Tenis

Šarapova izbjegla treći set, Azarenka zaustavila domaću nadu

Vedran Babić • subota, 01.06.2013.
Šarapova izbjegla treći set, Azarenka zaustavila domaću nadu
Foto: EPA

Odigrani su svi preostali mečevi trećeg kola Roland Garrosa u ženskoj konkurenciji tako da su poznati svi parovi osmine finala. Među 16 su se plasirale Marija Šarapova i Viktorija Azarenka, ali ne i Petra Kvitova i Samantha Stosur...

Braniteljica naslova Marija Šarapova treći dan uzastopno izašla je na terene Roland Garrosa. U četvrtak je započela susret drugog kola protiv Eugenie Bouchard, završila ga u petak, a u subotu je igrala meč trećeg kola. Okončala ga je pobjedonosno, sa 6:1, 7:5 protiv Kineskinje Jie Zheng.

Ruskinja je lakoćom osvojila prvi set realiziravši sve četiri break lopte koje je imala (Zheng je svoj jedini gem osvojila na servisu Šarapove), no u drugom je bivša polufinalistica Wimbledona i Australian Opena povela 4:1 sa servisom. Riječ je bila, dakle, o dva breaka prednosti.

Šarapova je s tri uzastopna gema poravnala na 4:4, samo da bi u narednom gemu ponovno izgubila svoj servis. No ni servis za set Kineskinja nije uspjela realizirati. Štoviše, do kraja meča više nije osvojila ni gem. Šarapova je nanizala tri i osigurala osminu finala bez odlaska u odlučujuću dionicu.

"Odigrala sam dobar prvi set, to je pozitivno. No onda sam joj prepustila inicijativu počevši od prvog gema drugog seta, a to nije situacija u kojoj se želite naći. Ona je sposobna okrenuti mečeve, gledala sam ju protiv mnogo jakih tenisačica te je imala uspjeha. Nekoć je bila među nositeljicama, ali je sada pala na ljestvici. U svakom slučaju, sretna sam što sam pronašla način da dobijem taj drugi set", izjavila je Šarapova.

Druga nositeljica sada je dosegla drugi tjedan na 11 od posljednjih 12 Grand Slamova. U osmini finala igrat će protiv Sloane Stephens, ovogodišnje polufinalistice Australian Opena. 20-godišnja je Amerikanka nakon tog rezultata imala puno oscilacija, no u Parizu pronalazi formu. Na putu do druge uzastopne osmine finala u Parizu izgubila je samo jedan set i to u trećem kolu protiv Novozelanđanke Marine Erakovic (6:4, 6:7 (5), 6:3).

Francuska tenisačica Alize Cornet pred svojom je publikom pružila odličan otpor favoriziranoj Viktoriji Azarenki. Treća nositeljica izgubila je prvi set, ali je u naredna dva ipak pronašla viši nivo svoje igre te je slavila 4:6, 6:3, 6:1. Bjeloruskinja, doduše, nije dobro servirala te je čak šest puta izgubila svoj početni udarac. Uglavnom nije bila oduševljena svojom izvedbom, ali pobjeda je pobjeda.

"Mislim da nisam igrala na pravi način. U prvom je setu iskoristila prilike u ključnim trenucima. Bilo je važno da se vratim i konačno počnem igrati kako trebam. Osjećala sam da igram onako kako njoj odgovara. U drugom setu promijenila sam taktiku. Ostala sam agresivna i počela igrati iz terena. Što se servisa tiče, ostavila sam ga kod kuće. No ako mogu pobijediti i s takvim serviranjem, to je nevjerojatno. Pokazala sam svoj borbeni duh, a za servis imam dva dana da ga popravim."

Azarenka u Parizu nikada nije dogurala dalje od četvrtfinala, a na putu do ponavljanja tog uspjeha stoji joj pobjednica iz 2010. godine, Francesca Schiavone. Talijanka, koja se ove sezone muči s formom te je izvan kruga nositeljica, je nekako na mala vrata stigla do drugog tjedna. U trećem je kolu izbacila domaću predstavnicu i 13. nositeljicu Marion Bartoli s glatkih 6:2, 6:1.

Nepostavljena Jamie Hampton izbacila je i drugu nositeljicu. Nakon Lucie Šafarove (25.) u prvom kolu, kobna je bila i po Petru Kvitovu (7.), koju je porazila 6:1, 7:6 (7). Čehinja je u tie breaku drugog seta prokockala set loptu. 23-godišnjoj Amerikanki to je najbolji rezultat na Grand Slamu, a trenutno je na najboljem renkingu karijere (54.).

U sljedećoj rundi Hampton ide na Srpkinju Jelenu Janković, koja je u reprizi polufinala Roland Garrosa iz 2010. godine porazila devetu nositeljicu Samanthu Stosur 3:6, 6:3, 6:4. Prije tri godine slavila je Australka, no ove joj se godine bivša broj jedan osvetila. Janković, trostruka polufinalistica Roland Garrosa, je prokockala dvostruki break prednosti u odlučujućem setu (3:0), ali je na koncu ipak uspjela privesti meč kraju u svoju korist.

Amerikanka Bethanie Mattek-Sands izjednačila je svoj najbolji rezultat na Grand Slamu. U osmini finala bila je još samo u Wimbledonu 2008. godine. Nakon što je u drugom kolu iznenadila šestu nositeljicu Na Li, u trećem je s 4:6, 6:1, 6:3 zaustavila niz argentinske kvalifikantice Paule Ormaechee.

Do prvog Grand Slam četvrtfinala 67. tenisačica svijeta pokušat će doći preko 12. nositeljice Marije Kiriljenko. Ruskinja je porazila Švicarku Stefanie Voegele 7:6 (3), 7:5 te među posljednjih 16 ulazi bez izgubljenog seta. Na Roland Garrosu nikada nije igrala četvrtfinale premda je do sada tri puta bila u osmini finala.

Roland Garros, 3. kolo:
Mattek-Sands (SAD) - Ormaechea (Argentina, Q) 4:6, 6:1, 6:3
Kiriljenko (Rusija, 12) - Voegele (Švicarska) 7:6 (3), 7:5
Schiavone (Italija) - Bartoli (Francuska, 13) 6:2, 6:1
Azarenka (Bjelorusija, 3) - Cornet (Francuska, 31) 4:6, 6:3, 6:1
Hampton (SAD) - Kvitova (Češka, 7) 6:1, 7:6 (7)
Janković (Srbija, 18) - Stosur (Australija, 9) 3:6, 6:3, 6:4
Stephens (SAD, 17) - Erakovic (Novi Zeland) 6:4, 6:7 (5), 6:3
Šarapova (Rusija, 2) - Zheng (Kina) 6:1, 7:5

Parovi, 1. kolo:
Chan/Jurak (Kineski Tajpeh/Hrvatska, 15) - Soler-Espinosa/Suarez Navarro (Španjolska) 6:1, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.06.2013. u 07:40
    bas su ko stvoreni jedno za drugo
    Obrisan korisnik
  • loozer01.06.2013. u 23:49
    kvitova i čilić bi bili spajan par, ona ima bez beda potencijal da bude 1.igračica svijeta, ali šta vrijedi kad je njoj napravit 40+ neprisiljenih u 2 seta, kao i našem marinu...oboje samo potencijali i ogromni talenti sa šupljom glavom
    loozer