Košarka

Planinić i Šarić prve violine svojih momčadi u bitkama za naslov

Pripremio:Mišo Gulić • utorak, 04.06.2013.
Planinić i Šarić prve violine svojih momčadi u bitkama za naslov
Foto: EPA

Većina hrvatskih košarkaških legionara već je zaključila svoja prvenstva, no oni koji su ostali u samim završnicama i dalje su bitne karike u igrama svojih momčadi. Nekako najbolji dojam u zgusnutom rasporedu imao je Zoran Planinić, ali ništa manji doprinos nije bio niti onaj Darija Šarića koji je vukao Cibonu do meč lopte protiv Zadra...

Igrač tjedna

Zoran Planinić (Himki): Najbolja Planinićeva utakmica u tjednu za nama dogodila se na putu do 77:75 u gostima kod moskovskog CSKA u četvrtom susretu polufinala VTB lige. Dalekom dvicom devet desetinki sekunde do kraja, hrvatski razigravač osigurao je pobjedu svoje momčadi, zaokruživši dobar nastup u kojem je imao 14 poena, po četiri skoka i asistencije, uz tri osvojene lopte. U gostujućem porazu (61:47) u trećoj utakmici Planinić je imao 11 poena i tri asistencije, a na putu do domaćeg poraza (87:64) u odlučujućem petom susretu završio je s 11 poena, pet asistencija i četiri skoka. U tom susretu nije mu išlo u šutu za tricu (0/3), dok je za dvicu pucao 3/6.

Ugodno iznenađenje

Damjan Rudež (CAI Zaragoza): Dvije podosta različite utakmice odradio je Rudež u polufinalnoj seriji protiv Reala. U prvom susretu Zaragoza je bila nešto konkurentnija i izgubila je s minus osam, a Rudež je predvodio svoju momčad. Za 26 minuta upisao je 16 poena (3/5 za dva, 1/2 za tri, 7/8 slobodna) uz dva skoka i asistenciju. Međutim u teškom porazu u drugom susretu uklopio se u sivilo igre Zaragoze. Tu su gosti poraženi s 28 poena razlike, a Rudež je za 16 minuta ubacio pet poena (2/2 za dva, 0/2 za tri, 1/1 slobodna) uz skok i četiri faula.

Visoka forma

Dario Šarić (Cibona): Na putu do dvije Cibonine pobjede u finalu hrvatskog prvenstva protiv Zadra Šarić je pokazao više u drugoj utakmici, u gostima. Bez obzira na ozljedu bedrenog mišića, na parketu je bio čak 34 minute i za to vrijeme imao 19 poena, 10 skokova, četiri asistencije i dvije blokade. Za dvicu je pucao 6/12, za tricu 1/3, dok je iz slobodnih bacanja bio bez pogreške (4/4). U pobjedi Vukova na početku finala učinak je bio nešto skromniji, s devet poena, šest skokova, dvije asistencije i blokadom, uz četiri izgubljene lopte. Za dvicu je Šarić imao 3/6, a za tricu 1/4.

Na standardnoj razini

Ante Delaš (Zadar): Kao što je bio slučaj i sa suigračima, i Delaš se mučio sa šutom u porazu od Cibone u prvoj utakmici finala hrvatskog prvenstva. Igrao je 39 i pol minuta i završio s osam poena, pet asistencija i tri skoka, s 2/4 za dvicu i samo 1/8 za tricu. U drugoj finalnoj utakmici, odigranoj u Zadru, istaknuo se sa 16 poena, pet skokova i dvije asistencije. Za dvicu je pucao 0/2, za tricu 3/5, a s crte slobodnih bacanja 7/7.

Krešimir Lončar (Himki): Momčad s dvojicom hrvatskih košarkaša završila je sezonu porazom od moskovskog CSKA u ruskom polufinalu VTB lige. Lončar je proteklog tjedna bio izrazito raspoložen jedino u domaćem porazu (87:64) u odlučujućoj petoj utakmici, kada je imao 14 poena sa 6/8 za dvicu i 2/3 iz slobodnih bacanja, uz po dva skoka, asistencije i izgubljene lopte. U porazu u trećoj utakmici (61:47) bio je bez poena i s tri skoka, s tri promašaja iz igre, dok će gostujuću pobjedu (77:75) u četvrtom susretu pamtiti po dva poena, s po jednim skokom i asistencijom, uz 1/2 za dvicu.

