Automoto

Okršaji Yamahe i Honde nastavljaju se na prvoj europskoj utrci sezone u Jerezu

Igor Šestak • petak, 03.05.2013.
Okršaji Yamahe i Honde nastavljaju se na prvoj europskoj utrci sezone u Jerezu
Foto: EPA

Na stazi Jerez na jugu Španjolske u nedjelju će se održati treća utrka sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Bit će to prilika za novi okršaj Yamahinih i Hondinih vozača koji su ove sezone zauzeli sve pozicije na pobjedničkom postolju. Pred domaćim navijačima u prvom će planu biti španjolski motociklisti, koji će pokušati ponoviti uspjeh s prošle utrke u Texasu kad su Marquez, Pedrosa i Lorenzo osvojili prve tri pozicije.

Nakon uvodnih utrka koje su odradili u Kataru i Indianapolisu, najbolji svjetski motociklisti vratili su se u Europu. Na stazi Jerez smještenoj na jugu Španjolske ovog će se vikenda održati treća utrka sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu i prva od četiri ovogodišnje utrke na španjolskom tlu.

Španjolci dominiraju

Na velikoj nagradi Amerike prve tri pozicije u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva pripale su Španjolcima - Marquezu, Pedrosi i Lorenzu. To se u povijesti dogodilo tek jednom, na Velikoj nagradi Japana prošle sezone kad su prve tri pozicije osvojili Pedrosa, Lorenzo i Bautista.

U Texasu Španjolci nisu dominirali samo u najjačoj, već i u slabijim klasama. Od devet vozača koji su u sve tri klase završili na pobjedničkom postolju, čak ih je osam iz Španjolske. Takav se slučaj u povijesti dogodio tek jednom, 2000. godine kada su japanski motociklisti na domaćoj Velikoj nagradi zauzeli osam od devet pozicija na pobjedničkom postolju.

Prve ovosezonske utrke najbolje su odradili aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo i debitant Marc Marquez. Obojica imaju po pobjedu i treće mjesto te dijele vrh ukupnog poretka s 41 osvojenim bodom. Dani Pedrosa upisao je četvrto i drugo mjesto pa zaostaje osam bodova, dok je Valentino Rossi drugim i šestim mjestom ugrabio 30 bodova i četvrti je u poretku.

Vrh poretka rano su zauzeli vozači tvorničkih momčadi Yamahe i Honde i trenutno se čini kako će se do kraja sezone u vrhu voditi četveroboj spomenutih vozača. Najbliži im je za sada Cal Crutchlow iz momčadi Tech 3 Yamaha koji ima 24 osvojena boda zahvaljujući jednom petom i jednom četvrtom mjestu.

Najviše pozornosti u početnoj fazi sezone privukao je 20-godišnji Hondin vozač Marc Marquez. Na utrci u Austinu u Texasu startao je s prve startne pozicije i odjurio do svoje prve pobjede u MotoGP klasi. Pritom je postao najmlađi motociklist na poleu, najmlađi pobjednik jedne utrke najjače klase Svjetskog prvenstva i najmlađi motociklist u vodstvu Svjetskog prvenstva.

Nove uspjehe i rekorde Marquez će tražiti na domaćem terenu u Jerezu, dok se Lorenzo i Pedrosa spremaju pokazati mladom sunarodnjaku kako još uvijek treba mnogo učiti. Ne treba unaprijed otpisati ni iskusnog lisca Rossija, koji je uvjeren da mu se neće ponoviti slab nastup iz SAD-a.

Spies propušta Jerez

Amerikanac Ben Spies, član momčadi Pramac Racing Ducati, neće nastupiti na utrci u Jerezu. U Austinu je osjetio zdravstvene probleme koji su posljedica nesreće na prošlogodišnjoj Velikoj nagradi Malezije. Tada je ozlijedio rame, a u Texasu su mu se vratili jaki bolovi i propustit će treću utrku sezone kako bi u potpunosti zaliječio ozljedu. Nitko ga neće mijenjati pa će jedini predstavnik Pramac Racing momčadi biti Andrea Iannone.

