Liga prvaka - Završnica, polufinale, 01.06.2013, 18:00 h
Kiel
Kiel 33:39 HSV Hamburg
HSV Hamburg

Predvođen briljantnim Duvnjakom HSV porazio Kiel i izborio finale Lige prvaka

Igor Šestak • subota, 01.06.2013.
Predvođen briljantnim Duvnjakom HSV porazio Kiel i izborio finale Lige prvaka
Foto: EPA

U drugom polufinalu rukometne Lige prvaka dogodilo se iznenađenje. Rukometaši HSV-a odigrali su odličnu utakmicu i s uvjerljivih 39:33 svladali Kiel pa branitelj naslova neće vidjeti nedjeljno finale. Za europski tron borit će se Hamburg i Barcelona, koja je u prvom polufinalu bila bolja od Kielcea. HSV je odlučujuću prednost stekao na kraju prvog dijela, a u drugom ju je uspješno čuvao i stigao do povijesne pobjede. Velike zasluge za pobjedu Hamburžana idu i hrvatskim igračima, posebno nezaustavljivom Domagoju Duvnjaku koji je na svoj 25. rođendan zabio 11 golova. Igor Vori je dodao pet, a Blaženko Lacković jedan pogodak.

THW Kiel - HSV Hamburg 33:39 (16:19)

Köln, Lanxess Arena
Polufinale Lige prvaka
Suci: Thierry Dentz i Denis Reibel (Francuska)

THW Kiel: Omeyer 8 obrana, Palicka 1 obrana, Hansen, Sigurdsson 3, Sprenger 2, Ahlm 4, Wiencek, Ekberg 2, Palmarsson 1, Narcisse 4, Ilić 1, Klein, Jicha 6, Vujin 10
Trener: Alfred Gislason

HSV Hamburg: Bitter 17 obrana, Hermann, Kraus, Schröder, Duvnjak 11, Jansen 2, Lacković 1, Flohr, Vori 5, Lindberg 7, Terzić, Nilsson, Lijewski 5, Hens 8, Petersen
Trener: Martin Schwalb

Sedmerci: Kiel 4/4 / HSV 3/4
Isključenja: Kiel 10 minuta / HSV 8 minuta

Nakon što je Barcelona u ranijem terminu pobijedila Kielce 28:23, na teren Lanxess Arene u Köln izašli su njemački predstavnici. Branitelj europskog naslova Kiel i HSV Domagoja Duvnjaka, Igora Vorija i Blaženka Lackovića.

Status favorita imao je Kiel, klub koji je ove sezone već osigurao dvostruku krunu u Njemačkoj, no Hamburg se spremio za ovu utakmicu i kreirao iznenađenje. Momčad Martina Schwalba odigrala je svoju ponajbolju utakmicu sezone i s uvjerljivih 39:33 osigurala dvoboj s Barcelonom u velikom finalu.

U prvoj polovici prvog poluvremena utakmicom su dominirali preokreti, no HSV se u periodu od 20. do 26. minute odvojio na velikih šest golova prednosti. Od tog trenutka Hamburžani su odbili sve napade Kiela. Igrači Alfreda Gislasona samo su jednom došli na zaostatak od dva pogotka, no preokret nisu režirali. Prvo ime ovog polufinala bio je hrvatski reprezentativac Domagoj Duvnjak koji je na svoj 25. rođendan zabio čak 11 pogodaka i odveo HSV do finala.

Prvi napad na utakmici imao je HSV, za koji su u početnoj postavi zaigrali Duvnjak i Vori, a on rezultirao je prvim sedmercem. Hens je izborio prekršaj, a Lindberg postigao prvi pogodak. Na 2:0 povisio je Duvnjak, no Zebre su odgovorile golovima Vujina i Ahlma. Hrvatski srednji vanjski najavio je dobru utakmicu pogotkom za 3:2, no nakon toga su uslijedile minute Kiela.

Jicha je izjednačio na 3:3, a Vujin i Ahlm su novim golovima odveli Kiel na 5:3 i prisilili Schwalba na minutu odmora. Reakcija njegovih igrača bila je odlična. Lijewski je zabio i izborio isključenje Narcissea, a Lindberg poravnao na 5:5. Uslijedio je period igre pogodak za pogodak sve do 11. minute u kojoj je dvama "topovskim" šutevima Hens odveo HSV na 9:7. Niz rezultatskih preokreta nastavljen je serijom od tri pogotka Kiela kojoj je pridonijelo isključenje Vorija, a na tu su seriju Hamburžani odgovorili sa svoja tri uzastopna pogotka pa je u 19. minuti nakon prvog pogotka Igora Vorija rezultat bio 12:10 za HSV.

Golom Lijewskog u 22. minuti Hamburg je prvi put stigao na tri pogotka prednosti (14:11), a Gislason je pozvao time-out. Nakon pogotka Ilića za Kiel, mrežu Omeyera pogađali su Hens, Vori i Duvnjak te postavili velikih 17:12. Nekoliko važnih obrana prikupio je u tim minutama Bitter, a Jansen je nakon kontre u 27. minuti odveo HSV na šest golova prednosti (19:13). Schwalbova momčad ipak nije uspjela završiti poluvrijeme u tom stilu. Došlo je do dekoncentracije u njenim redovima i Kiel je zahvaljujućim golovima Narcissea, Ekberga i Jiche na odmor otišao sa zaostatkom 19:16.

