Tenis

Federer i Ferrer uvjerljivim pobjedama opravdali status favorita

Branimir Korać • četvrtak, 30.05.2013.
Federer i Ferrer uvjerljivim pobjedama opravdali status favorita
Foto: EPA

Novi dan muškog turnira Roland Garrosa nije ponudio gotovo nikakva iznenađenja. Svi nositelji su bez posrtaja odradili posao i uspješno se plasirali u sljedeću rundu...

Novi vrlo dobar nastup za Rogera Federera i glatka pobjeda. Protivnik je bio takav da je Federer imao prilično jednostavan posao, Indijac Somdev Devvarman je svoje ionako ispunio prolaskom od kvalifikacija do drugog kola. Manje od sat i pol trebalo je Federeru da upiše pobjedu uz tek četiri ispuštena gema.

Četvrti nositelj David Ferrer imao je lagan posao u drugom kolu protiv sunarodnjaka Alberta Montanesa. U neko drugo vrijeme kada bi Montanes bio u svojoj pravoj zemljaškoj formi, to bi možda i bio zanimljiviji dvoboj, no ovako je bio potpuno jednosmjeran. Ferrer je ispustio tek šest gemova i imao je itekako razloga za zadovoljstvo nakon meča.

"Osjećao sam se sjajno na terenu. Imali smo puno dugačkih izmjena i jako sam zadovoljan svojim nastupom jer smatram da sam odigrao stvarno dobar meč", rekao je nakon susreta Ferrer.

Dodig i Melo krenuli pobjedom

Započeo je i turnir parova, a Ivan Dodig je u paru s Brazilcem Marcelom Melom uspješno prošao prvu prepreku. Victor Hanescu i Gilles Müller su uzeli set, ali nisu uspjeli uzeti i meč stoga hrvatsko-brazilska kombinacija prolazi dalje. U drugom kolu će igrati protiv boljeg iz dvoboja njemačke kombinacije Brands/Moser i francuske kombinacije Gicquel/Roger-Vasselin.

Manje od dva sata trebalo je Jo-Wilfriedu Tsongi za pobjedu protiv Jarkka Nieminena. Tsonga je u prvom setu spasio set loptu u 13. igri, ali nakon toga je potpuno dominirao i iskusni Nieminen nije uspio doći do preokreta.

"Igrač protiv kojeg sam igrao već je ikona na ATP Touru i nikada ga nije lako pobijediti, međutim mislim da sam danas bio previsoka prepreka", komentirao je Tsonga koji je u Pariz došao s visokim ambicijama.

Jedini Južnoafrikanac u trećem kolu Roland Garrosa je Kevin Anderson koji nije dozvolio iznenađenje protiv Evgenija Donskoja. Anderson je pokleknuo u prvom setu u 13. igri s 10:8, ali je nakon toga zaigrao značajno bolje, pronašao pravi stav na terenu i okrenuo meč u svoju korist. Iako daleko od toga da mu je zemljana podloga draga, Anderson je još jednom pokazao da je značajno napredovao na ovoj podlozi.

Čak pet setova za pobjedu je trebao Andreas Seppi protiv Blaža Kavčiča. Međutim posljednjih dva mjeseca Seppi ne igra dobro i uporan igrač protiv Kavčiča može ga takvog uvesti u probleme. Tommy Robredo trebao je dva seta da pronađe igru protiv Igora Sijslinga, a nakon što se našao u zaostatku 2-0, zaigrao je u skladu s očekivanjima i izgubio tek pet gemova do kraja meča.

Jednako tako lošije je u meč krenuo Gilles Simon protiv Pabla Cuevasa, a kada je proigrao, uz pomoć Urugvajaca samog lako je došao do pobjede. Drugi, treći i četvrti set su otišli na stranu Francuza s po 6:1. Drugi Francuz Michael Llodra nije uspio iznenaditi Milosa Raonica. Kanađanin je u dosta zanimljivom meču upisao pobjedu u četiri seta uz 24 as servisa.

"Bio je to težak meč. Michael nije samo za mene težak protivnik već za svakog. Zadovoljan sam svojim nastupom, mislim da sam igrao dobro. Servis je najvažniji dio moje igre i funkcionirao je dobro, a kada je tako, onda lakše dolazim do cilja. U njegovoj igri ima dosta udaraca i poteza koji od vas traže potpuno fokusiranje. U nekim trenucima sam imao osjećaj da mu previše toga dopuštam, činilo se kao da ima kontrolu nad igrom. Pobijedio sam, ali bih volio da je to bilo malo lakše", komentirao je Raonic.

