Tenis

Ivanović u tri seta eliminirala Martić, Hrvatica blizu ispadanja iz Topa 200

Vedran Babić • nedjelja, 26.05.2013.
Ivanović u tri seta eliminirala Martić, Hrvatica blizu ispadanja iz Topa 200
Foto: EPA

Hrvatska tenisačica Petra Martić nije se dugo zadržala na drugom Grand Slam turniru sezone, Roland Garrosu. U dvoboju prvog kola u tri je seta poražena od bivše pobjednice Ane Ivanović te ju sada čeka veliki pad na WTA ljestvici...

Loša sezona iz perspektive Petre Martić upravo je postala lošija. Porazom od Ane Ivanović u prvom kolu Roland Garrosa (6:1, 3:6, 6:3) 22-godišnjakinja iz Duća pored Splita izgubit će 275 bodova zbog lanjske osmine finala te će se na WTA ljestvici strmoglaviti sa 107. na otprilike 188. poziciju. Zbog problema s ozljedom nije puno ni igrala. Ovo joj je bio tek 11. ovosezonski meč i čak deveti poraz.

Samo u drugom setu susreta s Ivanović Martić je pokazala što može i zna te je podsjetila na sjajne lanjske nastupe u Parizu. Sve ostalo, međutim, bilo je u znaku 14. nositeljice i nekadašnje broj jedan na svijetu. U završnici trećeg seta Martić je smanjila s 0:5 na 3:5, ali više od toga nije uspjela.

Statistika

U meču koji je trajao jedan sat i 50 minuta gotovo su svi važni statistički podaci bili na strani Ivanović. Srpkinja je imala više izravnih poena (27-23) i manje neprisiljenih pogrešaka (39-36). Realizirala je četiri od deset break prilika, a Martić dvije od devet. Cjelokupna statistika na servisu ide u prilog bivšoj pobjednici Roland Garrosa. Ivanović je zabila više asova (3-1), napravila manje dvostrukih pogrešaka (6-3), a i u uspješnosti na prvom i drugom servisu također je bila bolja. Na prvom je servisu osvojila 72% poena (Martić 57%), a na drugom 55% (Martić 52%). Jedino je u postotku ubačaja prvog servisa Martić bila uspješnija (62% - 54%). Od svih statističkih podataka jedan je posebno impresivan. U maniri nekadašnjih tenisača koji su "živjeli" na mreži i bili vrlo uspješni u tome, Martić je na mreži osvojila 24 od 27 poena, što je za svaku pohvalu.

Prvi set Ivanović je osvojila za samo 27 minuta igre. Osvojila je 16 od prvih 20 poena i povela 4:0 (dvostruki break) sa servisom. U petom gemu Martić je prokockala tri break lopte, a kod 1:5 još jednu. Ivanović je odlično servirala, a na njezin snažan i precizan forhend Martić nije imala odgovora. U tom je periodu Srpkinja napravila 13 izravnih poena naspram samo tri Martić.

U drugom setu sasvim drukčija, neizvjesnija situacija. Martić je "ušla" u meč i počela igrati poduzetnije. Njezini bekhend sliceovi i skraćene lopte bili su sve efikasniji, dok je Ivanović upadala u sve veće probleme sa servisom. U igri s osnovne linije Srpkinja je bila neočekivano nervozna te je počela više griješiti.

Sve te promjene odrazile su se na rezultat. Nakon što su obje tenisačice propustile oduzeti servis (Martić je imala jednu priliku kod 1:0, a Ivanović dvije kod 1:1), u četvrtom gemu hrvatska je tenisačica stigla do željenog breaka i povela 3:1, realiziravši svoju sedmu šansu u meču.

Stečenu prednost Martić je zadržala do kraja seta, no kod 5:3 bila je na iskušenjima. U gemu ispunjenom obostranim pogreškama Martić je anulirala jednu break loptu i iskoristila četvrtu set loptu odigravši servis-volej. Statistički gledano, u drugom je setu Martić imala šest izravnih poena više (14-8) i jednu pogrešku manje (15-14).

Visok nivo iz drugog seta Martić nije uspjela zadržati u odlučujućoj dionici iako je dobro krenula. U prvom je gemu zaprijetila Ivanović, ali nije iskoristila break loptu. Nakon toga njezina se igra raspala.

Ivanović je odjurila na 5:0, no završnica susreta ipak nije mogla bez drame. Martić je nadoknadila jedan break zaostatka i smanjila na 5:3, pritom spasivši četiri meč lopte. Jednu kod 0:5, dvije vezane na servisu Ivanović kod 1:5 te još jednu na svom servisu kod 2:5.

U igru Ivanović odjednom se ponovno uvukla nervoza i izgledalo je da bi Martić mogla u potpunosti zakomplicirati meč. Hrvatica je kod 3:5 zaprijetila došavši na 0-30, no s četiri uzastopna poena Ivanović je ipak privela meč kraju bez daljnjih problema.

Roland Garros, 1. kolo:
Martić (Hrvatska) - Ivanović (Srbija, 14) 1:6, 6:3, 3:6

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.05.2013. u 12:33
    Ozljeda ju je poremetila,već je skoro ušla među prvih 50.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 19:06
    Šteta, baš šteta. U drugom se setu vidjelo koliko Martić može i zna. Odlično kretanje, sjajna igra na mreži, vrhunsko kraćenje lopti... Zbilja ima talenta i potencijala za daleko veća ostvarenja. Sredi li se u glavi, može svašta. Samo, sad je još teži put pred njom. No, štono se narodski kaže... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik26.05.2013. u 16:40
    U drugom setu se opustila i zaista igrala lijepo. Prvi i zadnji set međutim, kao izgubljena u vremenu i prostoru. Općenito, previše pasivno igra s osnovne linije- stoji daleko i dopušta da joj lopta prenisko padne prije udarca. Petra, iskoristi ovaj ranking pad da se "resetiraš" i kreneš iznova... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo926.05.2013. u 16:29
    jbt tenis, kad se bori da bi nest postigla i ova joj ponudi čisti zicer i onda promaši tj.pogodi mrežu, i tak stalno u krug
    Ronaldo9
  • teletabis8926.05.2013. u 15:05
    Ja sam očekivao uvjerljiviji poraz, ali barem je uzela set.
    teletabis89