Rukomet

Šprem: "Volio bih da svi mladi igrači osjete ponos koji smo mi imali kada smo osvajali sva ona zlata"

Razgovarala:Zvonka Keliš • nedjelja, 21.04.2013.
Šprem: "Volio bih da svi mladi igrači osjete ponos koji smo mi imali kada smo osvajali sva ona zlata"
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatski je rukomet tijekom godina pokazao kako mu talenata nije nedostajalo, a posebice se to znalo za krilne pozicije na kojima su odlični igrači ponekad kod kuće morali grijati fotelje umjesto da se bore na velikim natjecanjima. No, mogućnost i čast da bude dio zlatne hrvatske rukometne generacije koja nije grijala fotelje već je izgarala na parketu imao je uvijek nasmiješeni ljevokrilni sada već bivši rukometaš Goran Šprem koji nakon što je otkrio što i kako dalje u svojoj karijeri, ima još mnogo toga za kazati po pitanju reprezentacije, Regionalne, ali i Lige prvaka te općenito o rukometnim zbivanjima diljem svijeta.

Legendarno hrvatsko lijevo krilo Goran Šprem prije nekoliko je mjeseci završilo svoj igrački rukometni put te se posvetilo budućnosti u kojoj, naravno, i dalje ne može bez svog rukometa. Nakon godina provedenih kako na hrvatskim tako i na njemačkim terenima, stjecanja iskustva, pokazivanja svojih znanja i umijeća, ali i dokazivanja istih vrijeme je ove sezone bilo da stariji brat Šprem kaže zbogom rukometu barem u jednome smislu te se okrene nekim novim izazovima.

No, ovo uvijek nasmiješeno i veselo krilo, član one zlatne hrvatske rukometne generacije kojom se samo dičiti možemo te koja i samome Špremu potiče ona najljepša, najdivnija i najponosnija sjećanja, i nakon svoje rukometne priče ima još koješta za kazati. Stoga nakon što se za početak, točnije u prvome dijelu intervjua, rado prisjetio zbivanja u svojoj uistinu zanimljivoj karijeri te je bacio i pogled u budućnost, ali i prokomentirao ponešto o svom matičnom klubu, vrijeme je bilo da Šprem otkrije i svoja razmišljanja o nacionalnoj vrsti danas, borbama u Ligi prvaka, vrati se još korak natrag na SEHA ligu te konačno sve zaokruži pogledom na općenito stanje u rukometu danas.

SP u Hrvatskoj kao najveća trauma

Kao dio zlatne rukometne generacije Šprem stariji okitio se brojnim medaljama, a sasvim je sigurno kako su one koje posebno pamti sa Svjetskih prvenstava u Portugalu i Hrvatskoj te dakako s Olimpijskih igara u Ateni. Iako i sam kaže kako loših sjećanja nema te kako je to tada bila jedna posebna obitelj, posebno prijateljstvo i zajedništvo, uvijek postoji neka bolna tema, trn u oku. Za ovo lijevo krilo to je upravo svjetska smotra organizirana kod kuće.

"Meni je to Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj najveća trauma jer nismo uzeli zlato doma i to je nešto što neću prežaliti cijelu karijeru. Olimpijske igre su, pak, najsvjetliji trenutak moje karijere i vjerujem da bi to rekao i svaki od igrača koji je bio tamo."

"Nemojmo zaboraviti da smo 2002., tek godinu dana prije no što smo osvojili zlato u Portugalu, bili zadnji na EP-u. Francuzi i Nijemci su nas dobili s 15 razlike, bili smo im kanta za napucavanje. U samo godinu dana napravili smo pomak i postali svjetski prvaci, a današnji mladi momci su već sada tu na putu za osvajanje medalja", podsjetio je i pojasnio Šprem.

"Bilo nam je stvarno lijepo i volio bih da svi ti dečki osjete ponos koji smo mi imali kad smo osvajali sva ta zlata, i da osjete veselje koje je bilo u nama jer je to uistinu nešto posebno. Naime, sva ta druga i treća mjesta jesu lijepa i krasna, međutim, zlato je zlato i ponos je tu na jednoj drugoj razini", pojasnio je Šprem.

Upravo to zlato koje diže ponos na sasvim jedan drugi nivo jest ono koje u posljednje vrijeme, točnije, od Špremove generacije, nedostaje oko vrata hrvatskih rukometaša. Kontinuitet osvajanja medalja i hvatanja polufinala je tu, lijep rukomet i zajedništvo također, no nešto sjajnije medalje ipak nisu tamo gdje im je mjesto.

"Na posljednja tri prvenstva imali smo peh u polufinalu, jer svaki puta nam se dogodilo da igramo fenomenalno do polufinala i da tu potom kiksamo, ali opet to ću pripisati i mladosti ovih igrača koji se tek trebaju dokazati, koji se moraju nametnuti kao oni igrači na koje se može osloniti kako bi se prestalo pričati bio jednom jedan Pero ili bio jednom jedan Ivano jer vrlo brzo u toj reprezentaciji neće biti ni Laca ni Vorija."

