Automoto

Jorge Lorenzo treću godinu zaredom osvojio Veliku nagradu Italije

Igor Šestak • nedjelja, 02.06.2013.
Jorge Lorenzo treću godinu zaredom osvojio Veliku nagradu Italije
Foto: EPA

Aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo slavio je na Velikoj nagradi Italije. Peta utrka Svjetskog prvenstva u motociklizmu održana je na stazi Mugello, a Yamahin vozač je iza sebe ostavio sunarodnjaka Danija Pedrosu i Britanca Cala Crutchlowa. Bila mu je to druga pobjeda ove sezone, 25. u karijeri i treća zaredom na ovoj stazi. Pedrosin kolega iz Hondine momčadi, Marc Marquez, pao je u završnici utrke dok je držao drugo mjesto, a već u prvom krugu nastup su nakon sudara okončali Valentino Rossi i Alvaro Bautista.

Na stazi Mugello u nedjelju je održana Velika nagrada Italije, peta utrka sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja uspeo se Jorge Lorenzo, a do njega su se smjestili Dani Pedrosa i Cal Crutchlow. Bila je to 25. pobjeda za španjolskog vozača Yamahine momčadi, a do nje je stigao nakon što je vodio od prvog do posljednjeg kruga.

U utrku je s prve startne pozicije na svojoj Hondi krenuo Pedrosa i prvi stigao do prvog zavoja. Međutim, Lorenzo ga je odmah pritisnuo i preuzeo vodstvo na izlasku iz prvog zavoja. Iza njihovih leđa došlo je do sudara Alvara Bautiste i lokalnog heroja Valentina Rossija te su oba vozača morala odustati, srećom bez ozljeda.

Lorenzo je držao vodstvo, no u prvoj polovici utrke imao je konstantnu pratnju u obliku dvojice Hondinih vozača. Pedrosa je držao drugu poziciju, a do treće se probio Marc Marquez nakon što je startao sa šestog mjesta.

Lorenzo je u drugoj polovici utrke uspio podići svoj tempo i odvojiti se od Hondinih vozača. Njegova je prednost narasla na tri sekunde, a Marquez je postao nestrpljiv iza leđa Pedrose i pokušavao je preuzeti drugu poziciju. U tome je uspio tri kruga prije kraja, ali je ubrzo nakon toga napravio pogrešku i pao te završio svoj nastup u šljunku kraj staze.

Lorenzo je utrku završio gotovo pet i pol sekundi ispred Pedrose, a do trećeg je mjesta "ni kriv ni dužan" stigao Cal Crutchlow, član Tech 3 Yamahe.

Odličnu utrku odradio je Stefan Bradl i osvojio četvrto mjesto ispred dvojice Ducatijevih vozača. Peti je bio Andrea Dovizioso, a šesti Nicky Hayden. U prvih deset plasirali su se još Michele Pirro, Aleix Espargaro, Bradley Smith i Hector Barbera.

Lorenzo je u Mugellu stigao do svoje 25. pobjede u karijeri, druge ove sezone, a treću godinu zaredom osvojio je Veliku nagradu Italije. Ranije ove godine slavio je na otvaranju sezone u Kataru, a ovim je trijumfom prekinuo pobjednički niz Hondine momčadi od tri uzastopna slavlja.

U ukupnom poretku Pedrosa je zadržao vodstvo. Na kontu ima 103 boda, 12 više od drugoplasiranog Lorenza. Marquez je padom značajno pokvario svoju poziciju i trenutno za momčadskim kolegom zaostaje 26 bodova. Crutchlow je četvrti, Dovizioso peti, a Rossi tek šesti.

Iduća utrka u kalendaru Svjetskog prvenstva je Velika nagrada Katalonije koja će se održati na stazi u Barceloni 16. lipnja.

MotoGP, Velika nagrada Italije (Mugello), rezultati utrke:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) 41:39,733 min
2. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +5,400
3. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +6,412
4. Stefan Bradl (NJE/Honda) +19,321
5. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +19,540
6. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +26,321
7. Michele Pirro (ITA/Ducati) +38,144
8. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +39,802
9. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +40,243
10. Hector Barbera (ŠPA/FTR) +48,392

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!