Rukomet

Goluža o aktivnostima reprezentacija: "Želimo 'broj jedan' u kvalifikacijskoj skupini"

Iz HRS-a:Ivan Dominik • srijeda, 05.06.2013.
Goluža o aktivnostima reprezentacija: "Želimo 'broj jedan' u kvalifikacijskoj skupini"
Foto: Martina Oštrić

Ispred Hrvatskog rukometnog saveza izbornik seniorske A reprezentacije Slavko Goluža predstavio je aktivnosti nekoliko hrvatskih reprezentacija u narednom periodu. Goluža je govorio o dvjema predstojećim utakmicama kvalifikacija za EP u Danskoj u kojima Hrvatska gostuje u Slovačkoj pa dočekuje Latviju, a potom se osvrnuo i na reprezentacije koje će igrati na Mediteranskim igrama u Turskoj odnosno na SP-u U20 u BiH....

U Hrvatskom rukometnom savezu održana je konferencija za medije povodom aktualnih i nadolazećih aktivnosti nekoliko hrvatskih reprezentacija, a premda u fokus nije stavljena nijedna posebno, najviše je govora bilo o nadolazećim utakmicama seniorske A selekcije koja se bori u kvalifikacijama za EP u Danskoj 2014. godine. Kaubojima predstoje dvoboji protiv Slovačke u Bratislavi te Latvije kod kuće u Umagu, a obje je utakmice najavio izbornik, Slavko Goluža.

Čestitke

Izbornik Slavko Goluža uputio je i nekoliko čestitki na samom početku konferencije za novinare: "Ja bih jednim drugim smjerom od uobičajenog krenuo u ovu presicu", rekao je Keta i nastavio: "Moram reći da sam, kao i cijeli savez i svi mi u njemu, presretan i prezadovoljan našim igračima koji su nastupali na završnici Lige prvaka u Njemačkoj, pogotovo s trojicom iz HSV-a. Posebne čestitke i Domagoju za nagradu u Bundesligi, možemo svi biti ponosni na naše igrače. Također, čestitam i našim curama na dobroj igri i rezultatu u Francuskoj. No, ne smiju se sada opustiti u Umagu i nadam se da neće, žao nam je što ih nećemo moći gledati, ali cure imaju našu podršku".

Imat ćemo, nažalost, samo jedan pravi trening prije utakmica sa Slovačkom i Latvijom te samo jedan dan odmora - nedjelju. Također, nećemo svi biti skupa u početku, Vori i Horvat idu u Mađarsku u Veszprem na oproštaj Pereza, a neki će i kasniti zbog obaveza u klubovima. Nemamo baš puno vremena za pripremu, ali svejedno se želimo što bolje spremiti za te dvije utakmice i pobijediti, jer želimo, naravno, 'broj jedan' u toj kvalifikacijskoj skupini", izjavio je Goluža te naglasio:

"Ovaj popis diktirale su mi ozljede. Povreda je bilo i zato su one bile ključne pri izboru igrača koji su na popisu. Zna se što je s Ninčevićem, Alilovićem, Stepančić ima upaljeno koljeno pa je dobio sedam dana poštede od svih treninga, a Mandalinića smo odlučili pustiti na SP za igrače do 20 godina, koje se igra u Bosni i Hercegovini. Stoga su pozvani samo zdravi igrači, a jedino od ovih na popisu problema s ramenom ima Pešić, no čuli smo se i rekao je da može braniti tako da je i uvršten na popis", kratko je popis A reprezentacije prokomentirao Goluža.

Hrvatska reprezentacija prvu utakmicu kvalifikacija za EP u Danskoj 2014. igra 12. lipnja u Bratislavi protiv Slovačke, dan kasnije vraća se u Zagreb te putuje direktno u Umag gdje 15. lipnja igra protiv Latvije. Dan kasnije je raspust igrača, a ostaju samo "Mediteranci", objasnio je detaljno predstavnicima medija Ivica Udovičić, tehnički direktor reprezentacije.

O Mediteranskim igrama i SP-u U-20 u BiH...

Hrvatska rukometna reprezentacija igrat će od 19. - 30. lipnja na Mediteranskim igrama u Turskoj. S pripremama pod vodstvom Goluže reprezentacija kreće 15. lipnja i uigrava se do 19. lipnja u Umagu. Od zanimljivijih igrača pozvani su Igor Karačić iz Vardara, Nik Dominik Tominec iz Schaffhausena, ali je iz istog kluba, kao i sa svih popisa, izostao perspektivni Marko Marić.

Goluža je o MI kazao: "Mogli su na popisu za MI biti još neki igrači poput Mamića ili Šebetića, ali odlučili smo se za najspremnije i one koji nisu imali tešku sezonu iza sebe kako bi se drugi stigli odmoriti. Šebetića nema jer ima problema s ozljedom. Međutim, tu su drugi igrači koji dosad iz objektivnih razloga nisu igrali za reprezentaciju poput Karačića i drugih, a sada će se od njih očekivati da budu nosioci ove reprezentacije na MI. Isto tako, neke ćemo igrače na MI isprobavati za seniorsku A selekciju, a Tominec, primjerice, iz Schaffhausena je pozvan zato što smo mu odlučili dati priliku budući da se izjasnio kako želi igrati za hrvatsku vrstu. Na popisu nema ni Nikole Špelića koji je ozlijeđen, a inače nbi bio uvršten na ovaj popis. Prema mojim saznanjima, u Tursku gotovo sve reprezentacije dolaze u jakim sastavima, osobito Francuska, Tunis, Egipat i Španjolska", rekao je Keta.

