Zimski sportovi

Kanada napada Rusiju; Finci, Šveđani i Česi prijete na jednom od najslabijih SP-a unazad pet godina

Piše:Ivan Dominik • petak, 03.05.2013.
Kanada napada Rusiju; Finci, Šveđani i Česi prijete na jednom od najslabijih SP-a unazad pet godina
Foto: EPA

U petak 3. svibnja 2013. godine počinje Svjetsko prvenstvo Elitne divizije u hokeju na ledu. Igra se, kao i lani, u dva grada - Helsinkiju i Stockholmu, ali ove godine će se završnica, odnosno finale prvenstva održati u švedskoj prijestolnici, a ne kao prošle godine u helsinškoj Hartwall Areeni. Naslov brani Rusija, a osim nje favoriti za medalje i uvijek, naravno, za zlato kao i obično su Kanada, SAD, Finska i Švedska...

Svjetsko prvenstvo Elitne divizije u hokeju na ledu počinje danas, u petak 3. svibnja, a traje do nedjelje 19. svibnja kada će se u stockholmskoj dvorani Ericsson Globe odigrati i veliko finale. Ovo prvenstvo je 77. po redu u organizaciji IIHF-a, a ponovno su organizaciju, kao i lani, dobile Švedska i Finska, odnosno, Helsinki i Stockholm.

Utakmice se igraju u dvije grupe, poredane po službenom poretku najboljih reprezentacija svijeta prema IIHF-u, jedna je u Stockholmu, a druga u helsinškoj Hartwall Areeni. Inače, Nordijci su organizaciju za prvenstva 2012. i 2013. godine dobili velikom većinom glasova ispred Bjelorusije, Mađarske i Češke. Dogovoreno je da se prvo igra završnica u Finskoj, što se dogodilo lani, a ove godine će se ona preseliti nešto zapadnije - u glavni grad Švedske.

Slika 4 od 4.
Foto: Martina Oštrić

Naslov svjetskih prvaka brani Zbornaja komanda ispred Slovačke i Češke, a raspored grupa poredan je tako da se dvije najjače hokejske sile svijeta - Kanada i Rusija - ne nalaze u istoj skupini. Tako će u "švedskoj" grupi igrati Kanada, domaćin Švedska, uvijek neugodna Švicarska, Norveška, Danska, zanimljiva Češka, Bjelorusija i zbog Medveščaka Hrvatima najinteresantnija - simpatična Slovenija. U Finskoj će osim domaćina igrati Rusi, Amerikanci i Slovaci od favorita, potom Latvija te Njemačka i Francuska, kao i još jedna jako zanimljiva reprezentacija "EBEL-ovaca" - Austrija.

Dvije grupe po osam reprezentacija, plus nokaut faza i veliko finale u Stockholmu pred 13.850 gledatelja? Ma može, neka igre počnu!

Najveći favoriti

Kada se radi o hokeju na ledu, najveće favorite najjačih svjetskih manifestacija ne treba posebno i puno predstavljati. To su Kanada i Rusija - aktualni prvak svijeta.

Slika 3 od 3.
Foto: Martina Oštrić

Rusi ne dolaze u najjačem sastavu, već kao i svi stižu s najjačom mogućom ekipom, s obzirom na doigravanje u NHL-u zbog kojeg se najbolji igrači svijeta ne mogu posvetiti reprezentacijama. Kako Rusima, tako i svima, međutim, Rusi uvijek imaju dovoljno jaku reprezentaciju unatoč izostanku NHL-ovaca. Reprezentaciju vodi i dalje legendarni Zinedula Biljaletdinov, kojemu su suradnici također legende - Kasatonov, Nikitin i Miškin te Belov.

Od igrača Rusi neće imati (barem ne još) prošlogodišnjeg MVP-a prvenstva i NHL-a, fantastičnog Jevgenija Malkina, nema ni Pavela Dacjuka, kao ni Aleksandra Ovečkina i imenjaka mu Semina. Nema ni najvećih ruskih nadolazećih zvijezda, Naila Yakupova i Vladimira Tarasenka, kao ni još nekih jačih imena iz NHL-a.

