Automoto

Španjolci dominirali kvalifikacijama u Jerezu: Lorenzu pole ispred Pedrose i Marqueza

Igor Šestak • subota, 04.05.2013.
Španjolci dominirali kvalifikacijama u Jerezu: Lorenzu pole ispred Pedrose i Marqueza
Foto: EPA

Španjolac Jorge Lorenzo na Yamahi startat će s prve startne pozicije na nedjeljnoj utrci za Veliku nagradu Španjolske. Aktualni svjetski prvak najbrže je odradio krug stazom Jerez, a društvo u prvom startnom redu pravit će mu sunarodnjaci i vozači Honde, Dani Pedrosa i Marc Marquez.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Španjolske održane su u idealnim vremenskim uvjetima, a tribine uz stazu Jerez bile su odlično popunjene. Domaći navijači došli su na svoje jer su prve tri startne pozicije u najjačoj MotoGP klasi zauzeli Španjolci.

Pole position je pripao Jorgeu Lorenzu na Yamahi. Aktualni svjetski prvak prošao je krug stazom u vremenu 1:38,673 i nadmašio sve svoje konkurente. Drugi put ove sezone startat će s prve startne pozicije i ukupno 27. put u MotoGP klasi. Čitavog vikenda Yamahin Španjolac je izgledao jako dobro, a u kvalifikacijama su mu na ruku išli i problemi drugih motociklista iz vrha poretka.

Marc Marquez na Hondi pao je na posljednjem slobodnom treningu, a njegov momčadski kolega Dani Pedrosa i Yamahin Valentino Rossi doživjeli su padove u samoj završnici kvalifikacija. Srećom, nsu zaradili ozljede i nastupit će na nedjeljnoj utrci.

Od spomenute trojice na kraju je najbrži bio Pedrosa i startat će kao drugi. Za Lorenzom je zaostao dvije i pol desetinke sekunde, a samo pola desetinke bio je brži od trećeg Marqueza. Četvrtu poziciju osvojio je Cal Crutchlow, član momčadi Tech 3 Yamaha, dok je Rossi bio šest desetinki sporiji od Lorenza i startat će s pete pozicije. Drugi startni red upotpunit će Alvaro Bautista iz momčadi Gresini Honda.

Nicky Hayden na Ducatiju kvalificirao se na sedmu startnu poziciju, a društvo u trećem startnom redu pravit će mu Stefan Bradl na Hondi i momčadski kolega iz Ducatija Andrea Dovizioso. Hector Barbera je ugodno iznenadio plasmanom u prvih deset, a prije kraja kvalifikacija i on je doživio pad. Najsporiji vozači u Q2 bili su Andrea Iannone iz Pramac Ducatija i Bradley Smith na Tech 3 Yamahi.

U prvom kvalifikacijskom krugu zapeli su među ostalima Aleix Espargaro (prvi put ove sezone), Randy De Puniet i Hiroshi Aoyama.

Utrka je na rasporedu u nedjelju u 14 sati.

MotoGP, Velika nagrada Španjolske, rezultati kvalifikacija:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) 1:38,673 min
2. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +0,247
3. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +0,298
4. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +0,589
5. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +0,627
6. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +0,836
7. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +0,981
8. Stefan Bradl (NJE/Honda) +1,174
9. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +1,175
10. Hector Barbera (ŠPA/FTR) +1,307

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!