Nogomet

UEFA odlučila pobjednika Europske lige nagraditi mjestom u Ligi prvaka

Josip Piršljin • petak, 24.05.2013.
UEFA odlučila pobjednika Europske lige nagraditi mjestom u Ligi prvaka
Foto: EPA

Na Uefinom kongresu u petak odlučeno je kako će od sezone 2015./2016. pobjednik Europske lige biti nagrađen mjestom u Ligi prvaka. Osim toga, prihvaćen je i zahtjev Gibraltara za punopravnim članstvom u Europskoj nogometnoj federaciji.

U petak je u Londonu održan kongres Uefe na kojem je prihvaćena ideja da se pobjednika Europske lige nagradi mjestom u Ligi prvaka. Ta bi se praksa počela primjenjivati od sezone 2015./2016., a osvajač Europske lige počeo bi u play-offu Lige prvaka. Moguće je i da uđe direktno u skupine ako branitelj naslova najjačeg europskog natjecanja izbori nastup kroz domaće prvenstvo.

"Željeli smo dati klubovima dodatni poticaj tako da svi igraju s velikom željom da osvoje natjecanje. Uvjereni smo da će se klubovima povećati zanimanje za Europsku ligu kada znaju da preko nje mogu izboriti nastup u Ligi prvaka", kazao je predsjednik Uefe Michel Platini.

Na kongresu se odlučivalo i o zahtjevu Gibraltara da postane punopravnim članom Uefe. Taj je zahtjev na kraju odobren, te će se reprezentacija mediteranske zemlje uključiti u kvalifikacije za Europska i Svjetska prvenstva.

Gibraltar je već jednom odbijen, 2007. godine zbog spora Engleske i Španjolske. Država s otprilike 30.000 stanovnika spada pod britansku jurisdikciju koju osporavaju Španjolci i njihov je nogometni savez najavio oštre mjere ukoliko Gibraltar postane članom Europske nogometne federacije. Prijetilo se čak i time da će njihovi klubovi odustati od nastupa u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Gibraltar će se ipak uključiti u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj, no ždrijeb neće dopustiti da se u skupini susretne sa Španjolskom.

"Španjolska neće igrati kvalifikacijske utakmice s Gibraltarom. Istu situaciju imamo i s Armenijom i Azerbajdžanom", rekao je Platini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.05.2013. u 02:02
    a vidjet cemo ove sezone kako ce to izgledat.. mozda i budu zadovoljni time..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 20:54
    gibraltar neće moći igrati protiv španjolaca, armenci ne mogu protiv azerbejdžana, a što bi onda tek trebali reći mi i bosanci na račun srba? :S
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 18:54
    davno su to trebali učiniti da bi podigli Euro kup na višu razinu.Svakako fa je pobjednik trebao biti adekvatno nagrađen
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 18:51
    2015./2016.?? trebali su to uvest 2022.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2013. u 17:44
    pošteno,sad će to natjecanje dobiti na maloj većoj važnosti
    Obrisan korisnik