Rukomet

Protiv Latvije u Umagu Hrvatska traži pobjedu za kraj kvalifikacija

Jelena Bagarić • subota, 15.06.2013.
Protiv Latvije u Umagu Hrvatska traži pobjedu za kraj kvalifikacija
Foto: Davor Sajko

Teži dio posla odrađen je u Slovačkoj, a u subotu protiv egzotičnog protivnika Hrvatska traži pobjedu kojom će zaokružiti ovaj ciklus kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Danskoj. Ako je suditi prema prikazanom u Bratislavi, pobjeda u Umagu ne bi smjela doći u pitanje. Povrijeđenih nema, stoga Hrvatska na Latviju "maršira" u punom sastavu.

Maestralnu utakmicu odigrali su izabranici Slavka Goluže u srijedu u Bratislavi. Iako su Slovaci najavljivali pobjedu, hrvatska reprezentacija demantirala ih je već na samom početku susreta. Suvereno su Hrvati došli do pobjede, a na ruku im je išao i remi Latvije i Mađarske pa im je dovoljan i bod kako bi ostali na prvom mjestu kvalifikacijske skupine 4.

Atmosfera koju je umaška publika priredila za žensku reprezentaciju prošli tjedan, u subotnjoj utakmici čeka i mušku reprezentaciju. Ovog puta bit će razloga za slavlje, a i rukometaši će se sigurno pobrinuti da slavlje bude dvostruko - pobjeda protiv Latvije i plasman na Euro. Punu dvoranu će sigurno imati što će biti jedan dodatni motiv za uvijek raspoložene hrvatske reprezentativce.

Iako je sezona bila duga i naporna za sve reprezentativce, prema njihovoj igri daje se zaključiti potpuno suprotno. Protiv Slovačke su letjeli terenom, a naznaka umora nigdje nije bilo. Čupić i Štrlek "punili" su mrežu Slovaka s krila, dok su s vanjske pozicije svi igrači uspjeli postići minimalno dva pogotka. Ukoliko ponove igru iz Bratislave u Umagu, pobjeda protiv Latvije ne dolazi u pitanje.

Latvija je u prvom susretu odigranom početkom studenog bila lak "zalogaj" za Hrvate. Rezultatom 23:31 uvjerljivo su slavili protiv indisponiranih Latvijaca. Međutim, u prošlom kolu Latvijci su uspjeli doći do remija protiv favorizirane Mađarske, što svakako mora biti upozorenje za Hrvate koji relativno opušteno ulaze u ovaj susret.

Za razliku od prvog susreta koji je hrvatska reprezentacija odigrala s Latvijom, u sastavu je Aivis Jurdzs. Jurdzs je jedan od ponajboljih rukometaša latvijske reprezentacije koji inače igra za njemački Hannover. U utakmici protiv Mađarske postigao je sedam pogodaka i bio je najveća opasnost po mađarsku obranu.

Najpoznatije ime u redovima Latvije je Dainis Krištopans, igrač Tatrana iz Prešova. Ovaj 215 centimetara visoki desni vanjski prijetnja je za svaku obranu, a njegovi suigrači najviše se pouzdaju u njega te je svojevrsni predvodnik ekipe. Protiv Mađarske zabio je samo dva pogotka, no unatoč tomu bit će velika prijetnja po vrata hrvatske reprezentacije.

Latvija nije protivnik od kojeg Hrvatska mora strahovati niti je se treba posebno pribojavati. Jurdzs i društvo iznenadili su Mađare na svom terenu, ali Hrvatska igra u Umagu pred domaćom publikom kojoj sigurno želi podariti pobjedu i još jedan razlog za slavlje.

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2014, skupina 4:
Hrvatska - Latvija, 18 sati, Sportska dvorana Umag

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!