Nogomet

Kraj sezone: Stanovi u centru pozornosti, Dinamo proslavio osmu titulu zaredom

Piše:Mišo Gulić • ponedjeljak, 27.05.2013.
Kraj sezone: Stanovi u centru pozornosti, Dinamo proslavio osmu titulu zaredom
Foto: FaH

Susretima 33. kola zaključeno je i ovogodišnje nogometno prvenstvo. Dinamo je već odavno osigurao naslov prvaka pa se susret s Hajdukom pokazao potpuno revijalnim, bez "okusa i mirisa", ali zato se izuzetno zanimljiva bitka vodila u borbi za Europu i ostanak u ligi...

Iako bi se u "normalnim" okolnostima nakon kola u kojem su snage odmjerili Hajduk i Dinamo isključivo pričalo o velikom derbiju, ovaj put sve oči bile su uprte u Zadar gdje su domaći lovili goli opstanak, dok su gosti hvatali zadnji vlak za Europu.

Naime, velika bitka vodila se na Stanovima gdje su domaćini dva puta bili u zaostatku, samim time i u Drugoj ligi, međutim, Split se nije uspio obraniti, a zadarskim junakom po tko zna koji put ove sezone postao je Stipe Perica, koji nije propustio realizirati najstrožu kaznu za konačnih 2:2. Silno su protestirali Crveni, žalili se nakon susreta na sam kriterij suđenja, ali Europa je već bila daleko izvan domašaja.

Takav rezultat učinio je i pobjedu Intera protiv Slaven Belupa "pirovom", jer unatoč novim bodovima, Zadrani su u konačnom zbiru stigli do jednog viška, što znači da će Zaprešićani naredne sezone biti drugoligaši. Što se tiče Koprivničana, njihova sreća je velika zaliha bodova koju su stvorili u prvom dijelu sezone, jer ono što su pokazivali u nastavku sve je samo ne razina prvoligaškog nogometa.

Druga liga je realnost s kojom će se morati suočiti i Cibalia te Zagreb. Dojam je kako su se oba kluba posljednjih desetak dana doslovno odbijala suočiti s tom činjenicom, ali vrijeme čini svoje i liječi sve rane. Porazi od Osijeka i Rijeke tek su dodatak na izuzetno lošu sezonu, jedan pečat tek da budu sigurni kako je bilo boljih od njih i da ispadanje nipošto nije slučajnost, nego posljedica lošeg rada i trenutne kvalitete.

Kada se sve zbroji i oduzme iz cijele te priče kao pobjednici su izišli Riječani koji su u mrtvoj trci dohvatili Europu i tako opravdali nemala ulaganja na samom početku, što je u svakom slučaju veliki poticaj da se i naredne sezone nastavi uzlaznom putanjom. Temelji za dalje su stvoreni i tek ono što slijedi u narednim tjednima i mjesecima dat će pravu i konkretnu sliku o stvarnoj preobrazbi kluba s Kantride. Što reći nego sretno.

Utakmice koje su kvalitetom trebale i mogle ponuditi možda i najviše, ostale u nekako po strani. Naravno, riječ je o dvobojima Istre i Lokomotive te derbiju svih derbija, srazu Dinama i Hajduka. I dok je susret u Zagrebu ipak bio popraćen proslavom naslova prvaka, ali i nepobitnom činjenicom da je riječ o dva najbolja i najtrofejnija kluba u Hrvatskoj, onaj u Puli odigrao se skoro na marginama zanimanja. Miroljubivih 1:1, međusobna čestitanja i ugodna atmosfera, a što bi čovjek ljepše poželio za kraj sezone.

I na kraju - derbi, i to ne bilo kakav nego veliki, štoviše najveći hrvatski. Dinamo i Hajduk pred skoro 8000 navijača odigrali su revijalnu utakmicu, bez izraženog žara koji obično prati susrete dvaju velikih rivala. Rekli bismo, za promjenu nije ni to loše. Modri su podignuli pehar namijenjen prvaku osmi put za redom i tako se opasno približili Mamićevom proročanskom predviđanju od deset uzastopnih, barem za prvih deset godina. Hajduk je poslužio Dinamu kao savršen gost na proslavi, nedovoljno jak da zaprijeti, a dovoljno dobar da privuče ponešto od još malo onih koji se sjete Maksimira, utakmica i svega ostalog vezano uz hrvatski nogomet.

