Košarka

Cibona otvorila finale pobjedom, Zadrani nekoliko koraka prekratki

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • srijeda, 29.05.2013.
Cibona otvorila finale pobjedom, Zadrani nekoliko koraka prekratki
Foto: FaH

Košarkaši Cibone ubilježili su pobjedu u prvoj utakmici finala hrvatskog prvenstva. Vukovi su u Domu Dražena Petrovića pokazali previše za Zadar, koji nije uspio držati priključak tijekom cijelog susreta, a u završnici je sve prošlo bez previše uzbuđenja...

U seriji u kojoj je za naslov potrebno doći do tri pobjede, igrači Cibone napravili su prvi korak s 84:68 protiv Zadra na domaćem parketu. Vukovi su pokazali previše za goste i kontrolirali utakmicu praktički cijelo vrijeme, a sva neizvjesnost nestala je nakon što su na ulasku u posljednje dvije minute povisili na 18 razlike. U preostalom razdoblju preostalo im je samo zadržati visoku prednost.

Cibona je na početku susreta preuzela stvari u svoje ruke s dobro obavljenim poslom u obrani, dok su na drugom kraju parketa Strawberry, Žižić i Šarić ubacili tri šuta s poludistance za ranih +3 za domaće. Momčad Danijela Lutza je otpočetka djelovala bolje od Zadrana, no Vukovi su to u potpunosti naplatili tek u drugoj polovici prve četvrtine, kada su odmaknuli do prve značajnije prednosti.

Slab šut i dobar napadački skok Zadrana

U porazu bez otpora kakvom su se nadali, igrači Zadra su se jako mučili sa šutom, pogotovo za tricu, koju su pucali 4/27 - tek 15 posto. Sveukupno su završili s 35 posto iz igre.

S tim problemima, Zadrane je koliko-toliko izvlačilo što su imali čak 23 napadačka skoka, jedan više nego u obrani. Sveukupno su u skoku nadjačali Cibonu s 45-34.

Uz kvalitetnu obranu, nekoliko ubačaja iz tranzicije i dvije trice Jerela Blassingamea, Cibona je u 10. minuti pobjegla do 25:11. Vukovi su tako veliku prednost izgradili serijom od 17:4, nakon što je u četvrtoj minuti na semaforu stajalo 8:7, a osobito raspoložen bio je Andrija Žižić, koji je u prvoj četvrtini imao osam poena.

Košem i dodatnim bacanjem Davora Kusa nakon što je bio fauliran na ulazu, Cibosi su pri kraju prve dionice vodili i s 28:13, a nakon što se na prvi dvominutni predah otišlo s 28:15, nastavak je donio bolju reakciju gostiju iz Zadra. Momčad Ante Nazora prvo se držala na površini uz nekoliko skokova u napadu na početku druge četvrtine, do kojih su dolazili Travis i Kaštropil, a glavni dio napadačkog posla počeli su obavljati Travis i Ante Delaš, pobrinuvši se za potpuni povratak svoje momčadi u igru.

Poslije serije poena Romea Travisa, uzde je preuzeo Delaš, koji je s pogođenim vanjskim šutom za dvicu, polaganjem u tranziciji i asistencijom Jusufu Nurkiću za ubačaj pod košem pomogao da se Zadar približi na 38:34 nešto više od dvije i pol minute do poluvremena. No, Cibona je odmah potom pronašla odgovor na taj gostujući niz.

Jerel Blassingame, koji je u prve dvije četvrtine imao 15 poena, zabio je tešku i prilično nerezonsku tricu za 41:34, a poslije ubačaja Rozića i Žižića u tranziciji, kao i dva pogođena Strawberryjeva slobodna bacanja, u 19. minuti na semaforu je stajalo 47:36. Na poluvrijeme se otišlo s 47:37.

Na početku treće četvrtine Zadar se približio na 49:43, uz ubačaje Ivanova i Kaštropila u reketu u tom razdoblju, ali pokazalo se da je to bio posljednji priključak gostujuće momčadi. Cibona se tricom Rozića prvo odvojila na 52:43, a poslije trica Žižića i Šarića, razlika je četiri minute do kraja treće dionice narasla na 61:47.

U subotu u Zadru

Cibona će se nadati reprizi, a Zadar puno boljem izdanju u drugoj utakmici. Finalna serija sada seli u Dvoranu Krešimira Ćosića, gdje će se igrati u subotu s početkom u 20 sati.

Ne puštajući Zadrane bliže, Vukovi su u posljednjih 10 minuta ušli sa 65:51, a goste je ubrzo pogodilo i što su ostali oslabljeni pod košem. Franko Kaštropil prvo je morao iz igre zbog petog prekršaja, a Jusuf Nurkić nešto kasnije zbog distorzije skočnog zgloba, pa je u najvećem dijelu četvrte dionice Zadrov centar bio Ive Ivanov - koji je kroz cijelu sezonu ipak provodio najviše minuta na poziciji "četvorke".

U takvom odnosu snaga, tijekom završne dionice više nije bilo puno uzbuđenja. Zadar je vratio barem malu nadu smanjenjem na 72:63 pet i pol minuta do kraja, međutim, tricom Strawberryja i s pet uzastopnih poena Davora Kusa razlika je dvije minute prije posljednje sirene narasla na 82:64, što je riješilo sve dvojbe.

Andrija Žižić istaknuo se s 20 poena i osam skokova, a Jerel Blassingame s 20 poena i šest asistencija za Cibonu, uz 4/7 za tricu. Davor Kus i DJ Strawberry dodali su po 13 poena, Strawberry s po šest skokova i asistencija.

U gostujućem dresu istaknuo se Romeo Travis, koji je završio s 21 poenom i 12 skokova. Nitko drugi nije imao više od devet poena, koliko je ubilježio Jusuf Nurkić. Reprezentativac BiH pridodao je šest skokova i tri blokade.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2013. u 09:51
    Samo mu tepaj....ali nećeš ga tako privući na dejt. Razumješ se u košarku k'o mara u krivi k...c, ali to si dokazao već nebrojeno puta ovdje.nije zadar imao loš dan, već je odigrao kako i obično odigra na gostovanjima...mlako i preplašeno. pa cedevita ih je prije par dana u Zg dobila +30.p.s. za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 21:04
    Delaš je fulo tipa 80% šuteva...da je on pogadjao evo ti egal utakmice...zato smatram da je ovo samo na prvu bila laka pobjeda...u ZD ce bit druga prica..heja Cibosi
    Obrisan korisnik
  • cib250630.05.2013. u 17:35
    Cibonina prva petorka je strašno dobra,igrači s klupe(prvenstveno Kuridža i Kovačević) su puno lošiji i taj period dok su oni bili u igri Cibona je izgubila s 10 poena.Inače,makar je nemoguće da će svi ostati,kada bi Cibona sljedeće sezone imala Žižića,Jagodu,Blassa i Šarića vjerojatno će imati,pa... [više na forumu]
    cib2506
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 12:24
    X
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik30.05.2013. u 12:07
    Ovako puna dvorana nije bila odavno ili nikad. Blass je najbrži igrač sa loptom. To se rijetko viđa. A Žižić fantastičan. Pogodio je tricu i zakucao. Mislim da ne zakucava ni na treninzima. Zadrani zakočeni. Bolji će biti sljedeću doma pred svojom publikom. Nek serija ode do pete utakmice.
    Obrisan korisnik