Tenis

Magična kutija ponovno poprište zemljane vladavine Rafaela Nadala

Tea Lokas • nedjelja, 12.05.2013.
Magična kutija ponovno poprište zemljane vladavine Rafaela Nadala
Foto: EPA

Rafael Nadal osvojio je treći naslov na turniru Masters 1000 serije u glavnom gradu rodne Španjolske, pred prepunim gledalištem sportskog kompleksa Caja Mágica. Onom iz 2005., kad se turnir održavao na tvrdoj podlozi u dvorani i kada je u emocionalnom maratonu svladao Ivana Ljubičića, te drugom iz 2010., kad je u finalu na zemljanoj podlozi bio bolji od Rogera Federera, pridodao je i posebno vrijedan trofej pobijedivši Stanislasa Wawrinku...

Wawrinka s tri izgubljena seta u turniru, Nadal s jednim (protiv Ferrera u četvrtfinalu). Wawrinka bez pobjede protiv Španjolca u čitavoj karijeri, s ukupno osam poraza (od toga tri na zemlji). Kao uvod u finalni susret u Madridu sve je išlo na stranu Nadala, uključujući i ogromnu razliku u broju osvojenih turnira u karijeri (54-4).

Nadal je u svoj deveti okršaj s Wawrinkom ušao u skladu s tim, agresivno, stvorivši tri vezane break prilike već u prvom gemu. Nakon što je Švicarac nakratko isplivao na površinu, došavši do 40:40, Rafa ponovno prijeti te na koncu iz šestog pokušaja lomi servis dvije godine starijeg protivnika.

Dobro odrađeni servis u drugom gemu bio je potvrda ranog breaka, ali i najava novog, nakon kojeg Nadal dolazi do neuhvatljive prednosti od 3:0. Prvi gem na vlastitom servisu Wawrinka je osvojio za 4:1, no protiv trenutno petog tenisača svijeta i osvajača 11 Grand Slam naslova nije se mogao izbaviti iz ponora. Španjolac je set priveo kraju nakon 32 minute, rezultatom 6:2.

Statistika je nakon prvog dijela pokazivala 61% prvog servisa za Nadala i 59% za Wawrinku. Švicarac je upisao sedam winnera, Španjolac deset, no Nadal uz dvostruko manje neforsiranih grešaka (12-6).

Prijelomni trenutak u drugom setu dogodio se kod rezultata 3:3, kada nakon čvrstih servis gemova obojice dolazi do breaka za Nadala. Wawrinka je uspio napraviti svoj dio posla za 5:4, a 26-godišnji kralj zemlje iz Manacora zaključio je meč s par tipičnih munjevitih forhenda.

U drugom je setu Nadal poboljšao prvi servis na 66%, a Wawrinka na 61%. Ni u neizvjesnijoj dionici susreta Švicarac nije zabilježio break loptu pa je u toj statističkoj kategoriji ostao na nuli. S druge strane, Nadal je iskoristio tri od 11 stvorenih situacija za oduzimanje servisa.

Rafael Nadal sada je vlasnik rekordna 23 trofeja iz Masters 1000 serije i 55 ukupno.

Mutua Madrid Open, finale, tenisači:
Rafael Nadal (Španjolska, 5) - Stanislas Wawrinka (Švicarska, 15) 6:2, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.05.2013. u 01:26
    26-godišnji kralj zemlje iz Manacora je okrunjen!Bravooo...Vamosssssss
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.05.2013. u 00:00
    Bravo Rafa!
    Obrisan korisnik
  • teniosac12.05.2013. u 19:40
    Wawrinka je otpočetka meča djelovao nezainteresirano,kao da ne vjeruje da ima kakvu šansu,živnuo je tek pred kraj prvog seta i u drugom,ali onda je bilo prekasno..
    teniosac