Košarka

Cibona obranila naslov, 18. titula prvaka Vukova!

Iz Doma Dražena Petrovića:Ivor Krapac • utorak, 04.06.2013.
Cibona obranila naslov, 18. titula prvaka Vukova!
Foto: FaH

Košarkaši Cibone obranili su naslov i došli do svoje 18. titule prvaka Hrvatske! Cibosi su i u trećoj utakmici finala nadjačali Zadar, ovog puta s rješenjem svih dvojbi u posljednjoj četvrtini, bijegom do nedostižnih 20 poena prednosti...

Drugu godinu zaredom, a 18. put u samostalnoj Hrvatskoj, Cibona se može pohvaliti naslovom prvaka države. Vukovi su u utorak navečer završili finalnu seriju protiv Zadra pobjedom i u trećoj utakmici, sa 101:83 u Domu Dražena Petrovića, čime su osigurali drugo slavlje s trofejem u posljednje dvije sezone, nakon onog lanjskog u zagrebačkom finalu protiv Cedevite.

Finalna serija protiv Zadra završena je s 3-0 za momčad Danijela Lutza, koja je, tako, zaključila sezonu s dvostrukom krunom, osvajanjem i drugog najvećeg domaćeg naslova. Podsjetimo, ranije ove sezone Cibosi su osvojili i Kup Krešimira Ćosića.

Poslije izjednačenog otvaranja treće utakmice finala, Cibona je prva došla do značajnije prednosti. Gosti su se na početku držali tricama Delaša i Prostrana, uz ubačaje Ivanova i Ramljaka iz reketa, u Ramljakovom slučaju, vrlo lijepim zakucavanjem "iz odbojke", dok je u domaćem dresu glavni bio DJ Strawberry. Amerikančevi poeni odveli su Vukove do malog vodstva u prvoj polovici prve četvrtine, najviše s četiri razlike, a veće odvajanje dogodilo se nakon što su se pridružili i ostali.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Stvari su bile izjednačene do sedme minute, u razdoblju u kojem su Zadrane na površini držali poeni Romea Travisa. No, poslije 18:18 Cibona je počela igrati puno bolje na oba kraja terena, a u napadu je glavnu ulogu preuzeo Jerel Blassingame, s dvije trice i ukupno 11 poena, pa asistencijom Dariju Šariću za polaganje za 31:20 minutu do kraja prve četvrtine.

Šarićevim poenima na ulazu, razlika je nakon prvih 10 minuta narasla na 35:22, a slično se nastavilo i na početku druge četvrtine. Cibosima je ulazilo gotovo sve, u ranoj fazi druge dionice imali su ukupno samo šest promašaja iz igre, povećavajući na 44:29 sedam i pol minuta do poluvremena. U odlasku do tih +15, Davor Kus pomogao je ubačenom tricom, a Hrvoje Kovačević i Sandro Nicević pogođenim šutevima s vrha reketa.

No, ostatak druge četvrtine donio je puno bolje vijesti za Zadar. Goste je s tri uzastopne ubačene dvice prvo povukao Dwight Thorne, koji se pobrinuo za smanjenje na 44:35 u 15. minuti, a razlika je ostala slična i u ostatku prvog poluvremena. Momčad Ante Nazora mogla je napraviti i više, ali Franko Kaštropil, koji je najveći dio prve dionice proveo na klupi, nekoliko puta nije uspio zabiti u reketu, u razdoblju susreta kada ga je čuvao Sandro Nicević, dok je Toni Prostran imao dva promašena šuta izvana.

Na poluvrijeme se otišlo s 49:42, a u trećoj četvrtini Zadrani su uspjeli prići bliže nego im je to uspjelo u drugoj. Tada im se otvorilo i izvana, uz tricu Delaša i dvije Tonija Prostrana u smanjenju na 61:57 u 26. minuti. No, gosti u tom razdoblju nisu mogli biti zadovoljni sudačkim kriterijem, s ranim izlaskom iz bonusa i nekoliko dosuđenih prekršaja u borbi za poziciju u skoku, čime je Cibona dobila slobodna bacanja bez da je morala previše kreirati u napadu.

Ubačajima s crte slobodnih, Vukovi su se dvije minute do kraja četvrtine ponovno odvojili na dvoznamenkastu prednost (68:57), a nakon 30 minuta razlika je bila nešto manja. U završnu dionicu ušlo se sa 72:64.

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

Rano u posljednjoj četvrtini gosti su se približili na samo tri razlike, Kaštropilovim polaganjem za 72:69, ali potom su ušli u seriju pogrešaka kojom je Ciboni bio otvoren put do definitivnog odvajanja. Prvo s nekoliko izgubljenih lopti, a zatim promašenim šutevima, Zadar je propustio šansu za zadržavanje priključka, s obzirom da su na drugom kraju terena Cibosi sve kažnjavali.

Serijom od 8:0, koju je s pet poena povukao Dario Šarić, Cibona se nešto više od sedam minuta do kraja odvojila do 80:69, a gosti se iza toga više nisu oporavili. Razlika je nastavila rasti, a poslije pet uzastopnih poena Jerela Blassingamea narasla je na 91:71 malo manje od pet minuta prije posljednje sirene. Odmak domaćina do +20 značio je da u ovom finalu više neće biti uzbuđenja.

U dolasku do pobjede i osiguranja naslova, Cibose je s 20 poena i sedam asistencija vodio Blassingame. Šarić je imao 19 poena i 12 skokova, Strawberry 18 poena i šest skokova, a Žižić 14 poena, s 3/9 iz igre i 8/8 iz slobodnih bacanja.

Najefikasniji Zadrov igrač u utorak je bio Ante Delaš, koji je upisao 17 poena, po četiri skoka i asistencije. Franko Kaštropil imao je 16 poena i pet skokova, Toni Prostran 13 poena i tri asistencije, a Romeo Travis 12 poena, pet skokova i tri asistencije, ali sa slabih 3/12 iz igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • rokolenic05.06.2013. u 13:22
    Prijatelju, lipo je biti optimist, ali moram te demantirati. quatro ništa ne prikazuje. Sve je već prikazano. Prva tri mista u ABA ligi, samo otpozadi. Euroliga i Eurocup dvi pobjede i koliko ono poraza? A reprezentacija? Ogroman uspjeh je ako imamo jednu pobjedu u skupini ... ne bi dalje. Zadnji... [više na forumu]
    rokolenic
  • eviv05.06.2013. u 12:50
    Optimist jesam sigurno, uvijek se nadam najboljem. Slažem se da su imali dosta promašaja u početku sezone i nije prva godina da se u početku napravi loša selekcija ekipe. Razlog toga leži u činjenici da svi igrači tijekom ljeta kada se slažu rosteri traže ugovore koji su realno iznad njihovih... [više na forumu]
    eviv
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 12:27
    Čestitke Ciboni
    Obrisan korisnik
  • Mihalj05.06.2013. u 11:43
    Mihalj
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 10:39
    Optimistican si ali i nerealan, zaboravio si Zubcica,Hamiltona i par amera koji su pojavljivali u ABI, u jednom trenutku je bilo 5-6 stranaca tako da ce prije biti da je ovo rezultat zalosnog stanja u nasoj ligi. Da bi ova Cibona igrala F4 ABA lige????Vjerojatno si pod utjecajem jucerasnjeg... [više na forumu]
    Obrisan korisnik