Košarka

Bartzokas: "Navikli smo na preokrete, mi smo momčad koja ne paničari na terenu"

Branimir Korać • ponedjeljak, 13.05.2013.
Bartzokas: "Navikli smo na preokrete, mi smo momčad koja ne paničari na terenu"
Foto: EPA

Olympiakos je obranio naslov prvaka Europe i to potpuno zasluženo. Nakon pobjede u polufinalu protiv CSKA, u finalu su srušili i madridski Real i to u dva susreta u kojima su bili definitivno bolja momčad...

Najjača snaga Olympiakosa je izuzetna momčadska igra. S njom su svladali i CSKA i Real i na kraju nitko ne može reći da nisu zaslužili naslov prvaka Europe.

"Život piše čudesne priče. Imali smo jako puno problema tijekom sezone, puno problema s ozljedama i pričama protiv nas. Međutim, ponovno smo uspjeli doći na Final Four i uzeti naslov. Karakter ove momčadi je sjajan, mi se nikada ne predajemo, mi smo momčad koja ne paničari na terenu.Možemo igrati različite vrste košarke, pobijediti CSKA sa 60 poena ili Real sa 100 ubačenih poena. Bili smo prava momčad i primjer svim Grcima što se može napraviti kada smo složni", govorio je nakon finala Georgios Bartzokas.

Bartzokas se osvrnuo na samu utakmicu priznavši kako ih je malo šokirao sjajan ulazak Reala.

"Mi smo ove sezone okrenuli jako puno utakmica, već znamo kako se to radi. Imamo igrače s karakterom i samo sam pokušao ohrabriti i podići momčad. Real je počeo briljantno, bili smo u stanju šoka. Oni igraju posve drugačiju košarku nego mi, vrlo su talentirana momčad i znali smo da je najvažnije da ostvarimo ravnotežu u obrambenom skoku. Znali smo i da će se Vasilis Spanoulis probuditi, bilo je nemoguće da u drugom poluvremenu ne odigra svoju utakmicu."

Pero Antić: "Ovo je nevjerojatno, ova momčad je nevjerojatna! S ovakvom momčadskom igrom možemo svladati svakoga. Svi su mogli vidjeti kako možemo odigrati, a igrali smo izvrsno. Obraniti naslov prvaka Europe je sjajan doseg i to smo učinili zajedništvom. Bolje od ovoga ne može, ponovno smo kao prošle godine morali hvatati zaostatak i još sam sretniji nego nakon prošlogodišnjeg finala."

Bartzokas nije posebno preuzimao zasluge za ovaj naslov prvaka. "Bio sam na pravom mjestu u pravo vrijeme s pravom momčadi. Imao sam sreće da sam mogao voditi ovu momčad. Pratio me sjajan tim pomoćnika i ostvarili smo svi zajedno ovaj veliki uspjeh."

Realov stručnjak Pablo Laso mogao je samo čestitati protivniku koji je bio bolji i na kraju je zasluženo stigao do naslova prvaka.

"Čestitke Olympiakosu na naslovu prvaka Europe, odigrali su sjajnu utakmicu. Oni su veliki prvaci, uzeli su zasluženu pobjedu, a ja nemam što prigovoriti svojoj momčadi. Od prvog trenutka smo dali sve od sebe i iako se sada osjećamo jako loše, možemo biti ponosni na ono što smo napravili. Možemo biti ponosni što smo bili dio ovog finala. Počeli smo jako dobro, obrana je funkcionirala savršeno i pogodili smo puno teških šuteva. Govorit će se da smo imali veliku prednost, ali nije to bila velika razlika. Jedino smo ubacivali šuteve, a oni nisu i imali su samo jedan način za povratak u utakmicu i to su i iskoristili. Spanoulisove trice su prelomile utakmicu i na kraju su zadržali prednost."

Upravo Spanoulis je sjajnim nastupom u drugom poluvremenu odveo Olympiakos do pobjede.

"Bila su to tri nezaboravna dana u Londonu. Došli smo kao prvaci Europe, ali ujedno i autsajderi. Toliko puta ove sezone našli smo se pred zidom, znate sve probleme oko budžeta koje smo imali, ali smo se uvijek vraćali i svakom teškom situacijom bili smo sve jači. Znali smo da utakmica traje 40, a ne deset minuta, znali smo da smo i protiv Efesa bili 15 poena u minusu i uspjeli se vratiti", rekao je Spanoulis.

Odličan posao odradio je i Acie Law koji je tijekom susreta uspješno povezivao napade Grka i uspio je napraviti veliki posao u preokretu i povratku u utakmicu.

"Uspjeli smo obraniti naslov prvaka i to je nevjerojatan osjećaj. Niti jedne sekunde nismo prestali vjerovati u pobjedu i to je ono što ovu momčad čini posebnom. Svi u ovoj momčadi zaslužuju pohvale. Potpuno smo promijenili stručni stožer, značajno smo promijenili i igrački kadar, ali konačan rezultat je ostao isti."

U sastavu Reala najviše je pokušavao Rudy Fernandez koji je probavao pokrenuti svoju momčad.

"Pokušali smo igrati agresivno, ali su nas pročitali i puno igrali pod koš gdje smo ušli u probleme s osobnim pogreškama. Olympiakos je preiskusna momčad da to ne bi iskoristila. Moramo zapamtiti ovu lekciju za budućnost."

Više se očekivalo od Jayceeja Carrolla koji nije pokazao sav svoj šuterski potencijal. "Imali smo lijepo vodstvo jer oni jednostavno nisu mogli ništa pogoditi, a nama je sve ulazilo. Nakon toga su počeli pogađati i pokazali su velikom borbenošću da su ovdje s razlogom. Uspjeli su se vratiti na sedam poena razlike, a onda smo još napravili i glup prekršaj na trici na kraju poluvremena. Utakmicu su potpuno okrenule tri Spanoulisove trice. Tu smo morali promijeniti obranu što je njima otvorilo neke druge opcije u napadu."

Euroliga, doigravanje

finale

Olympiakos100:88Real Madrid

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.05.2013. u 13:36
    Naravno i suci su pomogli da sve u ova tri dana izgledaju općenito božesačuvaj, ali nisu Spanulisove trice preokrenule utakmicu nego potpuna Realova bezidejnost u napadu (kad im je malo stao šut to se pretvorilo u alibi-igru koja graniči sa gotovo pa strahom od postojanja ), a obrana mi je još... [više na forumu]
    Obrisan korisnik