Automoto

Na stazi u Le Mansu Lorenzo i Rossi vrebaju priliku za četvrtu pobjedu na francuskom tlu

Igor Šestak • petak, 17.05.2013.
Na stazi u Le Mansu Lorenzo i Rossi vrebaju priliku za četvrtu pobjedu na francuskom tlu
Foto: EPA

Najbolji svjetski motociklisti kreću u bitku za nove bodove. Pred njima je Velika nagrada Francuske na poznatoj stazi u Le Mansu, s svoju će apsolutnu dominaciju pokušati nastaviti španjolski motociklisti. U devet ovogodišnjih utrka u svim klasama Svjetskog prvenstva slavili su upravo Španjolci, a zanimljivo je da još nijedan nema dvije pobjede. Veliku ulogu mogli bi igrati vremenski uvjeti, a prema prognozama šanse za kišu su prilično velike.

Karavana Svjetskog prvenstva u motociklizmu doputovala je u Francusku. Četvrta utrka sezone održat će se nadolazećeg vikenda na stazi u Le Mansu.

Riječ je o stazi izgrađenoj 1966. godine i nazvanoj po Ettoreu Bugattiju. Ona djelomično koristi stazu na kojoj se vozi legendarna utrka 24 sata Le Mansa, dok je preostali dio izgrađen naknadno. Riječ je o stazi koja ima mnogo vrlo sporih zavoja pa su motociklisti izloženi čestim snažnim kočenjima i naglim ubrzanjima. Krug je dugačak 4.180 metara, a ukupno ima 13 zavoja. Devet desnih i četiri lijeva. Najduži ravni dio dugačak je 674 metra.

Bit će to 25. izdanje Velike nagrade Francuske na ovoj stazi. Najbolji svjetski motociklisti prvi su put Le Mans posjetili 1969. godine, a od 2000. godine udomaćili su se na poznatoj stazi i odradili 13. uzastopnih utrka.

Tko će stati na kraj Španjolcima?

U sve tri klase Svjetskog prvenstva ove je sezone ukupno održano devet utrka. Na svih devet pobjednici su bili španjolski motociklisti, ali još nijedan nije upisao dvije pobjede. U klasi Moto3 pobjeđivali su Luis Salom, Alex Rins i Maverick Vinales, u klasi Moto2 Pol Espargaro, Nicolas Terol i Esteve Rabat, a u klasi MotoGP Jorge Lorenzo, Marc Marquez i Dani Pedrosa.

Najuspješniji vozači su današnji aduti Yamahe, Jorge Lorenzo i Valentino Rossi. Španjolac je 2007. slavio u klasi Moto2 (tada 250cc), a 2009., 2010. i 2012. u najjačoj klasi. Rossi također ima tri pobjede u klasi MotoGP. Slavio je 2002., 2005. i 2008. godine.

Njih dvojica su ujedno i jedini od aktivnih vozača koji su pobjeđivali u najjačoj klasi, no na ovogodišnju utrku stižu kao treći i četvrti u ukupnom poretku svjetskog prvenstva.

Kao vodeći u Le Mans stiže senzacionalni Marc Marquez, 20-godišnji vozač Honde. Mladi Španjolac i debitant u najjačoj klasi završio je sve tri dosadašnje utrke na pobjedničkom postolju i prikupio 61 bod, a na utrci u Sjedinjenim Američkim Državama proslavio je i prvu pobjedu. Na prošloj utrci u Jerezu Marquez je imao 20 godina i 77 dana te je postao najmlađi vozač u povijesti koji se triput zaredom penjao na pobjedničko postolje u utrkama klase MotoGP. Ranije je taj rekord držao Lorenzo s 20 godina i 345 dana.

