Rukomet

Gojun za Sportnet: "Mi smo Hrvatska, nemamo se čega bojati"

Jelena Bagarić • srijeda, 12.06.2013.
Gojun za Sportnet: "Mi smo Hrvatska, nemamo se čega bojati"
Foto: EPA

Završna faza kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2014. godine samo što nije počela. Hrvatskoj su preostali susreti sa Slovačkom i Latvijom, reprezentacijama koje su objektivno slabije te kojima su Kauboji već uzeli bodove. Prva je na redu Slovačka s kojom su u Osijeku odigrali relativno tijesno. Međutim, kalkulacija nema, za prvo mjesto u skupini u Bratislavi se mora pobijediti.

Iako je Hrvatska trenutno prva u skupini poraz od Slovačke, ali i od Latvije ne može si priuštiti ako želi zadržati tu poziciju. Neugodni Mađari koji su nas uspjeli poraziti još uvijek dahću za vratom. Prvo mjesto u skupini je ono što priželjkuje stručni stožer reprezentacije i igrači tako da su pobjede u predstojeća dva susreta imperativ.

Hrvatski popis

Ivan Pešić (Maribor), Venio Losert (Kielce) - Manuel Štrlek (Kielce), Lovro Šprem (CO Zagreb) - Ivan Čupić (Kielce), Zlatko Horvat (CO Zagreb) - Igor Vori (HSV), Željko Musa (Kielce) - Blaženko Lacković (HSV), Jakov Gojun (Atletico Madrid), Damir Bičanić (Chambery), Drago Vuković (Lubbecke), Domagoj Duvnjak (HSV), Josip Valčić (CO Zagreb), Luka Stepančić (CO Zagreb), Denis Buntić (Kielce).

Prva na redu je Slovačka, reprezentacija od koje Hrvatska nikad nije izgubila. Posljednju utakmicu s njima odigrali su baš u kvalifikacijskom ciklusu u Osijeku kada su Kauboji slavili rezultatom 25:21. U toj utakmici Slovaci su se pokazali kao "tvrd orah", ali kvaliteta hrvatskih reprezentativaca je ipak izišla na vidjelo.

Igrački Slovake predvodi František Šulc, inače igrač Pick Szegeda koji dobro poznaje hrvatski način igre. Tu je također Martin Straňovský, krilo Barcelone, koji iza sebe ima odličnu sezonu. Publika će se sjetiti i Petera Kukučke iz Schaffhausena te Mihaila Kopče nekadašnjeg igrača hrvatskog prvaka CO Zagreba.

Slovačke igrače vodi izbornik Peter David koji se nalazi u boljoj situaciji, no što ju je imao pred utakmicu u Osijeku. Tada nije mogao računati na Kukukčku i Csabu Szücsa koji su bili ozlijeđeni. U srijedu Slovaci očekuju Hrvate u punom sastavu i pred punom dvoranom.

Slovački popis

Richard Štochl (Čechovskí Medvedi), Teodor Paul (FTC-PLER Budapešť), Miloš Putera (HBV Balingen-Weilstetten); Michal Kopčo (VfL Gummersbach), Martin Mazák (FTC-PLER Budapešť), Andrej Petro (Tatran Prešov); Martin Straňovský (FC Barcelona-Intersport), Tomáš Urban, Radoslav Antl (oba Tatran Prešov), Miroslav Volentics (ŠKP Bratislava); Csaba Szücs ml. (TSV Hannover-Burgdorf), Peter Kukučka (Kadetten Schaffhausen), František Šulc ml. (Pick Szeged), Pavol Polakovič (Maccabi Rišon LeZion), Ľubomír Ďuriš, Michal Holdoš (oba HC Sporta Hlohovec), Ivan Kucharik (ŠKP Bratislava), Branislav Cigáň (HK Topoľčany).

"Hrvati su po meni jedna od Top 3 momčadi na svijetu. U Bratislavu sigurno ne dolaze na izlet, trbeaju bodove kako bi se dodatno osigurali. Očekujem ih ovdje u punom sastavu. Mi ćemo dati sve od sebe da spojimo iskusne igrače s onim mlađima te želimo Hrvatima otežati ovo gostovanje. Njihova uloga favorita je očita, no puna dvorana domaćih navijača nam može puno pomoći, možda nas dovesti i do pobjede. Nadam se da se nitko neće ozlijediti u utakmici jer s tim imamo negativnih iskustava. Dečki su jako motivirani. U prošlotjednom duelu s Egipćanima ostavili smo dobar dojam. Vjerujem u nas, u srijedu možemo iznenaditi", izjavio je izbornik Peter David za službene stranice Slovačkog rukometnog saveza.

