Košarka

Heurtelova trica spasila Laboral, Valencia ponizila CAI Zaragozu

Branimir Korać • četvrtak, 23.05.2013.
Heurtelova trica spasila Laboral, Valencia ponizila CAI Zaragozu
Foto: EPA

Započelo je doigravanje u španjolskom košarkaškom prvenstvu. Prva tri susreta četvrtfinalne serije bili su uspješni za domaćine koji su ubilježili pobjede. Uvjerljiva domaća slavlja ubilježili su Valencia i Barcelona dok je Laboral Kutxa do pobjede došla u posljednjim trenucima susreta tricom Thomasa Heurtela...

Laboral Kutxa je doigravanje otvorila teško izborenom pobjedom protiv Gran Canarije. U tvrdoj i ne posebno lijepoj utakmici Tabakova momčad bila je na rubu poraza, gosti su imali niz prilika za završiti posao, međutim nisu uspjeli i za to su na kraju kažnjeni.

Svih 40 minuta vodila se velika borba u kojoj nijedna momčad nije uspjela doći do neke značajnije prednosti. Četiri minute prije kraja Laboral Kutxa je vodila 51:47 da bi nakon toga ušla u krizu i Gran Canaria je kreirala seriju 8:0. S linije slobodnih bacanja domaćin je uspio održavati nadu u preokret iako se on činio dosta daleko, posebno jer su gosti držali ključeve pobjede u rukama.

Nakon što je Heurtel ubacio samo jedno bacanje za 56:54, deset sekundi prije kraja Gran Canaria je došla u posjed lopte uz dva slobodna bacanja za Javiera Beirana. Međutim on je promašio oba, a na drugoj strani Heurtel u posljednjim trenucima ubacuje tricu za pobjedu 57:56. Čovjek je do tada šutirao za tri poena 0/4, ali je u ključnom trenutku bio miran i ubacio je veliki šut.

Pobjednika je predvodio Poljak Maciej Lampe s 15 poena (7/15) i deset skokova dok je u gostujućem sastavu najbolji bio Spencer Nelson sa 16 poena.

Katastrofalan poraz ubilježila je Zaragoza koja je gostovala kod Valencije. Perasovićeva momčad sjajnom obranom je "udavila" goste, svela ih na malih 42 poena i potpuno izdominirala susretom i upisala pobjedu.

Zaragoza iza sebe ima sjajnu sezonu, međutim Valencia je objektivno kvalitetnija momčad i pobjeda nije nikakvo čudo. Ipak, iznenađuje ovako visoka razlika i potpuni raspad sustava kod Zaragoze koja je imala užasnu večer.

Već u prvom poluvremenu domaćin je napravio većinu posla, imao je na odmoru 37:23, a kada je u istom stilu otvorio drugo poluvrijeme, sve je vodilo prema katastrofi gostiju.

22 izgubljene lopte Zaragoze u odnosu na samo sedam Valencije, šut iz igre ispod 40 posto, osam skokova manje, kada se sve zbroji, ne čudi da je Valencia glatko slavila.

Perasović je u ovakvoj utakmici dobio priliku rasteretiti nositelje igre, odmoriti igrače pa su tako uz racionalno raspoređenu minutažu najbolji bili Bojan Dubljević s 15 poena (6/8) za 21 minutu, Vitor Faverani s 14 poena (6/10) i devet skokova za 19 minuta te Rafa Martinez s 14 poena (4/10) za 21 minutu.

U sastavu Zaragoze samo šest igrača se upisalo među strijelce, a jedino je Sam Van Rossom sa 17 poena (7/9) bio dvoznamenkast. Damjan Rudež je odigrao 25 minuta i ubacio pet poena (1/3 za dva, 1/3 za tri) uz dva skoka i četiri izgubljene lopte.

Barcelona je na svom parketu ubilježila pobjedu protiv oslabljenog Bilbaa 88:62. O problemima Barcelone s ozljedama znamo već dovoljno, nedostaje im podosta ključnih igrača, ali isto tako u idealnom stanju nije niti Bilbao u čijoj momčadi u ovom susretu nije bilo niti Frana Pilepića.

Unatoč svim problemima u visokoj liniji, Barcelona je krenula žestoko i odmah je stvorila prednost. Vrlo rano je Bilbao ušao u dvoznamenkast zaostatak, početkom drugog poluvremena domaćin je probio granicu od 20 poena prednosti i gosti se više nisu uspjeli oporaviti.

Najefikasniji u sastavu Barcelone bio je Loukas Mavrokefalidis koji je za svega 14 minuta ubacio 16 poena (7/9), a vrlo dobru utakmicu odigrao je Ante Tomić koji je za 26 minuta ubacio 13 poena (6/11 za dva) uz šest asistencija, pet skokova i tri blokade.

U gostujućem sastavu Axel Hervelle je ubacio 17 poena (7/10) uz osam skokova dok je Roger Grimau dodao 14 poena (5/9).

Liga Endesa, doigravanje

četvrtfinale

Baskonia57:56Herbalife Gran Canaria
Valencia80:42Casademont Zaragoza
Barcelona88:62Dominion Bilbao Basket
Real Madrid90:75Monbus Obradoiro
Dominion Bilbao Basket90:89Barcelona
Casademont Zaragoza122:120 *Valencia
Monbus Obradoiro58:74Real Madrid
Herbalife Gran Canaria83:78 *Baskonia
Baskonia66:72Herbalife Gran Canaria
Valencia77:83Casademont Zaragoza
Barcelona79:70Dominion Bilbao Basket

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 12:32
    bravo peras! vrhunski trener. p.s. kad je mavrokefalidis potpisao za barcu? što je jawai out do kraja sezone?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 10:53
    *ebote bravo Valencia
    Obrisan korisnik