellas i Jurkiewicz priređuju cepelin za 25:20 koje potom novom odličnom obranom sedmerca potvrđuje španjolska legenda Hombrados.

Liga prvaka - Završnica

četvrtfinale - prve utakmice

Atletico de Madrid25:20Barcelona
Metalurg Skoplje25:27Barlinek Industria Kielce
Kiel32:31Telekom Veszprem
Flensburg26:32HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10822.04.2013. u 22:08
    Malo pitanje: Ko je najbolji rukometaš svih vremena??----------Molim? Ko? ----- Glasnije to malo!---- Aaaa, onaj golman sa videa gore, velemajstor nano-motorike koji još zna dignuti dvorane na noge.
    narada108
  • Obrisan korisnik22.04.2013. u 09:58
    Dobro igra taj penzioner. Po izjavi naših "Stručnjaka" on bi trebao tražiti mjesto negdje u domu za umirovljenike, a ne trčati kontre i bacati se po terenu.Ej, svi smo vrištali kada je legenda obranila gol.Samo je jedan Ivano, a ti Goluža, uvijek ćeš ostati kao nesposobnjaković koji se odrekao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik22.04.2013. u 09:05
    očajno loš balić jučer....a što je najgore nije ni mobitel ponio na tekmu.
    Obrisan korisnik
  • cameosis22.04.2013. u 01:02
    ne znam je li se to samo meni pari -- ali svaka vijest na sportnetu o baliću potvrđuje da je živuća legenda, dok svaka vijest o pacovu glodaru gopcu i guzoliži potvrđuje da su potonja dvojica žive ljudske rupe (rektalne).
    cameosis
  • Obrisan korisnik21.04.2013. u 22:13
    Bilo je gušt pogledati tekmu...što god bilo u uzvratu zbilja im želim da prođu Barcu... Ivano- respect!
    Obrisan korisnik