Hrvatska reprezentacija zaista i odlazi skoro pa u najjačem sastavu u Slovačku, no ono što manjka je trening. Zbog obaveza u klubovima i oproštaja Carlosa Perez izbornik Slavko Goluža nije imao sve igrače na raspolaganju za početak priprema. Samo jedan pravi trening imali su Kauboji pred odlazak u Bratislavu, no to nije umanjilo njihovu ulogu favorita.

"Čak i prije početka kvalifikacija znali smo da smo u jako teškoj grupi. Htjeli smo pobijediti jednog od favorita kod kuće jer smo znali da će na gostovanjima uvijek biti teže. Ambicija je bila skupiti što je više bodova moguće i maknuti se s trećeg mjesta. No, stvari su se drugačije odvijale i situacija se promijenila. Na to treba zaboraviti, veselimo se srijedi i ogledu s Hrvatskom zato što je uvijek užitak igrati protiv protivnika kao što je Hrvatska", prokomentirao je Peter Kukučka.

"Sigurno je da nam neće biti lagano protiv Slovaka, umor se sada već dosta osjeti. Duga je sezona iza nas, dosta je bilo natjecanja, ali reprezentacija je reprezentacija i tu nema izlika. Kada igraš za reprezentaciju igraš s guštom, uvijek daješ sto posto od sebe tako da ne bi trebalo biti problema ni sa Slovačkom ni s Latvijom", rekao je Manuel Štrlek za Sportnet pred odlazak u Bratislavu.

Zbog ozljeda pojedinih igrača došlo je do promjena u sastavu. Zbog toga se Marko Kopljar, Mirko Alilović i Ivan Ninčević nisu se našli na popisu. Umjesto Kopljara pozvan je Luka Stepančić koji je imao upaljeno koljeno do za okršaj sa Slovačkom će biti spreman.

Ostali igrači spremni su za susret, no ono što može stvarati probleme jest umor onih najboljih. Prije svega hrvatskih reprezentativaca koji su sudjelovali na Final fouru Lige prvaka na kojemu su potrošili izuzetno puno snage. S druge strane, Slovaci su odradili desetodnevne pripreme u punom sastavu te su čak odigrali i pripremnu utakmicu s Egiptom.

Za Sportnet susret sa Slovačkom kratko je prokomentirao "stup" hrvatske obrane Jakov Gojun: "Kao što smo već najavili, sa Slovačkom nas u gostima ne očekuje laka utakmica. Vidjeli smo u Osijeku da su Slovaci tvrd orah i dobra ekipa koja po meni ima sedam, osam vrhunskih igrača. No, mi smo Hrvatska, mi se nemamo što njih bojati i moramo stoga maksimalno ući na teren i u utakmicu te dati sve od sebe. Jedino ćemo tako sigurno pobijediti."

Unatoč svemu tome od Hrvatske je očekuje samo pobjeda. Na vratima je iskusni dvojac Losert i

Pešić, hitra krila Čupić i Štrlek, te maestralni Domagoj Duvnjak koji iza sebe ima možda i najbolju sezonu u svojoj karijeri. Raspoloženi vratari i čvrsta obrana aspekt su igre koji bi već u ranoj fazi, ukoliko bude funkcionirao, mogao riješiti pitanje pobjednika u ovom susretu.

Nakon utakmice u Bratislavi, Hrvatsku očekuje susret s Latvijom koji se igra u subotu, 15. lipnja 2013. u Umagu. Utakmica s Latvijom bit će i posljednja utakmica kvalifikacija za EURO 2014.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2014., skupina 4:

Slovačka - Hrvatska, 20:30 sati, Bratislava

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.06.2013. u 14:26
    sretno našoj vrsti-nebi smjeli imati problema
    Obrisan korisnik
  • cameosis12.06.2013. u 11:28
    mi smo hrvatska, moramo se bojati kave i kolača "izbornika" guzoliže.
    cameosis