Rukomet

Cadenas: "Mi smo svjetski prvaci, u Dansku idemo po zlato"

Ivana Strahija • utorak, 11.06.2013.
Cadenas: "Mi smo svjetski prvaci, u Dansku idemo po zlato"
Foto: EPA

Svjetski rukometni prvaci dobili su novog izbornika, koji će u srijedu debitirati na klupi protiv Portugala. Pritiska nema, jer je Španjolska već osigurala nastup u Danskoj 2014.

U srijedu kreće peto kolo kvalifikacija za Europsko rukometno prvenstvo 2014. Hrvati će igrati u Slovačkoj, a Španjolci odlaze k Portugalu. Ta će utakmica biti debi novog izbornika na klupi Furije, Manola Cadenasa, koji je naslijedio štovanog stručnjaka Valera Riveru.

No, pritiska na Cadenasu nema, pošto je Španjolska već osigurala nastup u Danskoj, u četiri kola ostvarivši četiri pobjede i upisavši maksimalni broj bodova. "Na tome trebamo javno zahvaliti Riveri, koji je očito odradio sjajan posao i time nam sada ostavio vremena da isprobavamo i vidimo kako možemo nadograditi razvoj kojeg je on započeo", uputio je zahvalu bivšem izborniku Cadenas u intervjuu za službenu internetsku stranicu EHF-a.

Wisla Plock

Osim što je izbornik Španjolske, agilni Cadenas je prihvatio i posao trenera Wisle Plock, u kojoj igra i Hrvat Marin Šego. O tom dijelu svog posla je Cadenas kazao: "Iako sam obožavao biti u Ademaru, činjenica jest da je cijela situacija bila prilično teška. Sad sam dio uzbudljivog projekta Wisle Plock, vrlo sam zahvalan na prigodi. K tome, ostvario mi se san da budem izbornik i zbilja mogu kazati da sam u ovom trenutku jako sretan."

Naklon je Valeri Cadenas uputio i pozvavši za dvije utakmice vrlo slični sastav onome sa Svjetskog prvenstva: "Naravno, koristit ću sve one koji su osvojili titulu. Oni su svjetski prvaci i to zaslužuju. Ova momčad ima mnogo kvaliteta i moj je glavni cilj zadržati igrače na toj razini, i ako je to uopće moguće, dodatno je poboljšati."

Situacija u španjolskom rukometu donekle se promijenila, zbog financijskih poteškoća i krize u zemlji mnogi su ponajbolji igrači otišli u inozemne klubove. To je posebni izazov za izbornika, koji kaže: "Španjolska je postala izvoznik igrača. Nije nam to problem zbog praćenja igrača, jer se snimke utakmica lako nabave, nego zbog toga što smo navikli svi igrati isti stil rukometa, pa sad moramo uklapati različite tehnike u igru. No, ukoliko se ovome prilagodimo i naučimo neke nove stvari, mislim da ćemo poboljšati svoj rukomet."

Što pak se ciljeva za Euro tiče, Cadenas nije ni malo skroman: "Naš je cilj vrlo jasan. Mi smo svjetski prvaci i zbog toga u Dansku idemo po zlato."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • matbaric12.06.2013. u 11:56
    Ton same izjave već govori da ni on sam ne vjeruje da je to moguće... Bit će samo začas, bilo jednom u Španjolskoj.
    matbaric
  • sarac130611.06.2013. u 22:28
    Ispljuskat ce vas i Danska i Hrvatska!!
    sarac1306
  • Obrisan korisnik11.06.2013. u 21:41
    Teško će oni i do polufinala u Danskoj,ovo njihovo zlato je tipično domaćinsko kao i ono Francusko iz 2001 ali i puno zasluženije nego Njemačko iz 2007!Sad da svi naši budu zdravi,što nije bio slučaj prije 4 mjeseca,ne može nama nitko ništa,osim možda Danaca!
    Obrisan korisnik