Mario Delaš (Žalgiris): Momčad iz Kaunasa oprostila se od VTB lige porazom od Lokomotiv Kubana u polufinalu, s 84:62 za momčad iz Krasnodara u četvrtoj utakmici, za prolaz s 3-1 u seriji. Delaš se za nepunu 21 minutu na parketu istaknuo s 10 poena i tri skoka, s 5/7 iz igre, za dvicu.

Marko Popović (Žalgiris): Ozljedom opterećeni Marko Popović odigrao je 24 minute u porazu svoje momčadi od Lokomotiv Kubana u Krasnodaru (84:62), za prolaz Lokomotiva s 3-1 u polufinalu VTB lige. 30-godišnji Zadranin imao je devet poena, asistenciju, jednu osvojenu i dvije izgubljene lopte, s 3/7 iz igre, 2/3 za dvicu i 1/4 za tricu, a 2/2 iz slobodnih bacanja.

Dontaye Draper (Real Madrid): Madridski Real poveo je u polufinalnoj seriji španjolskog doigravanja protiv Zaragoze 2-0, a Dontaye Draper je u oba susreta dobio nešto više od deset minuta u prosjeku što je samo po sebi napredak jer je u posljednje vrijeme bilo podosta utakmica s vrlo malo minuta. U prvom susretu odradio je 13 minuta i ubacio pet poena (2/3 za dva, 1/2 slobodna) uz jednu ukradenu loptu dok je u drugom susretu igrao točno deset minuta i ubacio šest poena (2/4 za tricu) uz dva skoka i asistenciju.

Roko Leni Ukić (Panathinaikos): Splitski razigravač sa svojom je momčadi lakoćom prošao do finala tamošnjeg doigravanja za prvaka u kojem je njegov Panathinaikos s 3-0 bio bolji od Panioniosa. U prvoj utakmici zabio je sedam koševa (šut 3/5), a statistici je dodao i po četiri skoka i asistencije, sve to za 23 minute igre, dok je u drugoj za 19 minuta zabio šest koševa (šut 2/7) uz tri skoka i četiri asistencije. Ukić je u trećoj utakmici na parketu proveo 14 minuta, što je iskoristio za učinak od četiri koša (šut 2/4), dva skoka i jednu asistenciju.

Ivan Ramljak (Široki WWin): U vrlo neizvjesnom i zanimljivom finalu doigravanja za prvaka BiH Igokea i Široki WWin proteklog tjedna su odigrali dva susreta, a svakom je pripala po jedna pobjeda. Ivan Ramljak je u trećem susretu, odigranom u gostima, bio jedini raspoloženi u svojoj momčadi, a susret je zaključio s 14 koševa (šut 5/12) i šest skokova.

Boris Barać (Široki WWin): Barać je trećem susretu finala u porazu svoje momčadi od Igokee sudjelovao s tek tri koša (šut 1/9) za 24 minute igre, dok je nakon tri dana pred svojim navijačima bio kudikamo bolji, s učinkom od 13 poena i četiri skoka, a ta pobjeda Širokom je osigurala majstoricu za ukupnu pobjedu i naslov prvaka.

Forma u padu

Ante Tomić (Barcelona): Iako je stigla do dvije pobjede i nadomak prolaza u finale, Barcelona nije briljirala protiv Gran Canarije. Ante Tomić je odigrao solidnu prvu utakmicu te je za 26 minuta ubacio osam poena (4/7 za dva) uz osam skokova, četiri asistencije i četiri izgubljene lopte. No zato je u drugoj odigrao jednu od najlošijih utakmica u sezoni. Vrlo brzo je ušao u probleme s osobnim pogreškama te je za 14 minuta ubacio samo jedan poen (1/2 slobodna), bez šuta iz igre uz dva skoka i osvojenu loptu.

Darko Planinić (Maccabi Tel Aviv): U glatkom prolazu svoje momčadi do finala izraelskog doigravanja za prvaka Planinić je u drugoj utakmici dobio svega šest minuta na parketu što je iskoristio za učinak od tek dva skoka i jednu asistenciju, bez postignutog koša, dok je u trećem susretu na parketu bio minutu manje, ali ovaj put je uspio zabiti barem jedan koš uz tri ostvarena skoka.

