Nogomet

Sammir nakon odmora riješio gradski okršaj, Rakitić i Ćorluka zabijali u krivu mrežu

Pripremili:Josip Piršljin, Josip Tolić, Igor Šestak • ponedjeljak, 20.05.2013.
Sammir nakon odmora riješio gradski okršaj, Rakitić i Ćorluka zabijali u krivu mrežu
Foto: Davor Sajko

U tjednu kada je put u prvenstvima u Engleskoj, Njemačkoj i Italiji došao do svog kraja, nije bilo previše raspoloženih hrvatskih nogometnih reprezentativaca. Ipak, nije bilo nezanimljivo; Sammir je uzeo ime igrača tjedna, Rakitić bio strijelac u protivničku i svoju mrežu, Ćorluka također zabio autogol, a Olić upisao novu asistenciju.

Igrač tjedna

Sammir (Dinamo Zagreb): Iako se tek dan prije vratio s odmora iz Brazila i nije bio najavljivan za nastup protiv Lokosa, ušao je sredinom drugog poluvremena i bio pokretač preokreta. U 69. minuti asistirao je Zvonku Pamiću za izjednačujući, a sedam minuta prije kraja sam zabio krasan pogodak za tri boda maksimirskog sastava.

Članovi liga "petice"

Nikica Jelavić (Everton): Toffeesi su zaključili sezonu porazom od Chelseaja na Stamford Bridgeu (2:1), a hrvatski napadač odigrao je posljednjih 30-ak minuta.

Luka Modrić (Real Madrid): Prošlog je petka Real igrao finalnu utakmicu Kupa kralja u kojoj je nakon produžetaka izgubio od gradskog rivala Atletica s 2:1. Modrić je odigrao prvih 90 minuta, no nije nastupio u dodatnih 30 minuta. Bio je jedan od boljih u redovima Los Blancosa, ali ove sezone ostat će tek na osvojenom španjolskom Superkupu.

Ivan Rakitić (Sevilla): U prvenstvenom susretu protiv Real Sociedada zabio je dva pogotka, ali jedan u vlastitu mrežu. Najprije je doveo svoju momčad u vodstvo nakon povratne lopte Kondogbije, a nedugo potom je glavom skrenuo loptu u svoj gol. Sevilla je na kraju izgubila s 2:1.

Milan Badelj (HSV): Odigrao je 65 minuta utakmice između HSV-a i Bayera, a u 63. minuti je zaradio žuti karton. HSV je poražen zahvaljujući pogotku Kiesslinga u 90. minuti i ostao je bez plasmana u europska natjecanja.

Ivo Iličević (HSV): Protiv Bayera je u igru ušao u 81. minuti, a istaknuo se tek žutim kartonom kojeg je zaradio osam minuta kasnije.

Ivan Perišić (Wolfsburg): Započeo je utakmicu kod Eintrachta iz Frankfurta, no trener Hecking ga je iz igre izvadio već u 38. minuti. Bila je to taktička zamjena jer je Wolfsburg ostao s desetoricom. Utakmica je završila rezultatom 2:2.

Ivica Olić (Wolfsburg): Na gostovanju u Frankfurtu igrao je do 81. minute, a u 19. je asistirao Diegu za prednost Wolfsburga od 2:0. Od 35. minute Vukovi su igrali s igračem manje, a na kraju su osvojili jedan bod (2:2).

Mario Mandžukić (Bayern München): Prvaci Njemačke bundesligašku su sezonu završili golijadom u Mönchengladbachu. Nakon velikog preokreta slavili su 4:3, a hrvatski napadač na terenu je bio do 75. minute. Imao je dvije prilike za pogodak, no nije pronašao put do mreže.

Srđan Lakić (Eintracht Frankfurt): Odigrao je svih 90 minuta u remiju Eintrachta i Wolfsburga, no nije se posebno istaknuo. Osvojenim bodom Eintracht je osigurao nastup u Europskoj ligi iduće sezone.

Marko Livaja (Atalanta): Počeo na klupi Atalante protiv Chieva, no ušao je već u 36. minuti. Ipak, nije uspio sezonu završiti pogotkom.

Mateo Kovačić (Inter): Iza Nerazzurra najlošija je sezona u nakon mnogo godina. Izabranici Andree Stramaccionija u posljednjem su kolu Serije A izgubili na Meazzi od Udinesea 2:5, a Kovačić je ponovno odigrao cijelu utakmicu.

U ostatku Europe

Danijel Subašić (Monaco): Klub iz kneževine i dalje pobjeđuje premda je osigurao povratak u prvu ligu. Monaco je svladao Le Mans, a Subašić je primio gol šest minuta prije kraja.

Stipe Pletikosa (Rostov): Na gostovanju kod Amkara u Permu branio je svih 90 minuta i morao po loptu u mrežu čak tri puta. Rostov je poražen rezultatom 3:2.

Dario Krešić (Lokomotiv Moskva): U gostujućem porazu kod Anžija u Mahačkali (2:1) branio je svih 90 minuta za moskovski sastav.

Vedran Ćorluka (Lokomotiv Moskva): Također je za sastav bivšeg hrvatskog izbornika Slavena Bilića odigrao cijeli dvoboj, pritom se upisavši u strijelce, ali u vlastitu mrežu. Zabio je autogol za 1:1 u 40. minuti.

Ognjen Vukojević (Spartak Moskva): Odigrao cijeli susret za Spartak na gostovanju kod Krasnodara na mjestu defenzivnog veznog. U 85. minuti dobio žuti karton.

Tomislav Dujmović (Mordovija Saransk): U domaćem remiju s Terekom rezultatom 1:1 odigrao je posljednjih pola sata.