Marquez je prošle sezone na stazi Le Mans slavio u klasi Moto2, a ove će godine pokušati učiniti isto u MotoGP. "Vrlo sam sretan zbog rezultata na početku sezone, ali moram ostati čvrsto na zemlji. Na ovoj stazi nikad nisam vozio ovaj motocikl i zato ću na slobodnim treninzima krenuti od nule. Pokušat ću izvući najbolje iz te situacije, samo se nadam da neće kišiti kako bih mogao u miru pripremiti motocikl za suhu utrku", izjavio je Marquez.

Prethodnu utrku, Veliku nagradu Španjolske, osvojio je njegov momčadski kolega Dani Pedrosa. On je trenutačno drugi u ukupnom poretku s tri boda zaostatka za sunarodnjakom. On još uvijek čeka na svoju prvu pobjedu na ovoj stazi u najjačoj klasi, ali je triput slavio u nižim klasama. "Nakon odličnog vikenda u Jerezu veselim se utrci u Le Mansu. Imao sam uspjeha na ovoj stazi u nižim klasama i volim se na njoj utrkivati. Nadam se da će Honde funkcionirati odlično, baš kao i na prethodne dvije utrke."

Pedrosa pred velikim ostvarenjem

U dosadašnjem tijeku svoje karijere Dani Pedrosa je u svim klasama Svjetskog prvenstva osvojio 2.986 bodova. Zauzme li u Le Mansu jedno od prva tri mjesta probit će granicu od tri tisuće osvojenih bodova, a to je prije njega uspjeli tek dvojici vozača. Valentinu Rossiju koji ima 4.604 osvojena boda i Lorisu Capirossiju koji ih je skupio 3.215.

Jedinu ovogodišnju pobjedu za Yamahu upisao je Lorenzo na otvaranju sezone u Kataru. Španjolac se nada ponavljanju prošlogodišnjeg uspjeha kad je u kišnim uvjetima slavio s velikom razlikom: "Prošle sam godine odradio savršenu utrku, bez ijedne pogreške u vrlo teškim uvjetima. Slavio sam ovdje mnogo puta i mislim da je staza odlična za mene i Yamahu. Jerez je bio malo razočaranje za nas, ali silno smo motivirani za utrku u Francuskoj."

Lorenzo, Marquez i Pedrosa tražit će svoju drugu pobjedu sezone, dok će Rossi biti najizgledniji kandidat za nastavak serije različitih pobjednika. Talijan je svoj drugi mandat u Yamahinoj momčadi otvorio odličnim drugim mjestom u Kataru, dok je u SAD-u i Španjolskoj osvojio šesto i četvrto mjesto. Lani je Rossi s Ducatijem došao do drugog mjesta i svog najboljeg rezultata sezone.

"Le Mans je dobra staza za mene. Prošle sam sezone bio dobar po kiši, godinu ranije po suhom, a ove se godine nadam još boljem rezultatu s Yamahom. Ova bi staza morala odgovarati našem motociklu. Svakako, vremenski će uvjeti ponovno igrati važnu ulogu", istaknuo je sedmerostruki svjetski prvak u najjačoj klasi.

U dosadašnjim utrkama natjecatelji Honde i Yamahe prikazali su izrazitu dominaciju, a drukčiji rasplet ne treba očekivati ni u Francuskoj. Čini se kako svima ostalima ostaje bitka za peto mjesto, a u njoj za sada najbolje stoji Cal Crutchlow iz momčadi Tech 3 Yamaha. Britanac je na dvije utrke bio upravo peti, a u Austinu je iskoristio slabiji dan Rossija i zauzeo četvrto mjesto. Ducati je daleko od vrha i njegovi vozači Andrea Dovizioso i Nicky Hayden u ukupnom poretku zauzimaju tek sedmo i osmo mjesto, a ispred njih je još Alvaro Bautista iz momčadi Gresini Honda.

Vremenska prognoza kaže kako je kiša prilično izvjesna za subotnje kvalifikacije koje su na rasporedu u 14:10, a moguća je i u nedjelju. Start utrke zakazan je za 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.05.2013. u 11:35
    Još da imamo rezultate iz kvala bilo bi super s obzirom da utrka uskoro počinje !?!
    Obrisan korisnik