Nogomet

Video: Viktoria Plzen drugi put u povijesti prvak Češke

Branimir Korać • subota, 01.06.2013.
Video: Viktoria Plzen drugi put u povijesti prvak Češke
Foto: EPA

Posljednje kolo češkog prvenstva odlučivalo je o naslovu prvaka, a odnijela ga je po drugi put u povijesti momčad Viktorije iz Plzena. Viktoria je u posljednjem kolu gostovala kod već ispalog Hradec Kralova i s pobjedom 3:0 osigurala je naslov prvaka...

U posljednjem kolu češkog prvenstva rješavala se posljednja nepoznanica, ona vezana uz borbu za naslov prvaka. Viktoria iz Plzena bila je u odličnoj poziciji uoči posljednjeg kola, imala je dva boda prednosti nad praškom Spartom i gostovanje kod posljednjeplasiranih Hradec Kralova.

U utakmici velikog uloga nogometaši Viktorije bili su uspješni i slavili su s visokih 3:0 te tako osigurali drugu klupsku titulu prvaka u povijesti. Prvi naslov osvojili su prije dvije sezone, prošlu sezonu su završili na trećem mjestu da bi sada trofej vratili u svoje vitrine.

Protiv Hradec Kralova su krenuli žestoko i već u prvih deset minuta imali su prednost 2:0. Već u prvoj minuti Darida je doveo Viktoriju u vodstvo da bi na 2:0 povisio u desetoj minuti Prochazka. Konačna odluka i potvrda pobjede vrijedne naslova prvaka stigla je u 49. minuti kada je Čišovsky zabio za 3:0.

Praška Sparta je istovremeno igrala na svom terenu protiv gradskog rivala Dukle i nadala se čudu u drugom dvoboju. Međutim čuda nije bilo i Pražanima nije ništa značila identična pobjeda 3:0 pogocima Vache jednom i Kadleca dvaput. Manuel Pamić i Tomislav Božić, svaki na jednoj strani, odradili su po 90 minuta.

Uz prašku Spartu u Europsku ligu odlazi i Liberec koji je u posljednjem kolu uz 90 minuta za Roberta Kelića odigrao 1:1 protiv Pribrama, međutim nije bilo opasnosti da ga netko prestigne. Četvrtoplasirani Jablonec ostao je pet bodova prekratak. U pobjedi Teplica 4:0 kod Mlade Boleslav Andrej Kerić je dobio posljednjih devet minuta dok je Davor Kukec odradio 84 minute u porazu Ostrave od Jabloneca.

Što se tiče borbe za opstanak, u njoj su gubitnici igrači Hradec Kralova i Čeških Budejovica koji nisu uspjeli skupiti dovoljno bodova za ostanak u elitnom društvu.

Češko prvenstvo, 30. kolo:
Hradec Kralove - Plzen 0:3
Jihlava - Slavia Prag 3:1
Liberec - Pribram 1:1
Mlada Boleslav - Teplice 0:4
Ostrava - Jablonec 0:1
Sigma Olomouc - Češke Budejovice 1:0
Sparta Prag - Dukla Prag 3:0
Brno - Slovačko 1:3

Ljestvica nakon posljednjeg kola:
1. Viktoria Plzen 65
2. Sparta Prag 63
3. Liberec 54
4. Jablonec 49
5. Sigma Olomouc 47
6. Dukla Prag 46
7. Slavia Prag 42
8. Mlada Boleslav 38
9. Slovačko 37
10. Jihlava 36
11. Teplice 32
12. Pribram 32
13. Brno 32
14. Ostrava 29
15. Češke Budejovice 26
16. Hradec Kralove 25

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!