Eduardo da Silva (Šahtar): Iskoristio je priliku koju mu je protiv Metalurga pružio Mircea Lucescu. Dobio je svih 90 minuta i zabio je pogodak čime je počeo povratak Šahtara u utakmicu. Završilo je 3:3, a Eduardu je to bio tek treći ovosezonski gol u ukrajinskom prvenstvu.

Domagoj Vida (Dynamo Kijev): Igrao je cijelu utakmicu na poziciji stopera, ali obrana Kijevljana primila je tri pogotka i izgubila od Tavriye.

Ivan Strinić (Dnipro): Odigrao cijeli susret u derbiju s Metalistom, a u 21. minuti zaradio žuti karton. Njegov je sastav izgubio s 2:1.

Nikola Kalinić (Dnipro): U Harkivu je u igru ušao tek u 78. minuti, a do kraja je uspio tek zaraditi žuti karton.

Mladen Bartulović (Kryvbas): U pobjedi Kryvbasa nad Karpatyjem bio je na terenu cijelo vrijeme na poziciji lijevog krila.

Gordon Schildenfeld (PAOK): U posljednjih sedam dana PAOK je odigrao dvije utakmice doigravanja grčke Superlige za plasman u europska natjecanja i obje izgubio. U gostima kod Atromitosa 2:1, a od PAS Giannine kod kuće 1:0. Hrvatski stoper obje je utakmice odigrao od prvog do posljednjeg sučevog zvižduka.

Hrvati u Hrvatskoj

Ivan Kelava (Dinamo Zagreb): Nevjerojatan niz bez primljenog pogotka modri čuvar mreže prekinuo je u susretu pretposljednjeg kola MAXtv Prve lige protiv Lokomotive u Maksimiru. Brojač je stao na 950 minuta, a Dinamo je slavio 1:2 nakon preokreta u drugom poluvremenu.

Dario Knežević (Rijeka): U ključnom susretu za plasman u kvalifikacije za Europsku ligu Rijeka je na Kantridi dramatično izgubila od Zadra (2:3), a Knežević je na terenu proveo cijelu utakmicu.

Šime Vrsaljko (Dinamo Zagreb): Standardno dobar i raspoložen, sudjelovao je svih 90 minuta u pobjedi Dinama nad mlađim bratom Lokomotivom (1:2) uz zarađeni žuti karton.

Arijan Ademi (Dinamo Zagreb): Nakon mjesec i pol dana izbivanja zbog ozljede vratio se u sastav protiv Lokomotive i odigrao posljednjih 26 minuta.

Klupa, tribina, liječnici...

Mladen Petrić (Fulham): Cottagersi unatoč neugodnom nizu od četiri poraza nisu imali bojazni u ostanak u Premiershipu, a sve su začinili pobjedom 3:0 na gostovanju u Swanseaju. Petrić je cijeli susret odgledao s klupe.

Danijel Pranjić (Celta): Svoju utakmicu 36. kola Primere Celtini su igrači odigrali početkom svibnja pa u posljednjih sedam dana nisu izlazili na teren.

Ivan Klasnić (Mainz): Nije bio u kadru za gostovanje kod Stuttgarta.

Josip Radošević (Napoli): Posljednji susret sezone, poraz na Olimpicu od Rome (2:1), odgledao je s klupe za pričuve.

Ante Vukušić (Pescara): Sezonu u kojoj je završila na posljednjem mjestu Serie A Pescara je zaključila teškim porazom od Fiorentine 5:1. Vukušića niti ovog puta nije bilo u kadru.

Igor Budan (Atalanta): Nije konkurirao za dvoboj s Chievom.

Dejan Lovren (Lyon): U pretposljednjem susretu francuske lige Lyon je igrao 1:1 s Nicom, a Lovren nije bio niti na klupi.

Darijo Srna (Šahtar): Kapetan momčadi iz Donecka dobio je poštedu na gostovanju u Zaporožju (3:3).

Niko Kranjčar (Dynamo Kijev): Zbog ozljede neće igrati do kraja sezone.

Manuel Pamić (Sparta Prag): Sparta u posljednjih sedam dana nije odigrala nijednu utakmicu.

Ivan Runje (Nordsjaelland): U 32. kolu danske Superlige Nordsjaelland je poražen od Brondbyja 4:0, a Runje nije igrao zbog ozljede.

Goran Blažević (Hajduk): Zbog ozljede je mirovao i u susretu protiv Osijeka u Splitu (1:0).

Josip Šimunić (Dinamo Zagreb): Oslobođen obveza za prvenstveni okršaj protiv Lokomotive.

Mario Maloča (Hajduk): Preskočio je prvenstveni dvoboj protiv Osijeka na Poljudu (1:0) čuvajući se za uzvrat finala Kupa protiv Lokomotive u Maksimiru.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.05.2013. u 15:45
    Mario Maloca reprezentativac?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.05.2013. u 04:07
    "Pescara je na kraju sezone završila na dnu Serie S" ?!?! Koja je to liga? Dvadeseta?!?!?!
    Obrisan korisnik
  • cameosis21.05.2013. u 01:09
    zašto se stalno spominje pranjić koji uglavnom samo nastupa na klupama? imamo igrače u poljskoj (vrdoljak) i u litvi, o njima ništa ... i još nešto: "rakitić bio strijelac u vlastitu i svoju mrežu" <- znači dva autogola?
    cameosis
  • maniacx20.05.2013. u 21:03
    Sammir igrač tjedna...tu staje svako zanimanje za ovaj članak...
    maniacx