Automoto

Marquez dominirao kvalifikacijama i postao najmlađi osvajač polea u povijesti MotoGP-a

Igor Šestak • nedjelja, 21.04.2013.
Marquez dominirao kvalifikacijama i postao najmlađi osvajač polea u povijesti MotoGP-a
Foto: EPA

U subotu su na stazi u Austinu održane kvalifikacije za drugu utrku Svjetskog prvenstva u motociklizmu, Veliku nagradu Amerike. Novom stazom u kalendaru MotoGP-a dominirao je 20-godišnji Marc Marquez, osvojio pole position i postao najmlađi motociklist u povijesti kojem je to uspjelo. Potpunu dominaciju španjolskih natjecatelja zaključili su Dani Pedrosa i Jorge Lorenzo plasmanom u prvi startni red.

Mladi španjolski motociklist Marc Marquez još je jednom pokazao svu raskoš svog talenta. Na svojoj tek drugoj utrci u MotoGP klasi izborio se prvu startnu poziciju, a iza sebe ostavio daleko iskusnijeg momčadskog kolegu Danija Pedrosu i aktualnog svjetskog prvaka Jorgea Lorenza.

Prema novom sustavu kvalifikacija motociklisti su se za startne pozicije borili u dva kruga. U prvom su nastupili vozači koji na slobodnim treninzima nisu bili među deset najboljih, a najbrža dvojica u Q1 zaradila su mjesto u Q2 i ušla u borbu za pole.

Bili su to Aleix Espargaro na ART-u i Bradley Smith na Yamahi momčadi Tech 3. U prvom kvalifikacijskom krugu svoj je nastup prilično iznenađujuće završio Andrea Iannone, vozač Pramac Ducatija, a od poznatijih motociklista pridružili su mu se Randy De Puniet, Hector Barbera, Colin Edwards i Hiroshi Aoyama. Prvi kvalifikacijski krug obilježila je i nesreća Čeha Karela Abrahama koji je pri sudaru s Bryanom Staringom slomio ključnu kost. Vrlo brzo je završio na operacijskom stolu u Austinu i neće nastupiti na nedjeljnoj utrci.

Najbržih 12 vozača krenulo je tada u borbu za pole position, a najbrži od njih bio je Marc Marquez na Hondi. Velika nagrada Amerike tek je druga u MotoGP klasi za 20-godišnjeg Španjolca, prošlogodišnjeg prvaka u klasi Moto2. Marquez je dominirao slobodnim treninzima, a svoju je brzinu demonstrirao i u kvalifikacijama postavivši vrijeme 2:03,021 koje je ujedno i rekord staze. Tim rezultatom postao je najmlađi motociklist na prvoj startnoj poziciji najjače klase Svjetskog prvenstva u povijesti, a u nedjelju će imati priliku postati i najmlađi pobjednik utrke.

Svog momčadskog kolegu Danija Pedrosu nadmašio je za dvije i pol desetinke sekunde, dok je treće vrijeme postavio aktualni svjetski prvak i pobjednik prve ovogodišnje utrke Jorge Lorenzo. Na svojoj Yamahi Lorenzo nije uspio odvoziti pravi krug te je za najbržim zaostao više od sekunde.

U drugi startni red kvalificirali su se Cal Crutchlow na Tech 3 Yamahi, Stefan Bradl na LCR Hondi i Andrea Dovizioso na Ducatiju. Alvaro Bautista na Gresini Hondi će predvoditi treći red ispred Valentina Rossija na Yamahi i Aleixa Espargara. Domaći motociklisti nisu se baš iskazali. Nicky Hayden osvojio je deseto, a Ben Spies 12. mjesto, dok se između njih ugurao Bradley Smith.

Utrka je na rasporedu u nedjelju u 21 sat po hrvatskom vremenu.

MotoGP, Velika nagrada Amerike, rezultati kvalifikacija:
1. Marc Marquez (ŠPA/Honda) 2:03,021 min
2. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +0,254
3. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +1,079
4. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +1,246
5. Stefan Bradl (NJE/Honda) +1,424
6. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +1,852
7. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +1,921
8. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +2,359
9. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +2,368
10. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +2,547
11. Bradley Smith (GBR/Yamaha) +3,719
12. Ben Spies (SAD/Ducati) +4,023

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.04.2013. u 22:17
    Dominacija Honde, malom Marquezu svaka čast, stavio je Pedrosu u džep sa stilom, cool i nije bilo ozbiljnije prijetnje zauzvrat....Rossiju ovakva staza ne odgovara ali +13 sekundi iza Lorenza je ipak maaalčice too much. Sad se ide u Evropu a to bi trebala biti ponešto drukčija priča....vidjećemo....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.04.2013. u 09:12
    honda leti
    Obrisan korisnik