Zimski sportovi

Video: Crosby unatoč svim problemima dokazao da je i dalje najbolji, St. Louis najefikasniji, Ovečkin ušao u povijest

Ivan Dominik • utorak, 30.04.2013.
Video: Crosby unatoč svim problemima dokazao da je i dalje najbolji, St. Louis najefikasniji, Ovečkin ušao u povijest

NHL liga došla je svome kraju te je nedjeljnim utakmicama, odnosno subotnjim utakmicama i nedjeljnim dvobojem Bostona i Ottawe zaključena "regularne" sezone, dok doigravanje kreće već u utorak navečer. Isto tako, zaključkom ove skraćene i lockoutom osramoćene sezone, postali su poznati i oni najbolji u najboljoj hokejskoj ligi svijeta, dok je važna i aktualna vijest kako će prvi izbor narednog drafta imati ekipa Colorado Avalanchea...

Kraj "regularne" sezone u NHL-u donio je i konačan poredak najboljih igrača najbolje svjetske hokejske lige. A najbolji i najkraći pregled sezone, što se individualaca tiče, mogao bi glasiti ovako:

Sidney Crosby vratio se u velikom svjetlu, ponovno dokazao da je i zašto je još uvijek najbolji hokejaš današnjice, legendarni Martin St. Louis stigao je do trofeja najefikasnijeg igrača lige, dok je Aleksandar Ovečkin još jednom ušao u povijest.

No, krenimo redom...

Laureati NHL-a

Jedan od, ili čak i najvažniji trofej NHL "regularne" sezone po drugi je put otišao u ruke legende Tampa Bay Lightninga, Martina St. Louisa. Nakon 2004. godine, sjajni je omaleni Kanađanin uzeo i svoj drugi Art Ross, trofej namijenjen najboljem igraču lige po bodovima, čime je ujedno proglašen i najboljim igračem lige uopće u dosadašnjem dijelu natjecanja.

Međutim, važno je napomenuti kako se ispod njega na ljestvici za Art Ross trofej nalazi njegov suigrač Steven Stamkos, s 57 bodova dok St Louis ima okruglih 60, a na trećem je mjestu Sidney Crosby, koji je predvodio ljestvicu sve do posljednjih par utakmica prije kraja sezone. Koji je na polovici i nakon dvije trećine sezone bio najbolji, i to sve iako je doživio tešku ozljedu i lom čeljusti, nakon što ga je pakom u glavu pogodio njegov vlastiti bek Brooks Orpik. Naposljetku, Crosby ima 56 bodova iz samo 36 utakmica, isto kao i Ovečkin i St Louis koji su odigrali svih 48 utakmica ove sezone. Te s 12 utakmica više od Sida imaju samo četiri boda više, ili jednak broj bodova. Peti je u utrci za Art Ross završio Amerikanac i jedan od najboljih scorera lige, Patrick Kane.


Ipak, premda je opet propustio veći dio sezone, Crosby je i dalje u igri za najvažniji individualni trofej na svijetu, Hartov trofej koji se dodjeljuje MVP-u sezone, dok je sve moguće ukoliko se The Next One vrati u doigravanju kako se najavljuje.

No, dok se Kanađanin oporavlja, drugi veliki trofej, onaj za najboljeg strijelca lige, uzeo je veliki Alex Ovečkin. Trofej Mauricea Richarda Ovi je dobio treći put u karijeri i time postao prvi i jedini igrač svih vremena kojem je to uspjelo tri puta u karijeri. Istina, Maurice "Rocket" Richard Trophy osnovan je tek 1999. godine pa ga neki od najvećih poput Gretzkyja ili Bobbyja Orra nisu imali prilike osvajati, no bilo kako bilo, Ovečkin je prvi s tri takva trofeja u svojim vitrinama.

Dva dosad imaju i Stamkos, Jarome Iginla te legendarna "Ruska raketa", Pavel Bure, dok je prvi laureat bio Finac, Teemu Selanne. Ruski Eight the Great osvojio je ovogodišnji trofej za najboljeg strijelca zabivši 32 gola u 48 utakmica, a iza sebe je ostavio Stamkosa (29) iz Tampe, Johna Tavaresa (28) iz NY Islandersa te Jeffa Cartera (26) iz Kingsa i Patricka Kanea iz Chicaga, koji je zabio 23 pogotka u sezoni.


Trofej za najboljeg asistenta u NHL-u ne postoji, međutim, svakako je važno i vrijedno spomenuti najbolje i u tom, nimalo nevažnom segmentu hokejske igre. Ove sezone najbolji je asistent bio St Louis, dok je Crosby mjesecima predvodio ligu i u toj konkurenciji. On je na kraju završio drugi s 41 asistencijom, dvije manje od Martyja, dok su iza njih ostali još Nicklas Backstrom (40) iz Washingtona, Henrik Zetterberg (37) iz Detroita te Mike Ribeiro (36), također iz Capitalsa.

"Plus-minus" kategoriju osvojio je Pittsburghov Pascal Dupuis, ispred suigrača Chrisa Kunitza te kapetana Blackhawksa Jonathana Toewsa, Crosbyja i Dereka Stepana iz NY Rangersa. Dupuis se najviše u ligi, čak 31 put više našao u igri pet na pet kad su njegovi Penguinsi zabili pogodak.

Ostale nagrade, poput Hartova trofeja, Norrisa i onih koji se dodjeljuju u doigravanju, bit će dodijeljeni naknadno ili još čekaju sužavanje izbora. Vezinu za najboljeg vratara dobit će Craig Anderson iz Ottawe, prošlogodišnji pobjednik Henrik Lundqvist, Jonathan Quick iz LA Kingsa ili Jimmy Howard iz ekipa Red Wingsa, a za ostale još treba pričekati - iako ne dugo.

Lutrija za NHL draft 2013. i Calder trofej za najboljeg novaka

Posebna je i priča što se ovogodišnjeg drafta NHL-a tiče. On će se održati 30. lipnja u New Jerseyju, preciznije Newarku u Prudential Centru, dvorani Devilsa. Prošlogodišnji prvi izbor koji je otišao u Oilerse, Nail Yakupov, najvjerojatnije će naslijediti Šveđanina Gabriela Landeskoga te će osvojiti Calderov trofej - što bi bilo i sasvim zasluženo s obzirom da je statistički bio najbolji, s 31 bodom, 17 golova - od kojih pet u zadnje svije utakmice sezone - i 14 asistencija. Konkurenciju mu čine zasad samo Chicagov Brandon Saad, Floridin Jonathan Huberdeau, Tampin i Ottawin Cory Conacher te Brendan Gallagher iz Montreala, dok je tijekom sezone potpuno nestao i "potonuo" na početku iste sjajni Vladimir Tarasenko iz St. Louis Bluesa.

Na novom, ovogodišnjem draftu prvi izbor prvi put nakon tri uzastopne godine neće imati ekipa Edmontona. Nego će imati ekipa Colorado Avalanchea, koja je prvi izbor dobila u sinoćnjem Lotteryju, koji je u New Yorku održao povjerenik NHL-a, Gary Bettman. Iza Avsa birat će Panthersi, a onda i Tampa, dok su najveći favoriti za vrh drafta američki branič Seth Jones, kanadski talentirani centar Nathan MacKinnon te Finac s ruskim državljanstvom, Aleksandar Barkov, a mogao bi nadolazeći draft biti zanimljiv za hrvatski puk - no, o tom potom...

Foto: Wikipedia, Michael Miller

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!