Ali zato su jaka imena iz KHL-a i Ilja Kovalčuk. Vrata će braniti Semjon Varlamov iz Colorada te Philadelphijin Ilja Brizgalov. Od bekova tu je ponovno briljantni kapetan iz Bars Kazana, Ilja Nikulin te napadači iz NHL-a, uz Kovija, Andrej Loktionov također iz NJ Devilsa, Artem Anisimov iz Columbusa, te umjetnik s pakom koji je nekad igrao u Nashvilleu, a sada je CSKA Moskvi, Aleksandar Radulov. Važniji igrači za Ruse bit će još i Denis Kokarev, Aleksandar Perežogin, Aleksej Terešenko i Denis Denisov, sve redom zvijezde KHL-a.


Kanađani, u čijoj zemlji hokej nije sport, nego religija, dolaze ponovno po zlato. Jer sve ostalo je neuspjeh. I dok će njihovi ljubimci Montreal Canadiensi i Toronto Maple Leafsi po prvi put nakon gotovo desetljeća opet zajedno igrati doigravanje NHL-a, krajičkom oka Kanađani će pratiti i ono što će se događati u Stockholmu.

Kanada (na papiru) najveći favorit

Moguće linije Kanade:

Mike Smith, Devan Dubnyk

Brian Campbell - Justin Schultz; Stephane Robidas - Jay Harrison; Luke Schenn - Brenden Dillon; T.J. Brodie

Taylor Hall - Steven Stamkos - Jordan Eberle
Andrew Ladd - Ryan O'Reilly- Matt Duchene
Eric Staal - Jordan Staal - Jeff Skinner
Wayne Simmonds - Claude Giroux - Matt Read.

Možda i najveća snaga Kanade ovog će puta biti na klupi za trenere. Ne zato što ju kao GM reprezentacije predvodi legendarni Steve Yzerman, nego zato što su treneri sve redom ponajbolji treneri svih vremena, Lindy Ruff, te pogotovo njegovi pomoćnici iz Nashvillea odnosno Phoenixa, Barry Trotz i Dave Tippett.

No, imat će Kanada i jaku snagu na ledu, od igrača koji nisu uspjeli dosegnuti play-off NHL-a. U prvom redu to su braća Eric i Jordan Staal iz Carolina, kojima će društvo praviti i njihov klupski suigrač te ponajbolji mladi hokejaš svijeta, Jeff Skinner. Tu je i jedan od najboljih strijelaca svijeta i NHL-a u zadnje tri godine, 23-godišnji Steven Stamkos, kao i bez sumnje jedan od tri najbolja two-way centra na svijetu, Claude Giroux iz Flyersa.

Branit će Mike Smith iz Coyotesa, a zamjena mu je Edmontonov Devan Dubnyk. Obranu će predvoditi Floridin Brian Campbell i ponajbolji mladi bek svijeta, fantastični Justin Schultz. Od napadača treba još izdvojiti izvrsni dvojac Oilersa, Taylora Halla i Jordana Eberlea, također mlade igrače u naponu, te iskusnog kapetana Winnipega, Andrewa Ladda, kao i odličnog scorera iz Colorada, Matta Duchenea.

Domaćini su uvijek favoriti na svom ledu

Šveđani ove godine neće imati ono najbolje, nema im ni Zetterberga ni Franzena, a odsutan je zbog doigravanja i dobitnik Vezina trofeja prošle sezone, Henrik Lundqvist, jedan od najboljih švedskih golmana ikad. No, stoga sve ostaje na mlađima, a jedan od njih je i najmlađi kapetan u povijesti NHL-a, predvodnik Avalanchea, 20-godišnji Gabriel Landeskog.

Društvo će mu od NHL-ovaca praviti vratari Jhonas Enroth iz Buffala te Jacob Markstrom iz Panthersa, obranu predvode ove godine Henrik Tallinder iz Devilsa te Erik Gustafsson iz Flyersa, kao i bek Lokomotiv Jaroslavlja, Staffan Kronwall, također bivši NHL igrač. A od napadača će Landeskogu najviše moći pripomoći jedan od najboljih stranaca u KHL-u, igrač moskovskog CSKA-a, Niklas Persson.