Utakmica kola

Bio je to bez dvojbe sraz Zadra i Splita koji je i jednima i drugima donosio mnogo. Zadar je imao imperativ osvajanja barem jednog boda kako bi osigurao opstanak, dok je Splitu igrala isključivo pobjeda da zadrži europsku vizu. Konačnih 2:2 ražalostilo je, pa pomalo i naljutilo Crvene, dok su domaći imali razloga slaviti novo preživljavanje. Sama utakmica bila je poprilično žustra, s dosta ritma, beskompromisna, a prilično zaposlen bio je i sam sudac koji je čak 12 puta pokazivao žuti karton. Pravo vrijeme da se upotrijebi izraz - prava (hrvatska) prvenstvena utakmica.

Pobjednik kola

Rijeka je slavljem nad Zagrebom u Kranjčevićevoj, uz remi Splita na Stanovima, dohvatila posljednje mjesto koje vodi u Europu i tako ispunila cilj koji je imala uoči sezone. Deprimirani Pjesnici i nisu bili osobit protivnik, stoga i ne čudi konačnih 1:4, ali nema sumnje da su Riječani posljednje minute proveli jednim uhom osluškujući vijesti iz Zadra.

Riječki projekt tako je dobio silan vjetar u jedra, europski izlog, ma kakav god on bio, i naravno dodatno senzibiliziranje javnosti kojoj ionako ne treba puno da pohrli na stadion. Zanimljivo je kako su prije samo sedam dana "proklinjali" ime mladog Stipe Perice, istog onog kojeg sada mogu slaviti. Tko zna, možda talijanski vlasnik odriješi kesu pa mladi Zadranin bude i jedna od kapitalnih investicija.

Gubitnik kola

Veliki planovi uoči sezone doživjeli su potpuni krah. Split je doveo nekoliko igrača i snivao instant kvalitetu, što se pokazalo kao potpuni promašaj. Mnogi će reći da su Crveni svoju Europu izgubili protiv Istre u utakmici u kojoj nisu pokazali da zaslužuju takvu nagradu, ali bila je to tek jedna od njihovih nekoliko beskrvnih predstava.

Očito je da Splićane sada očekuje novi remont, možda i s novim trenerom, ali prije toga trebat će i sami pogledati u ogledalo. Njihova ljutnja pogrešno je usmjerena na HNS i institucije, jer prvo bi mogli analizirati ono što su sami učinili tijekom sezone, sve povučene poteze, olake smjene trenera i dovođenje igrača upitnih kvaliteta i tko zna što ne.

Dodamo li cijeloj priči i podatak da Splitovci naredne sezone, zbog poraza u četvrtfinalu Županijskog kupa od trećeligaša Hrvaca, neće sudjelovati u Hrvatskom nogometnom kupu, onda je dojam o promašenoj sezoni još i jači.

Izjava kola

Prilično iskren i realan bio je trener Hajduka Igor Tudor nakon što je njegova momčad poražena od Dinama. Ni traga nekadašnjim prepucavanjima, žalbama i nervozi. Konačno i to.

"Dinamo je svijet za sebe. Čestitam Dinamu na tko zna kojoj tituli u nizu. Iako imaju najbolju ekipu to treba i pokazati na terenu što oni i rade. Mi smo došli s jednom neiskusnom ekipom i imali smo neke svoje prilike. Pokušavali smo prijetiti iz kontre te mislim da je ovo bio naš maksimum", zaključio je Tudor po završetku derbija.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Kit Karson28.05.2013. u 07:21
    Druga liga će biti nikad zanimljivija.
    Kit Karson
  • Obrisan korisnik28.05.2013. u 00:07
    Crnogorac, ti se nikako pomirit s tim da ti je JUGOkeramika novi član 2.HNL.Evo i tebi prijedlog ka i crvenom Žužulu - pišite pismo šefu neka sredi nešto jebate, pa ipak je on glavni a ne tamo neki Renault? A maći, šta veliš?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2013. u 23:42
    ozapa Hajduk je osvajanjem kupa osigurao europu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2013. u 23:26
    Iako zadranin, ne bi mi bilo ni malo žao da je Zadar ispao u drugu ligu. Previše se prljavštine nakupilo oko tog kluba. Na žalost po tome nije ništa specijalno u ovoj našoj ligi. Utakmicu nisam gledao, ovako iz sažetka mogu reći da je osim penala sudac korektno odradio svoj posao. Čak je kod penala... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2013. u 22:55
    pa naravno da je naša, zato i želim poštenu ligu, a ne sinovčiće i slične
    Obrisan korisnik