Kada jednom i Vori i Lac odu Šprem se ne boji za ovu novu, mladu generaciju, upravo suprotno: "Kada oni odu, neki drugi mladi igrači će njihove uloge morati preuzeti na sebe i moraju to shvatiti već sada. Apsolutno vjerujem u njih, vjerujem da mogu nastaviti s kontinuitetom hvatanja polufinala te se nadam i osvajanjem zlatnih medalja u vrlo bliskoj budućnosti."

Regionalna vs. Bundesliga, koja će zavladati?

Kako je cijeli svijet i sva područja života poharala gospodarska kriza ona nije zaobišla ni rukometne terene, točnije, rukometne lige, klubove, djelatnike... No, i u lošijoj financijskog situaciji u rukometu se u Europi pojavila jedna svjetla točka, jedan malen tračak nade i vjere u bolje rukometno sutra. Ta nada jest Regionalna rukometna liga koja nakon dvije godine održavanja postaje sve interesantnija sve većem broju zemalja, ali i sponzorima, medijima i drugima.

"EHF će ili morati biti puno izdašniji u financijskom smislu u Ligi prvaka ili će morati prihvatiti da će se klubovi organizirati kao što postoji G14 da jednostavno zarade novce za život na neki drugi način. Bilo to osnivanje nekakve biznis lige, lige kvalitete, lige 14 najjačih klubova u Europi, na svijetu, kako god je nazvali, koja će puniti dvorane i u kojoj će momčadi biti konkurentne", otkrio je Šprem.

"Smatram da će već sljedeće godine SEHA liga biti jača od Španjolske jer će u njoj ostati Barcelona koja je superjaka, pitanje je kako će izgledati Atletico de Madrid, dok će svi ovi ostali klubovi biti u rangu nižem no što jest SEHA liga. Ona će stoga biti druga ili treća liga u Europi, budući da se tu sada gura Francuska, a mogla bi biti i drugo ili treće natjecanje u Europi. Ukoliko, pak, uđu Mađari i Poljaci bit će skoro u rangu Bundeslige što bi bilo dobro i marketinški i medijski i po pitanju kvalitete."

Budući da se Regionalna liga dobrano približava onoj najjačoj Bundesligi pitanje je kako na sve to gleda krovna rukometna organizacije, EHF: "Njemačka je jedina liga koja je sama sebi dovoljna, njoj smetaju sama europska natjecanja jer je dovoljno velika da se može sama financirati. Međutim, svi drugi klubovi van Bundeslige traže načine da izgledaju jače i kvalitetnije te je SEHA stoga odlična priča za koju je važno pitanje koliko je interesantna EHF-u."

Financije, Financije...

Sasvim je sigurno da se rukometne, ali i ine situacije u zemlji poput Njmeačke ne mogu uspoređivati s onima na našem tlu, pa iako je kult rukometa u Hrvatskoj možda i na višoj razini, životni standard nije stoga poluprazne dvorane i manjak sponzora ne čude Šprema: "Ekonomska situacija u Njemačkoj je također takva da si ljudi mogu omogućiti svaki tjedan platiti karte. U Gummersbachu je stajanje iza gola 14 eura, što si nažalost u Hrvatskoj ne može prosječan čovjek priuštiti dva ili tri puta mjesečno i samim time postoji problem financiranja klubova jer samo financiranje kroz karte i prodaju je mnogo drugačije u Njemačkoj nego kod nas gdje se karte moraju dijeliti i gdje ti publiku moraš privlačiti na drugi način."

"U Hrvatskoj postoji i problem sponzorstava, no meni se sviđa kako se to rješava u hrvatskom rukometu jer bez obzira na sve probleme funkcionira, ne lako kao u Njemačkoj, ali funkcionira na vrlo visokom nivou i rukomet kao institucija u Hrvatskoj stoji vrlo dobro te radi dobre i kvalitetne korake prema naprijed. Još uz tu SEHA ligu koja će medijski i marketinški biti zanimljivija nego neka državna liga stvarno se čini korak naprijed za rukomet u regiji, ali i globalno gledajući", zaključio je itekao optimističan Šprem.

Tko će na Final Four Lige prvaka?

Iako se više ne nalazi na rukometnim terenima kao igrač i možda nije na takav način dio europske rukometne priče, to ne znači da ovaj bivši hrvatski reprezentativac nema još koješta za kazati na tekmu Lige prvaka, posebice na ovu uzbudljivu sezonu za koju je otkrio koga to točno vidi na samoj završnici u Kölnu.

