Nogomet

Crno-žuti - prvi njemački klub s europskom titulom i željom ponavljanja 1997. godine

Piše:Ivan Pavić • petak, 24.05.2013.
Crno-žuti - prvi njemački klub s europskom titulom i željom ponavljanja 1997. godine
Foto: EPA

Švicarska. Nyon. Pretposljednji dan kolovoza, 2012. godine. Ždrijeb skupina Lige prvaka. Skupina D: Real Madrid na klupi s "Posebnim" i sunarodnjakom mu na terenu, Manchester City na naftni pogon, slavni Ajax i Borussia Dortmund na pogon 80 tisuća navijača s tribina svog Westfalenstadiona.

Prva dva mjesta unaprijed su bila rezervirana za Real i City od strane raznih nogometnih "stručnjaka" i laika, Borussia je trebala nastaviti nakon šest kola u Europskoj ligi, a Ajax je trebao biti zadovoljan s pokojim bodom.

Ipak, Jürgen Klopp je Ćirinim rječnikom galvanizirao svoje momke, te završio ispred svih, s četiri pobjede i dva remija, bez poraza. Na domaćem terenu besprijekorni, tri od tri. U četvrtinu finala prošli su preko ukrajinskog Šahtara, a tamo ih je dočekala španjolska Malaga. U Španjolskoj su odigrali bez pogodaka. Počela je sudačka nadoknada na Westfalenu, a Malaga je bila u polufinalu. Trebalo je crno-žutima dva pogotka za prolaz, a u tome su i uspjeli.

U polufinalu opet Španjolci. Poznanici iz skupine. I već povijesna pobjeda Dortmundu na krilima Lewandowskog. Uspjeli su zadržati prednost na Bernabeu i izboriti finale na Wembleyu. Računica je jasna. 12 odigranih utakmica ove sezone u Ligi prvaka, 11 puta bez poraza. šest domaćih utakmica, šest pobjeda. Da se finale igra u Dortmundu, vjerojatno bi mnogi dežurni kladioničari igrali "jedinicu" na prvom, i Lewandowski daje prvi gol na drugom listiću.

19.12.1909.

103 godine star bundesligaš, koji je ime dobio po imenu piva iz obližnje pivovare u Dortmundu, igrao je do 1913. u bijelo-plavoj kombinaciji, a nakon toga do danas, u prepoznatljivim crno-žutim dresovima.

U početnim godinama igrali su po lokalnim ligama, a 1929., u pokušaju osnaživanja momčadi profesionalnim nogometašima, klub je skoro bankrotirao, ali je spašen uz pomoć navijača koji su plaćali iz svog džepa.

Prvi nacionalni trofej u vitrine stigao je 1956. godine, pobjedom nad Karlsruheom u finalu prvenstva Zapadne Njemačke. Isti uspjeh ponovili su i godinu dana kasnije na krilima "tri A". Tri Alfreda. Alfred Preißler, Alfred Kelbassa i Alfred Niepieklo postali su tako prve prave legende kluba iz Dortmunda.

Borussia je i prva njemačka momčad koja je osvojila europski trofej. Na Hampden Parku u Glasgowu, protiv engleskog Liverpoola, u produžetku su pogotkom Reinharda Libude došli do pobjede 2:1. Najvažniji europski naslov, onaj koji traže u subotu, osvojili su 1997. godine, pobijedivši Juventus, našeg Alena Bokšića, rezultatom 3:1. Trener crno-žutih bio je legendarni Ottmar Hitzfeld, jedini trener koji je uz Ernsta Happela i već navedenog "posebnog" Mourinha, osvojio Ligu prvaka s dva različita kluba. Drugi klub s kojim je osvojio Ligu prvaka, upravo je subotnji protivnik Borussije, Bayern München.

Od ostalih trofeja pet puta su podigli pehar za najbolju momčad Bundeslige, Interkontinentalni kup, tri kupa (od toga samo jedan od rušenja berlinskog zida) te četiri superkupa (tri od rušenja Zida).

Sammer, Lehman, Möller, Rosický...

Već spomenuti Alfredi bili su zvijezde u svoje vrijeme. Bila bi šteta ne prisjetiti se i zvijezda novije Borussijine povijesti, zvijezda, za Borussiju zlatnih 90-ih, i prelaska u novo tisućljeće.