Finska brani četvrto mjesto od lani i želi korak naprijed ove godine, barem medalju. Svjetski prvaci iz 2011. godine stižu kući na SP bez igrača iz NHL-a, ali s nekoliko bivših, te s dosta oslabljenim i pomlađenim kadrom u odnosu na prošle sezone. Iako, naravno, ništa ni u jednom rosteru još nije zaključeno, Finci zasad imaju u ekipi Jukke Jalonena i legende Jarija Kurrija dosta neprovjerenih igrača.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Stoga će se morati osloniti u obrani na dva mlada golmana, Anttija Raantu iz Assat Porija, bivšeg suigrača Hrvata Borne Rendulića, te dvije godine mlađeg, 21-godišnjeg Jonija Ortija iz HIFK-a. Obrambeno su jaki igrači Sami Lepisto, bivši NHL-ovac koji sada igra u Levu iz Praga, Ossi Vaananen iz Jokerita, prekaljeni veteran Lasse Kukkonen te još nekoliko KHL-ovaca.

Što se napada tiče, tu su također najbolji KHL-ovci i igrači poput Juhamattija Aaltonena, Anttija Pihlstroma ili Petrija Kontiole. U ekipi su i dva iskusna i jako dobra strijelca, Niklas Hagman iz Lokomotiva, bivši igrač Dallasa, Calgaryja i Anaheima u NHL-u, te odlični Janne Pesonen iz Kazana, dok treba vidjeti koliko može i 31-godišnji centar HPK-a, Ville Viitaluoma, debitant u reprezentaciji koji je igrao s Rendulićem cijelu sezonu za HPK i za kojeg ovaj kaže da je najbolji igrač s kojim je ikad igrao. U svakom slučaju, iako nema Tuomoa Ruutua, Jarkka Immonena i sličnih finskih zvijezda, bit će ovo zanimljiva finska ekipa na Prvenstvu.

Favoriti "drugog reda", koji mogu svakog pobijediti, ali i od svakog izgubiti

Uvijek nepredvidljiva reprezentacija SAD-a dolazi s novim izbornikom na klupi, Joeom Saccom, koji je nedavno otpušten s mjesta glavnog trenera Tampe. Ponovno Amerikanci imaju mješavinu NHL-a i AHL-a, čudnu i vrlo mladu ekipu s nekoliko poznatih i renomiranih imena, poput Justina Faulka, Matta Carlea ili Erika Johnsona u obrani, odnosno Ryana Cartera, Paula Stastnyja ili Natea Thompsona u napadu.

Osim toga, na golu su im, što je vrlo važno, Ben Bishop iz Tampe, te dva mlađa vratara iz AHL-a, dok valja spomenuti i jednog KHL-ovca, Tima Stapletona, koji je zbog ljutnje zbog lockouta, nakon njegova završetka ostao u bjeloruskom Dinamo Minsku, ne vrativši se u svoje Jetse. Kako bilo, SAD je opet solidan, ali ne i jak, vrlo je mlad i zapravo velika nepoznanica.


Slovaci stižu u prokušanom sastavu, s iskusna tri vratara koji brane u Europi, nekoliko igrača iz domaće lige te većinom s KHL-ovcima i nešto malo NHL-ovaca. Od njih je u obrani u ekipi samo Buffalov Andrej Sekera, dok je i Milan Jurčina iz finske Lukko Raume, također nekad igrao u NHL-u.

Najbolji napadači u odsustvu Mariana Gaborika i Mariana Hosse, Slovacima su Tomaš Kopecky iz Floride i legendarni, neuništivi 39-godišnji Miroslav Šatan, trenutno član Slovana iz Bratislave. Zanimljivi su još i Tomaš Zaborsky iz Avangard Omska, Branko Radivojević iz Spartak Moskve te Jozef Stumpel iz Nitre i Libor Hudaček, 23-godišnja mlada nada slovačkog hokeja, dok se ipak najviše očekuje od osvajača Stanleyja - Mire Šatana i Toma Kopeckog.


Česi su, za razliku od ostalih reprezentacija izuzev Kanade, složili jaku reprezentaciju, iako nema Jagra. Prva linija napada rezervirana je za Tomaša Fleischmanna, ponajboljeg igrača Floride, Radima Vrbatu, već godinama ponajboljeg strijelca NHL-a i Jirija Tlustyja, koji je u izvrsnoj formi i koji je imao sjajnu sezonu u Carolini. A tu su još i iskusni Martin Hanzal, lucidni centar Jiri Hudler te Jakub Voraček iz Phillyja.

