Nogomet

Gradski derbiji u Madridu i Torinu, Arsenal čeka prvake, München i Düsseldorf njemačke junake

Sportnet • petak, 26.04.2013.
Gradski derbiji u Madridu i Torinu, Arsenal čeka prvake, München i Düsseldorf njemačke junake
Foto: EPA

Iako su prvaci u svih pet Liga petice već neko vrijeme poznati, i ovog će se vikenda voditi mnoštvo zanimljivih borbi za pozicije ispod Bayerna, Manchester Uniteda, Barcelone, Juventusa i Paris SG-a. Gradski derbiji igraju se u Madridu i Torinu...

Četiri su kola do kraja Bundeslige, a još uvijek ima dosta nepoznanica. Bayern je potvrdio naslov prvaka, no nastavit će jurnjavu za rekordima i usput čuvati igrače za Barcelonu. U 31. kolu na Allianz Arenu stiže Freiburg, koji se nalazi u žestokoj borbi za Ligu prvaka, a Bavarci će pokušati upisati 14. uzastopnu pobjedu. Borussia (D) će na gostovanje u Düsseldorf kod ugrožene Fortune, a teoretski bi mogla ovog vikenda osigurati drugo mjesto.

Na trećem mjestu je prilično usamljeni Bayer, kojem u subotu u Leverkusen stiže Werder opterećen krizom od devet utakmica bez pobjede. Iza leđa Apotekara vodi se velika bitka za četvrto mjesto koje vodi u Ligu prvaka. Od kandidata za tu poziciju najteži će posao imati Freiburg u Münchenu, dok će izrazito važan biti derbi kola u Gelsenkirchenu. Četvrtom Schalkeu u goste stiže osmi HSV, a uoči utakmice dijele ih samo dva boda.

Petoplasirani Eintracht gostovat će kod Mainza, a šestoplasirana Borussia (M) kod Wolfsburga. U donjem domu tablice izvjesno je kako će Greuther Fürth napustiti prvoligaško društvo, dok se Augsburg i Hoffenheim još nadaju spasu ili barem 16. mjestu koje vodi u doigravanje. Oba kluba igraju kod kuće, Augsburg protiv Stuttgarta, a Hoffenheim protiv Nürnberga.

Kako je naslov već u rukama Uniteda, pozornost se prebacuje na bitku za Europu i posljednjeg novog drugoligaša. Mogao bi to biti Wigan kojem nužno treba pobjeda protiv Tottenhama kako Aston Villa ne bi pobjegla na nedohvatljivu udaljenost. Treba i Tottenhamu koji želi preskočiti Arsenal, a kako ima utakmicu manje, nalazi se u dobroj poziciji, pogotovo s povratkom Garetha Balea.

Chelsea i Tottenham imaju po utakmicu manje, pa je Manchester Cityju imperativ pobijediti West Ham na Etihadu, što ne bi trebao biti problem, i zadržati priličnu bodovnu razliku u odnosu na konkurente. Chelsea isto tako ne bi trebao imati problema s rasterećenim Swanseajem. Everton mora pobijediti Fulham kako bi zadržao izglede za četvrtu poziciju.

Za Luisa Suareza sezona je završena, kao i Liverpoolove nade za plasman u Europu, pa se otvara prilika Newcastleu da uzme vrijedne bodove. Arsenal pak nema pravo na pogrešku protiv novopečenog prvaka ako želi još jednom u Ligu prvaka. Ili Reading ili QPR postat će drugoligaš poslije međusobnog ogleda, a možda i jedni i drugi ako se poklope rezultati njihovih konkurenata za ostanak.

Nakon što su doživjeli potpune debakle na gostovanjima u Njemačkoj, u okviru Lige prvaka, Barcelona i Real rane će vidati na domaćim travnjacima, no tamo ih također očekuju protivnici koji će od njih tražiti maksimum. Katalonci će tako gostovati kod Athletic Bilbaa, dok Kraljevski klub na rasporedu ima gradski derbi protiv Atletica, što je ujedno i derbi kola.