Pod Sammerom i Hitzfeldom, sredinom 90-ih, Borussia je doživjela najveće uspjehe. 1995. i 1996. godine osvojili su Bundesligu, sljedeće sezone i Ligu prvaka, a sve je to kao produžena trenerova ruka s terena vodio upravo Sammer. Ekscentrični vratar Jens Lehmann upisao je za žuto-crne 129 nastupa u tri i pol sezone. Jens je karijeru počeo u najvećem Borussijinom rivalu, Schalkeu. Andreas Möller jedan je od najzaslužnijih za Borussijine uspjehe u devedesetima. Ovaj veznjak napadačkih sklonosti, igrao je za Borussjiu u dva navrata: od 1988.-1990. i od 1994.-2000. godine. Upisao je u tom periodu 228 nastupa i postigao 71 pogodak. Mlađi čitatelji sjetit će se Čeha Tomáša Rosickog, trenutačnog člana Arsenala i njegovog sunarodnjaka, napadača košarkaških predispozicija, Jana Kollera. Lijepih sedam godina karijere Borussiji je podario i Christoph Metzelder, a još više, njih čak 13, Brazilac Dede i odigrao čak 322 utakmice.

Hrvatska veza s Borussijom u novije doba su Robert Kovač i Ivan Perišić, ali čini se da Klopp i ne cijeni baš hrvatske igrače, jer nisu ostavili dublji trag u crno-žutom dresu. Od hrvatskih trenera, Borussiju je 1981./82. trenirao Branko Zebec.

Kloppove bebe...

Nakon velikih financijskih problema koji su nastupili 2003. godine, i prodaje najboljih igrača, Borussia se okrenula omladinskoj školi, te nakon skoro deset sušnih sezona, s mladim trenerom Jürgenom Kloppom, 2011. godine osvajaju naslov. Isto su ponovili i prošle sezone.

Okosnica današnje momčadi su mladi i nadareni njemački igrači, uz poljsku pomoć. Jedan od njih već ovo ljeto napušta Borussiju, i odlazi u Bayern. Ime mu je Mario, a prezime Götze. Prošle sezone otišao je Nuri Sahin, ove Shinji Kagawa, a od sljedeće neće biti Götzea. Borussia je dobila lijep novac za trojicu igrača, i pametno ih uložila. Sahina su nadomjestili Ilkayom Gündoganom, a Kagawu Marcom Reusom.

Od ostalih važnih igrača treba spomenuti sjajne stopere, Subotića i Hummelsa, lijevog beka Schmelzera, te Poljake Błaszczykowskog i fantastičnog Lewandowskog. Za iskustvo na terenu se brinu vratar Weidenfeller i kapetan Kehl.

Borussia u subotu neće moći računati na pomoć Götzea koji je izjavio: "Nevjerojatno mi je žao što neću moći pomoći momčadi u tako važnoj utakmici. Imam potpuno povjerenje u ekipu i otići ću u London podržati suigrače", a hoće li to biti dodatni motiv crno-žutima da pokažu da se i bez njega mogu nositi s najvećima, vidjet će se u subotu, u 20 sati i 45 minuta, kada će oči "pola svijeta" biti pred malim ekranima, plus onih 90-ak tisuća sretnika koji će moći uživo prisustvovati Der Klassikeru usred Londona.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Piše: Petar Jenjić

    Apsolutni autsajder na krovu Europe

    Europsko prvenstvo 2004. godine donijelo je jedno od najvećih iznenađenja u povijesti reprezentativnog nogometa kada je do zlata stigla...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 14:14
    mislim da borussia nije dobila naziv po lokalnom pivu nego po latinskom nazivu pruske pod koju je spadao i grad dortmund! i nije korektno ne spomenuti još jednu legendu borussije devedesetih Stéphana Chapuisata!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 12:54
    autore zaboravio si Mladena Petrića koji je tu jednu sezonu koliko je igrao ostavio popriličan trag.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 10:27
    mislim da ce bayern ipak pokazat svoju moc..
    Obrisan korisnik
  • danchy24.05.2013. u 10:06
    Dobar članak... Sretno sutra žuto-crni!!!!
    danchy
  • soecc24.05.2013. u 09:22
    95. i 96. osvojili prvenstvo i 97. Ligu prvaka. 2011. i 12. osvojili prvenstvo i 13. Ligu prvaka.
    soecc