Napadu pomoći mogu još i odlični ofenzivni bek Petr Časlava te imenjak mu Tenkrat, koji igraju u Europi, vratarski je par također europski, dok obranu drže NHL-ovci, Ladislav Smid iz Edmontona, veliki Jan Hejda iz Colorada te Zbynek Michalek, koji se iz Pittsburgha vratio u Phoenix.


Još jedna zanimljiva reprezentacija jest Švicarska, premda joj najbolji igrači poput Brunnera, Streita i Sbise igraju NHL doigravanje. No, Švicarci su uigrani, kompatibilni i znaju se, a od jačih imena u kadru imaju Romana Josija na beku, kao jedinog NHL-ovca iz Nashville Predatorsa, potom Patricka von Guntena, Martina Plussa koji igra za Bern i Andresa Ambuhla te AHL-ovca, koji ima iskustvo NHL-a s NY Islandersima, Ninu Niederreitera.

Trener im je Kanađanin Sean Simpson, koji ima pomoć od strane švicarskih stručnjaka. A možda i najveća snaga te reprezentacije leži u nepoznatim imenima koji "žare i pale" po domaćoj, inače vrlo jakoj i bogatoj ligi, u koju sve češće dolaze najveće zvijezde svijeta, poput situacije s lockoutom, kada su u Švicarskoj između ostalih igrali i Rick Nash te John Thornton, kojemu je i supruga Švicarka.

Ostali u borbi za ostanak

Sve ostale reprezentacije, dakle redom Bjelorusija, Francuska, Norveška, Danska, Njemačka, Latvija te Austrija i Slovenija, borit će se za ostanak u Elitnoj diviziji. Bjelorusija je gotovo u potpunosti europska i KHL-ovska reprezentacija, a "preko bare" im je samo iz AHL-a, iz Albany Devilsa, filijale New Jerseyja, stigao branič Roman Graborenko, koji ima jedva 20 godina i nije velika prevaga.

Dance vode Šveđani, Per Backman u prvom redu, ali oni isto nemaju neka jača imena u ekipi, barem zasad. Ističu se samo Morten Green iz Hamburga, NHL-ovac Oliver Lauridsen, 24-godišnji bek koji je tek ove sezone dospio u najjaču ligu svijeta, te Mads Christensen iz berlinskih Eisbarena.

Slika 2 od 2.
Foto: Davor Sajko

Francuska je slaba i borit će se za ostanak. Jedino veliko ime te reprezentacije jest 38-godišnji vratar Cristobal Huet, koji je branio u NHL-u i 2010. osvojio Sveti gral s Chicagom, dok je sada u švicarskoj Lausannei. Imaju Francuzi i nekoliko igrača iz Finske, Švedske i Švicarske, čak i Yoricka Treillera iz Red Bull Salzburga, no nitko, čak ni odlični 24-godišnji napadač Dallas Starsa Antoine Roussel, nije ime na svjetskoj sceni, izuzev Hueta.

Nijemci su ponovno vrlo zanimljivi i čudni te su definitivno najnepredvidljivija reprezentacija prvenstva. Vodi ih Kanađanin Pat Cortina, a pomoćnik mu je Šveđanin Niklas Sunblad. Za početak. Od igrača, koji su uglavnom domaći, ističu se Phillip Gogulla, Marcel Goc iz Floride, Christoph Ullmann iz Eisbarena, kao i njegov suigrač iz kluba Andre Rankel te naturalizirani Kanađanin John Tripp. Najjače ime svakako je ono beka Christiana Ehrhoffa iz Sabresa, no on je u katastrofalnoj formi tijekom cijele sezone. Ima Njemačka još zanimljivih igrača, ali njena prava snaga još uvijek je jako nepoznata.

Latvija, koju također vode Kanađani za promjenu, sastavljena je od domaći igrača, koji uglavnom igraju u Dinamo Rigi, u KHL-u. Imaju Latvijci i igrača iz klubova diljem Europe, no KHL-ovci ih predvode, dok je jedini NHL-ovac u momčadi stanoviti 25-godišnji bek Winnipega Arturs Kulda. Uz njega, najjača su imena još Armands Berzins iz Kijeva te Krisjanis Redlihs iz Dinamo Rige.