Od 14. - 28. srpnja Hrvati igraju i SP za igrače do 20 godina u BiH. Hrvatska ima neugodnu skupinu s Alžirom, Njemačkom, Švicarskom, Nizozemskom, Katarom, dok se križa s još jačom skupinom u kojoj su Srbija, Francuska i Danska... Pripreme U20 reprezentacije koju vodi Zagrebov Luka Panza i uz koju će biti i Goluža budući da je Silvio Ivandija u to vrijeme u Kataru, traju od 20. do 29. lipnja u Delnicama, potom od 3. do 13. srpnja u Širokom Brijegu u kojem će se uz Sarajevo odigrati i dvije prijateljske utakmice protiv reprezentacije BiH, prije puta na SP u Ljubuški, gdje se igra "hrvatska" skupina.

"Ivić i Mandalinić bili bi na popisu i za MI, ali smo odlučili da ih pustimo da igraju ovo SP samo te da ih ne 'izraubamo' previše, jer bi te dvije akcije bile zaista preiše. A ovo SP U20 nam je zbilja jako važno i odlučili smo da je ono za njih i važnije od MI", zaključio je na kraju izbornik Goluža.

Popisi reprezentacija

Popis seniorske a reprezentacije za kvalifikacijske utakmice protiv Slovačke i Latvije za EP u Danskoj 2014.:
Ivan Pešić (Maribor), Venio Losert (Kielce) - Manuel Štrlek (Kielce), Lovro Šprem (CO Zagreb) - Ivan Čupić (Kielce), Zlatko Horvat (CO Zagreb) - Igor Vori (HSV), Željko Musa (Kielce) - Blaženko Lacković (HSV), Jakov Gojun (Atletico Madrid), Damir Bičanić (Chambery), Drago Vuković (Lubbecke), Domagoj Duvnjak (HSV), Josip Valčić (CO Zagreb), Marko Kopljar (PSG), Denis Buntić (Kielce).

Popis reprezentacije za Mediteranske igre:
Ivan Pešić (Maribor), Ivan Stevanović (CO Zagreb) - Hrvoje Batinović (CO Zagreb), Lovro Šprem (CO Zagreb) - Jerko Matulić (CO Zagreb), Nik Dominik Tominec (Schaffhausen) - Marino Marić (CO Zagreb), Filip Gavranović (Cimos Koper) - Ivan Slišković (Nexe), Stefan Vujić (Nantes), Marko Matić (CO Zagreb), Luka Stepančić (CO Zagreb), Robert Markotić (Meškov Brest), Igor Karačić (Vardar), Damir Batinović (Metalurg), Josip Vidović (Izviđač Ljubuški).

Popis reprezentacije U20 za SP u BiH:
Filip Ivić (CO Zagreb), Luka Prezelj (Karlovac), Matej Ašanin (Ademar Leon) - Ivan Bačić (Karlovac), Marko Težak (Vidovec Bios) - Teo Čorić (Poreč), Dominik Smojver (Karlovac) - Leon Šušnja (Moslavina), Ante Tokić (Medveščak), Marko Buvinić (Poreč), Filip Ćelić (CO Zagreb), Stipe Mandalinić (CO Zagreb), Mirko Herceg (Zrinski), Domagoj Pavlović (Dubrava), David Miličević (Poreč), Ante Kaleb (Dubrava/CO Zagreb), Sandro Obranović (Nexe), Luka Cindrić (Karlovac), Ivan Horvat (Bjelovar), Šime Ivić (Nexe), Tim Thoss (Poreč), Mario Vuglač (Ballingen).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • sunce106.06.2013. u 10:50
    Ma pričaš o nečemu u što se ne kužiš.Osim Mamića nema tu ni Šebetića, Mihića, Markovčića....Znaš zašto? Zato jer su oni mlađi juniori koji imaju SP u Mađarskoj u kolovozu, a njihov poziv još nije sastavljen.
    sunce1
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 23:16
    raprock, ma mislio sam to općenito, dečko je već toliko dugo u krugu reprezentativaca, a daju mu mrvice, dok neki smješni Zagrebaši dobivaju i šanse i šanse, a zapravo su izrazito limitirani igrač. Ovo osvećivanje malo Mamiću jer nije htio otići u Zagreb, pa ga sad nema na popisu niti jedne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 15:52
    Fascinantno je da u kratkom razdoblju mi šaljemo tri različite ekipe na tri različita natjecanja i kaj je najbolje realno je očekivat nešto veliko. Samo da Matić ostane podalje repke...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.06.2013. u 15:44
    Nisam ne skroman ni nerelan,ali medalje su imperativ i na MI i na SP u20 ,imamo i više nego kvalitetne ekipe za to!Ne zaboravite da i u 19 reprezentacija ovo ljeto nastupa na SP u Mađarskoj,i oni bi mogli do medalje.Istina prošle godine su bili tek sedmi na EP,ali imali su problema sa povredama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • raprock05.06.2013. u 14:50
    ni ja nisam za Matića ali jasno piše da je Špelić ozlijeđeni.
    raprock