Tenis

Williams opravdala ulogu favoritkinje i osvojila Roland Garros, Šarapova pružila dobar otpor

Vedran Babić • subota, 08.06.2013.
Williams opravdala ulogu favoritkinje i osvojila Roland Garros, Šarapova pružila dobar otpor
Foto: EPA

Prva tenisačica svijeta Serena Williams osvojila je Roland Garros. Time je opravdala titulu glavne favoritkinje uoči početka turnira, a u finalu je u dva seta porazila braniteljicu naslova Mariju Šarapovu...

Točno 11 godina nakon osvajanja Roland Garrosa Serena Williams ponovno slavi u Parizu. Sa 6:4, 6:4 nadjačala je lanjsku pobjednicu Mariju Šarapovu i došla do svog 16. Grand Slam naslova u pojedinačnoj konkurenciji. Za taj uspjeh bilo joj je potrebno samo 20 finala.

Statistika

Williams - Šarapova
Prvi servis: 69%/55%
Poeni na 1. servis: 77%/48%
Poeni na 2. servis: 50%/59%
Asovi: 10/2
Dvostruke pogreške: 0/4
Izravni poeni: 29/10
Neprisiljene pogreške: 21/17
Poeni na mreži: 10/12 // 3/4
Break lopte: 4/15 // 2/2

Na putu do naslova u Gradu svjetlosti Amerikanka je izgubila samo jedan set i to protiv Svetlane Kuznjecove u četvrtfinalu kada je u trećem setu morala nadoknaditi break zaostatka. Sve ostale izvedbe tijekom posljednja dva tjedna bile su gotovo besprijekorne.

U finalu joj je Šarapova pružila dobar otpor, ali nedovoljno jak barem za osvajanje jednog seta. Ruskinja tako ostaje na četiri Grand Slam titule iz osam finala, no može biti ponosna na način na koji se borila do posljednjeg poena.

Williams je ipak bila predobra te sada u međusobnim susretima vodi 14-2. Ovo joj je 31. uzastopna pobjeda, čime je samo potvrdila ono što više-manje svi znaju - da je (uvjerljivo) najbolja tenisačica svijeta.

Šarapova je odmah u prvom gemu meča bila u velikim problemima, ali je ipak zadržala svoj servis. Spasila je pritom čak četiri break lopte. Kazna za propušteno Williams je sustigla već u sljedećem gemu kada je Šarapova napravila break za vodstvo 2:0.

No Amerikanka se tada budi i uzvraća s četiri uzastopna gema. Šarapova je uspjela nadoknaditi break zaostatka i poravnati na 4:4, ali je potom ponovno izgubila svoj početni udarac. Williams je bez problema privela kraju prvu dionicu.

I u prvom gemu drugog seta Šarapova je na servisu bila na kušnji. Williams je prijetila, imala čak pet break lopti, ali nije realizirala ni jednu. Ovaj put kazne za Amerikanku nije bilo, dapače. Kod 1:1 ipak je napravila break i povela 2:1.

Šarapova se nije predavala. Borila se svim silama ne bi li uhvatila priključak, no Williams joj nije dopustila niti najmanju šansu. U drugom setu Amerikanka je na servisu izgubila samo tri poena. Na meč lopti odservirala je svoj deseti as i zaključila meč poslije jednog sata i 46 minuta igre.

Roland Garros, finale:
S. Williams (SAD, 1) - Šarapova (Rusija, 2) 6:4, 6:4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2013. u 13:35
    Neka priča tko što hoće, ali činjenica je da Serena igra predivan tenis, ima odgovor na sve. Unatoč tome što joj protivnice nisu ni do koljena, i dalje je nevjerojatno motivirana i sve pohvale za to. Što se mene tiče, neka vlada terenima još desetljeće!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.06.2013. u 01:39
    kod serene je stvar motivacije,zelje i volje...ako ce tako biti i dalje,neznam di joj je kraj i ko moze sa njom...genijalna je
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2013. u 21:28
    Neuništiva Serena-teško ju je zaustaviti-još će dugo ona vladati terenima
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2013. u 18:01
    Slobodno može igrat u muškoj konkurenciji kad ima vjerojatno više muških hormona nego Marin Čilić.Čekam dan kad će se dokazat da je koristila/o nedozvoljene supstance.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.06.2013. u 17:30
    Slobodno moze igrati u muskoj konkurenciji. Kraljica!
    Obrisan korisnik