Automoto

VN Katalonije: Jorge Lorenzo traži svoju treću pobjedu u Barceloni i treću ove godine

Igor Šestak • subota, 15.06.2013.
VN Katalonije: Jorge Lorenzo traži svoju treću pobjedu u Barceloni i treću ove godine
Foto: EPA

Svjetsko prvenstvo u motociklizmu stiglo je do svoje šeste ovosezonske utrke. Bit će to Velika nagrada Katalonije koja će se ovoga vikenda održati na stazi Catalunya pored Barcelone. U dosadašnjem dijelu sezone španjolski su motociklisti bili izrazito dominantni, a u Kataloniji ponovno mogu očekivati veliku podršku svojih navijača. Utrka u Barceloni bit će druga od četiri ovogodišnje utrke na španjolskom tlu, a u ulogu favorita pokušat će opravdati Jorge Lorenzo na Yamahi i Dani Pedrosa na Hondi.

Pred najboljim svjetskim motociklistima šesta je utrka u 2013. godini. Održat će se ovoga vikenda na stazi Catalunya pored Barcelone, a bit će to druga od četiri ovogodišnje utrke na španjolskom tlu. U svim klasama Svjetskog prvenstva Španjolci su ove sezone izrazito dominantni, a u Barceloni ponovno mogu očekivati žestoku podršku svojih navijača.

Prije dva tjedna na Velikoj nagradi Italije slavio je Jorge Lorenzo na Yamahi te se probio na drugo mjesto ukupnog poretka Svjetskog prvenstva. Na vrhu je i dalje Dani Pedrosa na Hondi koji je u pet utrka dvaput pobijedio, dvaput bio drugi te na otvaranju sezone u Kataru osvojio četvrto mjesto. Na kontu ima 103 osvojena boda, 12 više od Lorenza i 26 više od Marca Marqueza, koji je u Italiji pao i prekinuo svoj niz od četiri uzastopna plasmana na pobjedničko postolje.

Velika nagrada Katalonije ove će se godine održati 18. put zaredom. U kalendaru Svjetskog prvenstva nalazi se od 1996. godine, a najviše uspjeha na stazi Catalunya imao je šesterostruki pobjednik Valentino Rossi (2001., 2002., 2004., 2005., 2006. i 2009. godine). Koliko Talijanu odgovara ova staza svjedoče još tri pobjede u slabijim klasama. U najjačoj klasi po dvije pobjede imaju Jorge Lorenzo (2010. i 2012.), Casey Stoner (2007. i 2011.) te Mick Doohan (1997. i 1998.), dok je od aktivnih vozača pobjeđivao još jedino Dani Pedrosa (2008.).

U prošlogodišnjoj utrci dominantan je bio Lorenzo i odnio pobjedu s pet sekundi prednosti ispred Pedrose, dok je treći bio Andrea Dovizioso, tada član momčadi Tech 3 Yamaha.

Staza Catalunya otvorena je 1991. godine. Krug je dugačak 4.727 metara, a ima 13 zavoja - osam desnih i pet lijevih. Startno-ciljna ravnina najdulji je ravni dio na stazi, dugačak malo više od jednog kilometra. Na stazi postoji pet mjesta na kojima su pretjecanja moguća, no Velike nagrade Katalonije nisu poznate po izrazito velikom broju pretjecanja jer stazom Catalunya dominiraju prilično brzi zavoji.

Prije pobjede na stazi u Mugellu Lorenzo je bio u svojevrsnoj krizi, no 25. pobjeda u karijeri vratila je dobro raspoloženje u njegovu garažu. "Vrlo sam zadovoljan nastupom u Mugellu. Bio je to gotovo savršeni vikend", izjavio je 26-godišnji Španjolac pa se okrenuo nastupu pred domaćom publikom: "Optimističan sam i smatram da bi nam staza Catalunya trebala odgovarati. Na njoj nema zavoja koji se prolaze u prvoj brzini i to će nam pomoći. Bilo bi sjajno kad bih još jednom pobijedio ovdje, dat ću 100 posto da to i učinim."

Ozračje nije tako dobro u drugom dijelu Yamahine garaže jer je Valentino Rossi nakon odličnog drugog mjesta u Kataru nanizao slabe rezultate i nijednom nije stigao do pobjedničkog postolja. U Mugellu je nakon sudara morao odustati već u prvom krugu, a nada se kako će u Barceloni doći do pravog rezultata: "Utrka u Barceloni bit će važna za mene, posebno nakon nedavnih rezultata. Želim doći do postolja, a za to će mi trebati dobre kvalifikacije. U Barceloni je jako važno startati iz prvog reda.".

Kako i generalni poredak pokazuje, Dani Pedrosa je do sada bio najkonstantniji vozač u Svjetskom prvenstvu. U posljednje četiri utrke nije bio slabije plasiran od drugog mjesta, a niz planira nastaviti pred svojim navijačima: "Uvijek je poseban osjećaj kad navijači skandiraju vaše ime. Radujem se utrci i nadam se da će Honda funkcionirati dobro te da ćemo biti spremni za okršaj s Yamahom."

Marc Marquez je u Mugellu doživio čak četiri pada, a posljednji mu se dogodio samo nekoliko krugova od cilja dok je držao odličnu drugu poziciju. Rookie u najjačoj klasi je u prve četiri utrke oduševio svijet odličnim rezultatima, a uoči još jedne domaće utrke nada se povratku u formu. "Catalunya je još jedna staza na kojoj drugi vozači imaju mnogo više iskustva od mene i zato se nadam kako ću maksimalno iskoristiti slobodne treninge i adaptirati se na stazu. Nakon onako lošeg nastupa u Italiji, jedva čekam ponovno sjesti na motocikl".

Od utrke velika očekivanja ima i Britanac Cal Crutchlow koji će loviti svoje treće uzastopno pobjedničko postolje. U Le Mansu je bio drugi, a u Mugellu treći, što ga je dovelo do četvrtog mjesta u ukupnom poretku - samo šest bodova iza Marqueza. Ducatijevi vozači Nicky Hayden i Andrea Dovizioso ne mogu se pohvaliti nekim ekstremno dobrim ostvarenjima u početnoj fazi sezone, ali se mogu tješiti činjenicom da su sve dosadašnje utrke završili u bodovima. "Catalunya je jedna od najljepših staza u kalendaru, a uvijek se zabavno utrkivati u Španjolskoj", poručio je Dovizioso, trenutno peti u ukupnom poretku.

Kvalifikacije u najjačoj klasi održat će se u subotu u 14:10, dok je start nedjeljne utrke zakazan za 14 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!