Bolje sreće od Llodre bio je Jeremy Chardy koji je odigrao dobar meč i opravdao je ulogu favorita protiv Roberta Bautiste Aguta. Do pobjede je stigao i Julien Benneteau i to uz puno muke protiv Tobiasa Kamkea nakon što je ispustio 2-0 u setovima. Odličan meč odradili su i Gael Monfils i Ernests Gulbis, a nakon tri izjednačena seta, Monfils je posao završio glatkim slavljem u četvrtom.

Razočaran je bio Edouard Roger-Vasselin koji je imao visoka očekivanja protiv Nicolasa Almagra. "Nisam mislio da ću izgubiti u tri seta i zato sam toliko frustriran i razočaran. Mislio sam da igram dobro, ali on je igrao još bolje. Tijekom meča uopće nisam imao osjećaj da je on toliko bolji od mene", smatra Francuz.

Što se tiče zaostalog programa prvog kola, Janko Tipsarević je s očekivanih 3-0 eliminirao Nicolasa Mahuta. Mahut je daleko od igrača koji voli zemlju, pa je čak i Tipsarević sa svim svojim ovosezonskim oscilacijama bio osjetan favorit. Iznenađenja nije bilo, osmi nositelj je glatko slavio.

Jednako tako Benoit Paire je očekivano svladao Marcosa Baghdatisa. Nije to više onaj Baghdatis od ranije koji je mogao svima napraviti velike probleme, ima prilične oscilacije u igri i Paire je to znao iskoristiti.

Roland Garros, prvo kolo:
Janko Tipsarević (Srbija, 8) - Nicolas Mahut (Francuska, WC) 6:2, 7:6(4), 6:1
Lukasz Kubot (Poljska) - Maxime Teixeira (Francuska, Q) 6:4, 5:7, 7:6(7), 6:2
Benoit Paire (Francuska, 24) - Marcos Baghdatis (Cipar) 3:6, 7:6(1), 6:4, 6:4
Horacio Zeballos (Kolumbija) - Vasek Pospisil (Kanada, Q) 7:6(9), 6:4, 6:7(4), 2:6, 8:6

Roland Garros, drugo kolo:
David Ferrer (Španjolska, 4) - Albert Montanes (Španjolska) 6:2, 6:1, 6:3
Viktor Troicki (Srbija) - Daniel Gimeno-Traver (Španjolska) 4:6, 7:6(4), 6:0, 6:7(7), 6:4
Feliciano Lopez (Španjolska) - Joao Sousa (Portugal) 3:6, 6:3, 6:4, 6:4
Kevin Anderson (Južna Afrika, 23) - Evgeni Donskoj (Rusija) 6:7(8), 6:1, 7:5, 6:2
Jo-Wilfried Tsonga (Francuska, 6) - Jarkko Nieminen (Finska) 7:6(6), 6:4, 6:3
Andreas Seppi (Italija, 20) - Blaž Kavčič (Slovenija) 6:0, 7:6(3), 6:7(2), 4:6, 6:3
Tommy Robredo (Španjolska, 32) - Igor Sijsling (Nizozemska) 6:7(2), 4:6, 6:3, 6:1, 6:1
Gilles Simon (Francuska, 15) - Pablo Cuevas (Urugvaj) 6:7(2), 6:1, 6:1, 6:1
Milos Raonic (Kanada, 14) - Michael Llodra (Francuska) 7:5, 3:6, 7:6(3), 6:2
Jeremy Chardy (Francuska, 25) - Roberto Bautista-Agut (Španjolska) 6:1, 7:5, 6:4
Julien Benneteau (Francuska, 30) - Tobias Kamke (Njemačka) 7:6(9), 7:5, 5:7, 0:6, 6:4
Gael Monfils (Francuska, WC) - Ernests Gulbis (Francuska) 6:7(5), 7:5, 7:6(4), 6:2
Nicolas Almagro (Španjolska, 11) - Edouard Roger-Vasselin (Francuska) 6:2, 6:4, 6:3
Sam Querrey (SAD, 18) - Jan Hajek (Češka) 6:4, 7:5, 6:4
Roger Federer (Švicarska, 2) - Somdev Devvarman (Indija, Q) 6:2, 6:1, 6:1.

Roland Garros, muški parovi, prvo kolo:
Ivan Dodig/Marcelo Melo (Hrvatska/Brazil, 12) - Victor Hanescu/Gilles Müller (Rumunjska/Luksemburg) 6:7(4), 6:4, 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!