Metalurg vs. Kielce

Kiel vs. Veszprem

Borbeno i napeto bit će sigurno u ovim njemačko-mađarskim ogledima za koje Šprem smatra da su ono najbolje što bi ovogodišnje četvrtfinale Lige prvaka moglo dati: "Kiel nije dominantan kao što je bilo prošle godine, izgubio je Anderssona pa doveo Vujina tako da se tu velika razlika ipak ne osjeti. Ove godine, pak, gubi Omeyera i Narcissea, Ahlma... Veszprem je također odličan stoga će ovaj dvoboj možda biti i najveći derbi od svih. Oni čine najjači četvrtfinalni par i obje ekipe apsolutno zaslužuju biti u četvrtfinalu."

"Kielce je ove godine kupovalo odlično, došli su Čupić, Štrlek, Losert, već su tu bili Buntić i Musa, imaju i Srbina Stojkovića, doveli su Poljake koji su igrali po Njemačkoj, Bieleckog, Szmala i druge. Dakle, to je ekipa koja pretendira na Final Four, a to im je bio i cilj prije ove sezone."

Riječ, dvije potom je Šprem morao kazati i o samom četvrtfinalu koje je na rasporedu u nedjelju: "Lino sa svojim Metalurgom igra protiv Kielcea u četvrtfinalu, a jedna od te dvije ekipe će bit nova na FF-u. Moram ipak reći da tu malu prednost dajem Kielceu jer po mom subjektivnom sudu imaju bolju ekipu. Ukoliko im, pak, Lino svojom taktikom uspije maksimalno umrtviti igru, usporiti ih i smanjiti broj golova, onda su u problemima, no u dvije utakmice mislim da je Kielce veći favorit."

Atletico de Madrid vs. Barcelona

Pomalo i o PSG-u

Kako rukometna zbivanja na francuskim terenima bivaju sve zanimljivija te kako se u Parizu stvorila jedna vrhunska momčad koja bi već sljedeće sezone mogla pretendirati na sam europski vrh ponešto o PSG-u kazati je morao i sam Šprem: "Volio bih da PSG sljedeće sezone osvoji Ligu prvaka zbog Kopljara i Vorija, više bih volio da je oni osvoje nego recimo Kiel budući da bi to bilo dobro za sam rukomet, da se ne centralizira samo na Kiel i Barcelonu. No, i Pariz će morati još puno griza pojesti jer ekipa se ne kupuje, ona se stvara, a oni su tu još uvijek u stvaranju i bez obzira na svoju kvalitetu neće im biti lako. Prisjetimo se i da je Ciudad Real šest, sedam godina stvarao ekipu prije no što je osvojio Ligu prvaka."

Iako je Atletico već otpočeo svoju četvrtfinalu borbu i to na odličan način, s pet pogodaka prednosti osiguranih na domaćem terenu, Šprem smatra kako je prednost u ovome srazu, točnije u preostalom, uzvratnom dvoboju ipak na strani katalonske ekipe.

"Atletico je izgubio Markussena i to im je veliki, veliki kiks. Očigledno se kod Madriđana vidi financijski problem koji je zadesio cijelu ligu. Oni su napravili korak unazad te smatram da je Barcelona ipak za klasu bolja ove godine", rekao je Šprem.

Morao je naš sugovornik tada ipak nadodati: "Bude li Lazarov u serijama zabijao golove poput zadnjeg Füchseu Barcelona će imati velikih problema. Prednost bih tu na kraju ipak Barceloni koja igra fenomenalno te je veći favorit od Kiela i za osvajanje Lige prvaka ove godine."

Flensburg vs. HSV

Vori, Lacković, Duvnjak i društvo u Europi isto tako nemaju lak posao, naime, u moru Nord-Derbyja koji ih očekuju našli su i oni četvrtfinala rukometne Lige prvaka, no bivši Gastarbeiter ne sumnja u mogućnosti i pobjedu svojih prijatelja.

"HSV od početka nije igrao dobro u Bundesligi, nekako se traži te je tu s Flensburgom al pari. Oni sada igraju seriju utakmica, pet ili šest komada jer tu su Prvenstvo, Kup pa Liga prvaka. Moja prognoza je Hamburg, možda malo subjektivno zbog naših igrača, ali on je pokazao u zadnjih mjesec, dva da igra mnogo bolje."

"Pričao sam s Lacom, Vorijem i Duletom na zadnjoj reprezentativnoj akciji i kazali su da su puno bolji, da su se posložili te da bi se Vori i društvo koje odlazi voljeli od Hamburga rastati s naslovom. Naslov prvaka Europe bio bi im najdraži, Prvenstvo ne mogu osvojiti, ali ostao im je još Kup. Međutim, mislim da će sve svoje karte baciti na Ligu prvaka koju će pokušati osvojiti jer će igrati FF u Kölnu, bit će skoro pa doma tako da će biti izuzetno interesantno", zaključio je bivši bundesligaš.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric23.04.2013. u 15:30
    Šprem je za mene uvijek bio borac, grize na terenu u svakoj tekmi. Nekad ga emocije previse ponesu ali takav je covjek. Vidim po recenicama da ima i u glavi. Samo naprijed Gorane i usadi nesto i burazu...
    matbaric
  • matcky9621.04.2013. u 12:48
    Odličan članak!
    matcky96