Liga prvaka - Završnica, četvrtfinale - uzvrati, 27.04.2013.
Barcelona
Barcelona 32:24 Atletico de Madrid
Atletico de Madrid

Šarić i Rutenka deklasirali Atletico, Balić i društvo bez Final Foura Lige prvaka

Zvonka Keliš • subota, 27.04.2013.
Šarić i Rutenka deklasirali Atletico, Balić i društvo bez Final Foura Lige prvaka
Foto: EPA

Rukometaši Barcelone u uzvratnoj su utakmici četvrtfinala Lige prvaka pokazali igru koja ih je krasila tijekom cijele sezone te su zahvaljujući njoj, ali i sjajno raspoloženima Rutenki i Šariću osigurali svoje mjesto na Final Fouru u Kölnu. Nakon minus pet u gostima kod Atletica katalonska je momčad u svojoj Blaugrani slavila s uvjerljivih 32:24.

Sjajnom predstavom u uzvratnom dvoboju četvrtine finala natjecanja za prvaka Europe moćna je Barcelona ponovno zasjala u svom punom sjaju te je svom najvećem rivalu očitala pravu rukometnu lekciju. Nakon +5 (25:20) Atletica u Vistalegreu prije svega tjedan dana ove dvije momčadi kao da su zamijenile uloge, a katalonski je div pritom uistinu pokazao ono najbolje od sebe, od čvrste obrane i veličanstvenog Danijela Šarića preko još boljeg Sjarheja Rutenke do čudesne podrške Blaugrane i zajedništva koje je odisalo njome.

Odmah na startu španjolski je prvak, s posebnim pravom, pokazao kako ove sezone cilja na apsolutno sve titule te kako ne preza ni pred kime. Iako je protekle subote Barca uistinu bila neprepoznatljiva na svom se terenu vratila u svoj puni pogon te je dominirala tijekom čitavog dvoboja. Atletico de Madrid nije znao pronaći rješenje za sjajnu obranu svog suparnika, izgledao je pomalo bezidejno, dok na drugoj strani nije znao ni posložiti svoju obranu, a sam Julen Aguinagalde nije mogao protiv ovakvih Katalonaca. Barcelona je na koncu osigurala veliko i nadasve uvjerljivo slavlje s osam pogodaka razlike (32:24), kao i Final Four u Kölnu gdje će ponovno imati priliku boriti se za naslov prvaka Europe.

A najbolji su...

Najefikasniji u redovima pobjednika bio je Sjarhej Rutenka s 11 postignutih pogodaka, dok su po četiri dodali Raul Entrerrios, Victor Tomas, Angel Montoro i Juanin Garcia. Najbolji kod Atletico de Madrida bio je Julen Aguinagalde također s 11 golova, a njih sedam dodao je Kiril Lazarov. Hrvatski maestro Ivano Balić mrežu Barcelone zatresao je dva puta, dok se povratnik u redove Atletica nakon ozljede, Jakov Gojun, nije upisao u listu strijelaca, a nakon isključenja u 17. minuti nije se više ni vraćao u igru.

Iako je dvoboj krenuo standardnim laganim uigravanjem domaćin nije mogao dugo čekati te se uvjerljivo počeo odvajati od svog suparnika. Nadmoćno je započeo seriju koja je potrajala više od desetak minuta, a u kojoj se Barca s uvodnih 4:3 odvojila na već tada nedostižnih 12:3. Sjajan je već tada bio Šarić koji je ove večeri odlučio u potpunosti zaključati svoja vrata, a potpomognut Rutenkom potvrdio je kako je upravo njegovoj momčadi mjesto među najboljom europskom četvorkom.

Međutim, pojavio se tada tračak nade za goste koji se konačno bude te preko Ivana Balića prekidaju svoj post (4:12). Proradio je polako, ali sigurno i Jose Javier Hombrados na golu, a raspoloženi Aguinagalde tada jedini u napadu pokazuje kako se može nositi s Barcinim vratarom. Smanjuje tada španjolski viceprvak svoj zaostatak na minus šest (6:12) da bi u posljednjoj minuti zahvaljujući Kirilu Lazarovu stigao i na -5 (9:14). No, posljednji napad za hvatanje priključka Atletico ne koristi, a Albert Rocas odličnom kontrom sedam sekundi prije kraja prvoga dijela postavlja domaćih 15:9.

Gosti nastavak ogleda otvaraju pogotkom za 10:15, kao i novom obranom Hombradosa, no u napadu ponovno nemaju rješenja ni ideje, dok na drugoj strani Angel Montoro ponovno skida paučinu s Atleticova gola. Bila je to naznaka da domaća momčad ponovno ulazi u seriju, ovoga puta od 6-0, u kojoj momci Talanta Dujšebajeva punih sedam minuta nisu znali odgovoriti. Rutenki i Montoro u punjenju gostujuće mreže tako su se pridružili Cedric Sorhaindo i Juanin Garcia i katalonski div osigurava svoju najveću prednost u susretu, od čak 11 pogodaka razlike (22:11).

Trudi se tada jedan od najboljih pivota svijeta s tri pogotka zaredom probuditi svoju momčad i povesti je do smanjenja zaostatka, pomaže mu tada i David Davis (15:22), no Barca je jednostavno prejaka. Vrijeme je potom bilo za igru pogodak za pogodak, a svaku i najmanju priliku za dolazak na minus pet Atletico nikako da iskoristi. Sama završnica stoga je donijela lepršavu i nezaustavljivu Barcelonu koja odlazi na 28:21 i 30:23 da bi na koncu upisala veliku pobjedu 32:24.

Liga prvaka - Završnica

četvrtfinale - uzvrati

Barcelona32:24Atletico de Madrid
Telekom Veszprem28:29Kiel
HSV Hamburg23:25Flensburg
Barlinek Industria Kielce26:15Metalurg Skoplje

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dalmoš28.04.2013. u 11:51
    vrhunska partija rutenke i aguinagaldea.. pogotovo drugog, nije čest slučaj da u ovako jačin utakmicama pivot utrpa 11 golova..
    dalmoš
  • Obrisan korisnik28.04.2013. u 09:14
    dok protiv barcelone promašiš 4-5 sedmerca, nemaš kaj očekivat. inače barca je cijelo vrijeme davala atleticu šanse za povratak, al promašaj balića je otprilike bil kraj za atletico
    Obrisan korisnik
  • narada10828.04.2013. u 00:26
    Pod nekim normalnim uvjetima se mjenja golman ako je evidentno da mu ne ide. Zašto Dušebajev nije mjenjao slabog Hombradosa kad on u 13 minute nije branio nijednu loptu (kad je Atletico cjelo vriijeme bio na -6), to samo on zna.
    narada108
  • Obrisan korisnik28.04.2013. u 00:03
    igrali su i vesprem i kiel danas pa nema izvjestaja ...dobio je kiel jer vesprem nezna zavrsit tekmu ... i nema ni sulica ni alilovica ni balica ni gojuna na final four-u ....
    Obrisan korisnik