Ništa manje zanimljivo nije niti u borbi za europske pozicije, pogotovo onu koja vodi u najelitnije europsko natjecanje. Šest kola prije kraja kao najizgledniji kandidati za četvrtu poziciju nameću se Real Sociedad i Valencija, a upravo će se spomenuti klubovi i susresti u 33. kolu. Domaćin je Sociedad koji ima dva boda viška i eventualnom pobjedom bi došao na korak od velike nagrade.

Gužva na dnu ljestvice iz kola u kolo postaje sve veća, šest klubova nalazi se u borbi za opstanak, a od 15. Osasune do posljednje Zaragoze svega je šest bodova razmaka. U najboljoj formi je preporođeni Deportivo koji je u seriji od pet utakmica bez poraza, od čega je u četiri susreta slavio, a pobjedom u posljednjom kolu u igru se vratila i Celta.

U novom kolu talijanskog prvenstva Juventus će svoj put prema obrani naslova nastaviti u Torinu, ali protiv istoimenog gradskog rivala na Olimpijskom stadionu. Bianconeri bi eventualnom pobjedom došli na "milimetar" od osiguranja titule, ali Torino će se svim silama boriti da do toga ne dođe, posebno iz razloga jer i njima trebaju bodovi kako bi ostali udaljeni od 18. mjesta.

Prvi pratitelj Stare dame, Napoli, putuje na Jadran gdje lovi nove bodove protiv posljednjeplasirane Pescare. Vukušićevoj momčadi taj će susret biti jedna od posljednjih prilika da nekako izbori ostanak u Serie A i da se ne vrati u drugoligaško društvo nakon samo jedne sezone. Njen konkurent u toj borbi Palermo na Siciliji će dočekati Kovačićev Inter.

S obzirom da je prvak praktički odlučen, najzanimljivija borba do kraja sezone mogla bi se voditi za treće mjesto, zadnje koje vodi u Ligu prvaka. Trenutno je na toj poziciji Milan koji u ovom kolu na San Siru ugošćuje Cataniju, ali Fiorentina ima samo bod manje. Viole će u lov na Rossonere u Genovu gdje će neopterećena Sampdoria pokušati barem ponoviti rezultat iz prvog ovosezonskom međusobnog dvoboja (2:2).

Pet kola prije kraja, Paris Saint Germain svojih će devet bodova prednosti ispred Marseillea čuvati na gostovanju kod Eviana. Evian je u neizvjesnoj borbi za ostanak u ligi, ali je nedavno u Francuskom kupu uspio pružiti dobar otpor momčadi Carla Ancelottija te izbaciti favorizirane Parižane boljim izvođenjem jedanaesteraca. Marseille također mora u goste, kod Lorienta, koji još nije odustao od plasmana u Europu, a pobjedom bi se mogao priključiti vodećoj šestorki.

Derbi kola na Gerlandu igraju trećeplasirani Lyon i četvrtoplasirani Saint Etienne. Lyon se izvukao iz krize s dvije uzastopne pobjede, a o mogućem nastupu hrvatskog reprezentativca Dejana Lovrena, koji nije sudjelovao u njima, odlučit će trener Remi Garde. Saint Etienne dolazi na krilima osvojenog liga-kupa, a u srijedu je svladao i Ajaccio u odgođenom ligaškom susretu te bi s tri nova boda zauzeo mjesto koje vodi prema Ligi prvaka.

Lille će rasplet spomenutih dvoboja iščekivati nakon svoje utakmice protiv Sochauxa, a i od momčadi Nice očekuje se pobjeda, s obzirom da Dariju Cvitaniću i njegovim suigračima u goste dolazi fenjeraš Troyes. Brest će nadu u prvoligaški spas tražiti protiv Rennesa, Nancy protiv Valenciennesa, dok će Ajaccio i Bastia na Korzici ugostiti prvaka iz Montpelliera, odnosno Toulouse.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.04.2013. u 10:43
    Real Sociedad - Valencia = 2 bit ce prava utakmica, borba je za 4 misto
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.04.2013. u 21:12
    derbi u Madridu vidjet će se i po tome koliko je Real močan bez Ronalda
    Obrisan korisnik
  • crovitlaci26.04.2013. u 17:21
    Forza Juve!
    crovitlaci