Košarka

Himki i Žalgiris u polufinalu VTB lige, Lončar raspoložen

Ivor Krapac • nedjelja, 19.05.2013.
Himki i Žalgiris u polufinalu VTB lige, Lončar raspoložen
Foto: EPA

Himki i Žalgiris, klubovi u kojima važne uloge imaju hrvatski košarkaši, osigurali su nastup u polufinalu VTB lige. Himki je u nedjelju slavio u trećoj, a Žalgiris u četvrtoj utakmici svoje četvrtfinalne serije...

Himki i Žalgiris preskočili su prvu ovosezonsku prepreku u doigravanju VTB lige. Nakon što su bili slobodni u prvom kolu, i jedni i drugi opravdali su status favorita u četvrtfinalu, ruski klub s 3-0 protiv VEF-a iz Rige, a momčad iz Kaunasa s 3-1 protiv Nižnji Novgoroda.

Žalgiris je u svojoj četvrtfinalnoj seriji imao nešto teži posao. Klub čiji su članovi Marko Popović i Mario Delaš je u nedjelju u četvrtoj utakmici osigurao prolazak u ogledu s Nižnji Novgorodom, s gostujućih 66:59 za dolazak do 3-1 u četvrtfinalu.

Momčad iz Kaunasa u nedjeljnom susretu nije počela najbolje, sa zaostatkom od 19:10 poslije prve četvrtine. No, nastavak je donio drugačiju sliku. Žalgiris je do kraja prvog poluvremena smanjio zaostatak (31:28), a u preostalih 20 minuta izveo je preokret.

Oliver Lafayette zabio je najviše u dresu gostiju, 19 poena, s dobrim učinkom za tricu (5/11), a slabim za dvicu (0/5). Mindaugas Kuzminskas imao je 15 poena i sedam skokova, a Kšištof Lavrinovič 12 poena, četiri skoka i dvije osvojene lopte.

Mario Delaš odigrao je nepunih 23 i pol minuta i za to vrijeme imao po tri skoka i asistencije, bez poena i bez ijednog šuta iz igre ili iz slobodnih bacanja. Marko Popović nije bio u sastavu zbog problema s leđima.

Semen Antonov istaknuo se s 18 poena, pet skokova i četiri asistencije, a Jevgenij Baburin s 12 poena i četiri osvojene lopte za Nižnji Novgorod.

Himki je u sve tri utakmice četvrtfinalnog ogleda s VEF-om slavio s više od 20 poena prednosti. Poslije 103:82 u prvoj i 104:82 u drugoj, obje kod kuće, momčad iz Moskovske oblasti dovršila je posao s gostujućih 82:60 u nedjeljnoj trećoj utakmici.

VEF je u nedjelju bio u značajnom zaostatku već poslije 10 minuta, s 28:12 za gostujuću momčad, a u nastavku se nije uspio oporaviti.

Krešimir Lončar bio je među raspoloženijima u dresu Himkija, s 14 poena (6/9 iz igre), sedam skokova i tri asistencije za nešto više od 25 minuta u igri. James Augustine ubilježio je 16 poena i sedam skokova, a Petteri Koponen 11 poena, po tri skoka i asistencije.

Zoran Planinić igrao je nešto više od 11 minuta i za to vrijeme imao pet poena (2/3 iz igre) i četiri asistencije.

Andžejs Pasečniks istaknuo se s 14 poena, Will Daniels s 12 poena i šest skokova, a Dairis Bertans s 11 poena, četiri asistencije i tri skoka za momčad iz Rige. Bertansov šut bio je izrazito slab, 4/17 iz igre, 3/10 za dvicu i 1/7 za tricu.

Žalgiris će se u polufinalu sresti s Lokomotiv Kubanom iz Krasnodara, koji je u četvrtfinalu s 3-1 bio bolji od Uniksa iz Kazana. Himki još čeka svojeg polufinalnog suparnika. Bit će to jači iz ogleda moskovskog CSKA i Krasnje Krilje iz Samare, s prednošću Moskovljana od 2-1 poslije tri utakmice te serije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.05.2013. u 09:13
    Ako je gledat sastave ekipa i proračune ovo je najjača liga u Europi. Ostalo, kao dvorane , publika, tradicija... im šepa. Himki je razvalio VEF Rigu. Polufinala će biti Euroligaško !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2013. u 21:14
    ide se u petak navijati za Žalgiris :)))))
    Obrisan korisnik
  • Kojot_5019.05.2013. u 19:14
    Čestitke Hrvatima u VTB ligi!
    Kojot_50