Najbolji pojedinci

Najbolji strijelac utakmice bio je Duvnjak s 11 golova iz 13 pokušaja, a veliku ulogu u pobjedi HSV-a odigrali su Hens s osam i Lindberg sa sedam golova. Vori je zabio pet golova iz sedam pokušaja, a Lacković je šutirao tri puta i jednom pogodio mrežu. Kod Kiela najviše se istaknuo Vujin s deset golova. Jicha je dodao šest, a po četiri su zabili Narcisse i Ahlm.

Nastavak je počeo pogotkom Sigurdssona i prednost HSV-a smanjena je na samo dva pogotka. Međutim, Duvnjak je u idućem napadu izborio isključenje Islanđanina, a HSV se golovima Vorija i Hensa vratio na plus četiri. Uslijedio je vrlo efikasni period igre. Obrane kao da nisu postojale, vratari su bili nemoćni, a golovi su padali kao na tekućoj vrpci. Duvnjak je 34. minuti zaradio isključenje, ali Kiel to nije iskoristio ponajprije zahvaljujući odličnom pogotku Lackovića. U narednim minutama prednost Hamburžana održavao je Lijewski, a nakon deset minuta igre Vori je zabio za 26:22.

Tada je HSV zaustavio dva uzastopna napada Zebri, a Lindberg je to znao kazniti. S dva uzastopna pogotka doveo je HSV na šest golova viška (28:22), a Gislason nije imao izbora nego pozvati minutu odmora. Napadačku sušu Kiela prekinuo je Vujin iz sedmerca u 42. minuti, ali Duvnjak je odmah odgovorio fantastičnim pogotkom pod prijetnjom pasivnog napada. Francuski suci u idućem su napadu Palmarssonu priznali pogodak nakon evidentnog prijestupa, ali Duvnjak nije mario. Još je jednom potegnuo iz daljine i zabio svoj osmi pogodak na utakmici iz devetog pokušaja.

15 minuta prije kraja HSV je vodio s 30:24, a Zebre su pokušale uhvatiti posljednji vlak povratka u utakmicu. Dva uzastopna pogotka zabio je Vujin, Lijewski je zaradio isključenje i Schwalb se odlučio ne time-out. Jicha je promašio priliku za dolazak Kiela na minus tri, a na drugoj se strani ponovno raspucao Hens i održavao Hamburgovu prednost. Ipak, Gislasonovi su igrači stigli na minus tri, imali su i igrača više kad je u 53. minuti još jednom isključen Lijewski, no planove im je pokvario Vori i zabio važan gol za 34:30.

Sigurdsson je na drugoj strani promašio šut s krila, a pobjedu HSV-a propustio je zapečatiti Lindberg. Iz sedmerca je pogodio gredu, a Narcisse nakon samo nekoliko sekundi napada pogodio za 34:31. Tada se za Hamburg još jednom ukazao Duvnjak i nakon prodora postigao izrazito važan pogodak. Bitter je obranio pokušaj Jiche, a Dule je u 57. minuti zabio svoj deseti pogodak. Na semaforu je stajalo 36:31 za HSV i slavlje Hamburžana je moglo početi. Do kraja utakmice Omeyerovu su mrežu pogađali Hens, Duvnjak i Lindberg pa je HSV otputovao u finale Lige prvaka s uvjerljivih 39:33.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barlinek Industria Kielce23:28Barcelona
Kiel33:39HSV Hamburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2013. u 12:32
    Omeyer nije puno toga obranio jer suci nisu dopustili grubu igru, HSV nije pucao iz polufaulova nego iz čistih prilika a rijetko koji golman može obranit čistu loptu koja ide prek 100 km/h s udaljenosti 9 metara, uostalom pokazali su jučer Omeyer i Palicka da je to jako teško. Lijewski se ozljedio... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2013. u 10:03
    A što se tiče Duleta on još nije odigrao turnir/završnicu i odveo svoju ekipu do kraja. Da li je sazrio i da li je danas taj dan - vidjet ćemo! Volio bih da jest, ali još nisam vidio to od njega. Odnosno kad se bude prelomljavala utakmica mora bit najbolji, a ne prije i poslije!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.06.2013. u 09:59
    Omeyer je već par godina u padu, ali odlični suigrači kako u klubu tako i u reprezentaciji održavaju utakmicu u egalu i kad dočekaju 3-4 njegove vezane obrane onda dobiju utakmicu i Omeyer ispada heroj, ali kad se malo bolje analizira vidi se da on veći dio utakmice je bio prosječan. Nije to Omeyer... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10802.06.2013. u 01:45
    E da bi i Kielce prošao u finale prisustvovali bi Kongresu Hrvatskog Rukometa ;-)
    narada108
  • Obrisan korisnik02.06.2013. u 00:24
    mvp! mvp! a danas mu i rođendan
    Obrisan korisnik