Tenis

Martić na Chatrieru protiv bivše pobjednice Ivanović, Vekić na "šestici" protiv Burdette

Vedran Babić • subota, 25.05.2013.
Martić na Chatrieru protiv bivše pobjednice Ivanović, Vekić na "šestici" protiv Burdette
Foto: EPA

Drugi Grand Slam turnir sezone, Roland Garros, započinje u nedjelju, a prvoga će dana od hrvatskih predstavnika nastupiti dvije djevojke, Petra Martić i Donna Vekić...

U situaciji dalekoj od idealne Petra Martić čeka svoj meč prvog kola Roland Garrosa protiv 14. nositeljice Ane Ivanović.

Ove sezone 22-godišnjakinja iz Duća pokraj Splita imala je problema s ozljedom, zbog čega je odigrala samo deset mečeva. Ostvarila je tek dvije pobjede (obje u Katowicama) i jasno je da je Ivanović, bivša pobjednica Roland Garrosa (2008.), golema favoritkinja i da bi sve osim njezine pobjede bila senzacija.

Martić je zbog tih loših rezultata u prvih pet mjeseci 2013. godine ispala iz Topa 100, a sada joj prijeti novi pad na ljestvici. Naime, lani je u Parizu osvojila 280 bodova nakon što je po prvi put u karijeri izborila osminu finala nekog Grand Slama.

Ukoliko ove godine izgubi u prvom kolu, što je objektivno prilično izvjesno, dobit će pet bodova za nastup. Dakle, izgubit će čak 275. Trenutno je 107. tenisačica svijeta, a u slučaju ovakvog scenarija na novoj će ljestvici pasti na otprilike 188. mjesto.

Dvoboj između Martić i nekoć prve tenisačice svijeta bit će jedan od prvih na ovogodišnjem Roland Garrosu. Organizatori su taj susret odlučili postaviti kao prvi, od 11 sati, na glavnom stadionu Philippe Chatrier.

U nedjelju će na teren i druga od ukupno tri hrvatske predstavnice, Donna Vekić. 16-godišnjoj Osječanki protivnica je Amerikanka Mallory Burdette, a meč je na rasporedu kao drugi iza 11 sati na terenu broj 6. Prethodno će se ondje odigrati meč muškog dijela turnira Kavčić - Duckworth.

Vekić u Pariz stiže bez velikih očekivanja. Ovo će joj biti tek sedmi turnir ove sezone, a na zemlji je odigrala samo jedan meč. U prvom kolu kvalifikacija Madrida izgubila je od Chanelle Scheepers. Prethodno je osvojila ITF turnir u Istanbulu na tvrdoj podlozi.

Prošle godine Vekić je na Roland Garrosu sudjelovala u juniorskoj konkurenciji te je u ulozi osme nositeljice izgubila u drugom kolu. Ove godine, dakle, nema pritiska u smislu obrane bodova te može igrati rasterećeno.

Što se njezine protivnice tiče, Burdette je 22-godišnjakinja trenutno 82. tenisačica WTA ljestvice. Ove je sezone ostvarila 15 pobjeda i doživjela devet poraza, a zanimljivo je da se već triput sastala s hrvatskim tenisačicama. Na ITF turniru u Midlandu porazila je Mirjanu Lučić-Baroni i izgubila od Ajle Tomljanović, a u kvalifikacijama Rima pobijedila je Martić.

Uglavnom je svoj put na WTA turnirima tražila kroz kvalifikacije, a najbolje je rezultate ostvarila u Indian Wellsu (3. kolo) i u Charlestonu (osmina finala). Njoj će, kao i Vekić, ovo biti prvi seniorski nastup na Roland Garrosu.

Raspored u nedjelju, 26. svibnja:

Philippe Chatrier:
Martić - Ivanović/14
S. Williams/1 - Tatišvili
Carreno-Busta - Federer/2
Darcis - Llodra

Suzanne Lenglen:
Rus - Errani/5
Simon/15 - Hewitt
Matosevic - Ferrer/4
U. Radwanska - V. Williams/30

Teren broj 1:
Raonic - Malisse
Beygelzimer - Garcia
Becker - Chardy
Lisicki/32 - Arvidsson

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • teniosac26.05.2013. u 13:04
    Ivanović je dobila u 3 seta,Petra je odigrala dobro drugi set,na žalost premalo za pobjedu..
    teniosac
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 12:43
    sretno našim djevojkama
    Obrisan korisnik
  • teniosac25.05.2013. u 21:48
    za pogledati bude,haha
    teniosac
  • teniosac25.05.2013. u 20:55
    a kod Petre i Ane,ako ne bude napetog meča,gledatelji će barem uživati u pogledu na te dvije,obje super izgledaju..
    teniosac
  • Obrisan korisnik25.05.2013. u 20:27
    cmon serena
    Obrisan korisnik