Nogomet

Video: Pogodak Eduarda za kraj, pobjedom se od sezone oprostili Bilić i njegova hrvatska kolonija u Moskvi

Damir Žbulj • ponedjeljak, 27.05.2013.
Video: Pogodak Eduarda za kraj, pobjedom se od sezone oprostili Bilić i njegova hrvatska kolonija u Moskvi
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Slaven Bilić i njegova hrvatska kolonija u Moskvi pobjedom su se oprostili od ove sezone, koju je Lokomotiv zaključio na devetom mjestu prvenstvene ljestvice. Pletikosin Rostov upisao je uvjerljivu pobjedu protiv slavljenički raspoloženog moskovskog CSKA, no, i dalje im predstoji velika borba i doigravanja za opstanak. U Ukrajini je Eduardo bio strijelac jednog pogotka u slavlju Šahtara nad Metalurgom u gradskom derbiju, dok je 7:0 pobjedu Dnipra Nikola Kalinić odgledao s klupe...

Utakmicama 30. kola završila su prvenstva u Rusiji i Ukrajini. Iako su prvaci bili poznati i prije posljednjeg kola, nije nedostajalo zanimljivih rezultata, kao i pobjeda klubova gdje nastupaju hrvatski nogometaši.

Pogotkom je sezonu zaključio i Eduardo, koji je u gradskom derbiju protiv Metalurga zabio za 4:0 Šahtara i potvrdu dominacije na ukrajinskim travnjacima.

Zabijali su još i Douglas Costa, Mkhitaryan i Taison, a hrvatski reprezentativac, koji je u igru ušao odmah početkom nastavka, suparničku mrežu zatresao je tri minute prije kraja. Kapetan Darijo Srna odigrao je čitavu utakmicu te zaradio i žuti karton.

Dnipro se od sezone pred svojim navijačima oprostio demontažom Iličevca s čak 7:0, no, bez Strinića u ekipi, dok je Nikola Kalinić susret odgledao s klupe za rezerve.

Kijevski Dynamo slavio je s 3:0 protiv Zaporožja, a jedini Hrvata koji je nastupio bio je Domagoj Vida, koji je odradio čitavih 90 minuta.

Šahtar je naslov prvaka već proslavio, a sezonu su na prvom mjestu zaključili sa 79 bodova. Metalist je drugi s 13 bodova zaostatka te će u kvalifikacije za Ligu prvaka, dok će u Europu još Dynamo, Dnipro i Metalurg iz Donjetska. Iz lige ispadaju Metalurg iz Zaporožja te Hoverla Uzhhorod.

Najbolji strijelac je Mkhitaryan iz Šahtara, s 25 postignutih pogodaka.


U Rusiji je naslov prvaka također već bio odlučen pa je tako CSKA mogao u slavljeničkom raspoloženju na gostovanje kod Rostova, što je Pletikosin sastav objeručke iskoristio i pobjedom od 3:0 sačuvao nadu u prvoligaški opstanak.

Hrvatski reprezentativni vratar će tako u doigravanju s drugoligašem SKA Energiya Habrovsk odlučiti o opstanku ili ispadanju iz elitnog razreda ruskog nogometa.

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić pobjedom se oprostio od ove sezone. Lokomotiv je domaćem terenu s 2:1 svladao Mordoviju, koja je ispala iz lige. Bilić te njegovi pomoćnici Asanović i Jurčević na klupi su ovog puta ostavili vratara Krešića, dok u sastavu nije bilo niti Vedrana Ćorluke.

Pobjedu je još upisao i moskovski Spartak protiv Alanije, u dvoboju kojeg je Ognjen Vukojević započeo od prve minute, ali je odlukom trenera, kada su gosti imali igrača manje, povučen s travnjaka u 24. minuti, zbog taktičkih razloga.

Zenit je bez postignutih pogodaka remizirao kod Amkara, baš kao i moskovski Dinamo kod kuće protiv Novogoroda. Rubin je s 2:0 nadvisio Krasnodar, Anži, u kojem je bivši Zagrebaš Spahić odigrao čitavu utakmicu, poražen je minimalno kod Kubana. Terek je s 4:1 kod kuće slavio protiv Samare.

CSKA je tako naslov osvojio sa 64 osvojena boda, dva više od Zenita, koji će u kvalifikacije za Ligu prvaka. Anži, Spartak, Kuban i Rubin iz Kazana će u Europsku ligu, dok sigurno iz lige ispadaju Alania i Mordovia. Samara i Pletikosin Rostov će u doigravanje za opstanak.

Najefikasniji su kroz sezonu bili Spartakov Armenac Movsisyan te Wanderson iz Kuban Krasnodara s po 13 postignutih golova.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!