Slika 5 od 5.
Foto: EPA

Isto tako posloženi su i Norvežani, koji nemaju na ovom prvenstvu najjače igrače poput Matsa Zuccarella Aasena, koji je u NHL-u s NY Rangersima. No, odazvali su se hokejaši iz KHL-a i pretežno iz Skandinavije, gdje Norvežani uglavnom i igraju pa će u ekipi Roya Johansena, kojemu asistiraju Šveđani, biti i bivši NHL-ovci Patrick Thoresen, koji sada igra u SKA-u te bek Ole-Kristian Tollefsen, bivši branič Red Wingsa i Flyersa. Njima pripomoći mogu još i Mathis Olimb, Lars Haugen na golu, Mats Trygg na beku, te odlični asistenti Morten Ask i Anders Bastiansen. No, Norveška je u globalu dosta slaba.

Austrijanci, koje vodi trener KAC-a Manny Viveiros, dolaze na prvenstvo kao autsajderi, ali definitivno mogu iznenaditi bilo koju od slabijih reprezentacija na manifestaciji. Pogotovo zato što imaju napokon i Thomasa Vaneka, svog najboljeg hokejaša svih vremena, a ako brzo ispadnu Islandersi iz doigravanja, mogao bi stići i Michael Grabner, kao i Andreas Nodl. Ovako, ekipu čine dobro poznati igrači iz EBEL-a, koji i nisu neka jakost u Elitnoj diviziji.

Sve što vrijedi za Austrijance, u pravilu vrijedi i za Slovence, koji na ovom prvenstvu, barem do eventualnog i brzog ispadanja LA Kingsa iz NHL doigravanja, nemaju svog najboljeg igrača Anžea Kopitara. No, tu je njegov brat Gašper, bivši igrači Medveščaka Robert Kristan i imenjak mu Sabolič, dok od domaćih igrača igraju samo Žiga Pance i Aleš Musič iz Olimpije. Ostali su rasuti diljem Europe, a od jačih imena u ekipi Matjaža Kopitara su i Rok Tičar, Tomaž Razingar te Andrej Hočevar i Red Bullov Luka Gračnar, koji ove godine visoko kotira za NHL draft, koji su zamjene za Lixa. Medvjed Gal Koren ispao je s rostera na konačnom popisu.

Zaključak

Kao što je i vidljivo iz sastava momčadi i okolnosti u svjetskom hokeju, ovo će Svjetsko prvenstvo biti daleko najslabije u posljednjih pet-šest godina. Po imenima, naravno. No, gotovo sve reprezentacije, pogotovo ove jače, ostavile su po četiri-pet mjesta u ekipi za svoje NHL igrače, koji će početi dolaziti ispadanjem svojih ekipa u doigravanju najjače lige svijeta. Zbog koje, zbog lockouta naravno, se i dogodila ovakva situacija sa SP-om jer se u NHL-u igra duža sezona no inače.

Izraziti je favorit Kanada, barem gledajući sastave, a slijede ju Rusija i Češka, dok su domaćini prvenstva ipak zbog pomlađenosti ekipa u drugom redu. SAD također ne obećava, kao ni Slovačka, a za ostanak u diviziji borit će se Slovenija, Austrija, Francuska i Danska. Prvenstvo počinje utakmicama Francuske i Slovačke u Helsinkiju, odnosno Češke i Bjelorusije u Stockholmu u 16:15 sati, dok je službeno otvaranje zakazano za 20:15 po srednjoeuropskom vremenu, kada svoje natjecanje otvaraju Finci i Šveđani utakmicama protiv Njemačke, odnosno Švicarske.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.05.2013. u 20:13
    kako god da je to je ipak velika elita
    Obrisan korisnik
  • @len03.05.2013. u 18:26
    i na youtube-u
    @len
  • pahuljica03.05.2013. u 15:51
    Prijenose možete gledati na njemačkom SPORT 1
    pahuljica
  • matbaric03.05.2013. u 14:55
    @Jeb evo ovaj link http://tvprofil.net/search/#!q=hokej kolko vidim samo arena sport2 i ŠTV (slovenska sportska).
    matbaric
  • Obrisan korisnik03.05.2013. u 14:49
    Hoće li biti TV-prijenosa na nekom dostupnom programu ili se moramo zadovoljit streamingom?
    Obrisan korisnik