Staza Jerez izgrađena je 1986. godine, a Svjetsko prvenstvo u motociklizmu prvi je put ugostila godinu kasnije. Od 1989. godine na njoj se redovito održava Velika nagrada Španjolske, a u najjačoj klasi najviše uspjeha imao je šesterostruki pobjednik Valentino Rossi. Michael Doohan slavio je četiri puta, Alex Criville tri puta, a po dvije pobjede imaju Wayne Garner i Jorge Lorenzo. Od aktivnih vozača pobjedu još ima jedino Dani Pedrosa (2008.), dok je prošle godine najbolji bio umirovljeni Casey Stoner.

Krug stazom Jerez dugačak je 4.423 metra, a sastoji se od 13 zavoja. Osam je desnih, a pet lijevih. Najduži ravni dio dugačak je 607 metara, a staza je široka 11 metara. Poznata je po sjajnom okruženju, najčešće sunčanom i toplom vremenu, a na tribine uz stazu stane i do 250 tisuća gledatelja. Brojni španjolski motociklisti nikad nisu uskraćeni za odličnu podršku.

Jorge Lorenzo je u Jerezu slavio 2010. i 2011. godine, a uoči ovogodišnje Velike nagrade Španjolske doznao je kako će posljednji zavoj te staze nositi njegovo ime. "Debitirao sam na ovoj stazi i imao sam na njoj dosta uspjeha tijekom godina. Ovo je za mene poseban dan. Dobiti svoj zavoj je možda i veća stvar od osvajanja naslova prvaka. Rijetki motociklisti dobiju priliku osvojiti naslov, a još su rjeđi oni prema kojima se nazove zavoj neke staze", izjavio je počašćeni Lorenzo.

Pedrosa: "Jerez je nešto posebno"

"Utrka na stazi Jerez posebna je za nas Španjolce. Atmosfera je uvijek fantastična i osjećam se kao da me publika nosi. Taj poseban osjećaj dobijem već u četvrtak kad prvi put dođem na stazu, a najuzbudljivije je svakako na startu. Navijači uvijek budu glasni i žele vidjeti Španjolce na pobjedničkom postolju", izjavio je u najavi utrke Dani Pedrosa.

Njegov momčadski kolega Valentino Rossi istaknuo je kako Yamahu očekuje izrazito važna utrka: "Vjerujem i nadam se da možemo biti vrlo brzi na ovoj stazi, kao što smo bili na testiranjima. Očekuje nas još dosta posla sa set-upom motocikla, no naš je cilj pobjedničko postolje."

Marquez vikend dočekuje s istim ciljem, želi na pobjedničko postolje treći put zaredom: "Vikend u Austinu neću nikad zaboraviti, ali vrijeme je da se okrenem idućim utrkama. Važno je da ostanem s nogama čvrsto na zemlji i budem fokusiran. Drugi vozači imaju mnogo više iskustva na stazama koje dolaze u kalendaru, ali raduje me što ću se ovog vikenda natjecati s MotoGP motociklom pred domaćim navijačima."

Motociklisti tvorničke momčadi Ducatija u sezonu nisu krenuli dobro. Andrea Dovizioso osvojio je 18, a Nicky Hayden 15 bodova, a značajniji napredak ne očekuju niti u Jerezu. "Ducatijev motocikl drukčiji od svih koje sam ranije vozio. To mi ne smeta, ali moramo još popraviti njegove karakteristike kako bi se mogli nositi s ostalima iz vrha. Jerez mi nije među omiljenim stazama", poručio je Dovizioso.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Španjolske na rasporedu su u subotu u 14:10, a utrka je u nedjelju u 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nebeska udica03.05.2013. u 13:58
    ajmoo doktore na vrata stare slave
    nebeska udica