Toni Prostran (Zadar): Po pozivu u reprezentaciju za pripreme za Eurobasket u Sloveniji, Prostran nije pokazao previše u prve dvije utakmice finala prvenstva protiv Cibone. U Zagrebu je bio bez poena, s dva skoka i tri asistencije za nepunu 21 minutu na parketu, sa sedam promašaja iz igre, tri za dvicu i četiri za tricu. U porazu na domaćem terenu Ante Nazor ga je koristio 13 minuta, a jedine poene Prostran je zabio u vlastiti koš, u završnici susreta. Kako se oni ne pišu u statistici, i tu utakmicu završio je bez poena, s 0/2 za dvicu i 0/1 za tricu. Imao je četiri skoka, po jednu asistenciju i izgubljenu loptu.

Klupa, tribine, doktori

Luka Babić (Cedevita): Momčad iz Zagreba završila je sezonu porazom u polufinalu hrvatskog prvenstva.

Lukša Andrić (Cedevita): Kao i klupski suigrači, i Andrić može razmišljati o reprezentativnom ljetu poslije poraza u polufinalu doigravanja u hrvatskom prvenstvu.

Miro Bilan (Cedevita): Bilanova sezona okončana je Cedevitinim porazom od Zadra u polufinalu hrvatskog prvenstva.

Marko Tomas (Cedevita): Iskusno hrvatsko reprezentativno krilo je posljednju utakmicu u sezoni odigralo tjedan prije prošloga, u Cedevitinom porazu od Zadra u polufinalu prvenstva.

Bojan Bogdanović (Fenerbahče Ülker): Sezona je za njega završena jer je Fenerbahče u četvrtfinalu doigravanja TBL-a ispao od Pinar Karsiyake.

Damir Markota (Bešiktaš): Svoju sezonu Bešiktaš je završio u četvrtfinalu doigravanja Prvenstva Turske porazom od Banvita.

Stanko Barać (Anadolu Efes): Prošloga tjedna Efes je triput igrao protiv Banvita i sva tri puta izgubio te okončao svoju sezonu ispadanjem u polufinalu doigravanja TBL-a. Hrvatski centar nije nastupao zbog ozljede.

Fran Pilepić (Uxue Bilbao Basket): Hrvatski reprezentativac završio je sezonu porazom u četvrtfinalu protiv Barcelone.

Drago Pašalić (Turk Telekom): Ova je sezona za Pašalića završena jer je Turk Telekom regularni dio sezone u TBL-u okončao na 13. mjestu s omjerom 8-22 i nije ušao u doigravanje.

Krunoslav Simon (Unicaja): Unicaja nije uspjela ući u doigravanje i sezona za Simona je gotova.

Luka Žorić (Unicaja): Luka Žorić s Unicajom je završio sezonu.

Mario Hezonja (Barcelona): Mario Hezonja nije bio u konkurenciji za nastupe protiv Bilbaa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 09:24
    Ja bi preformulirao ovo "Standardna razina" pa "forma u padu" itd.... Za neke igrače standardna razina je 30 minuta po utakmici i dobra statistika za druge je borba za svaku minutu na terenu (Pilepić). Ili kad se neko vraća poslije duže stanke (ozljeda) onda se ne može pričati o nikakvoj "formi u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 09:15
    I ja se to pitam već godinama. Stvarno se ne sječam niti jednog primjera u nogometu ili rukometu da je neko odbio igrati za reprezentaciju !!?? Čupić dolazi polomljen i odlazi totalno slomljen i niti jednom riječi ne spominje da se više neće odazivati.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2013. u 16:55
    Budući da je duboko u sportskim vodama, g. Bernard Jurišić bi nam u jednoj kolumni mogao objasniti zbog čega od svih sportova koje je Bog dao ovom planetu baš košarka pati od toga da košarkaši eskiviraju reprezentativne obveze dok ostali sportaši mole Boga za poziv u bar širi krug reprezentativaca... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • litleben04.06.2013. u 14:39
    Nakon otkazivanja reprezentaciji, nekih igrača, te Repešinog šireg spiska za EP, mislim kako pojedincima više nije mjesto u kockastom kutku.
    litleben
  • Obrisan korisnik04.06.2013. u 14:30
    dobar je naslov, hahaha, Planinic se ipak bori na maaaaalo vecem nivou
    Obrisan korisnik