Tenis

Kišni prekidi i Rybarikova nisu spriječili hrvatsko slavlje: Donna Vekić u finalu Birminghama

Vedran Babić • subota, 15.06.2013.
Kišni prekidi i Rybarikova nisu spriječili hrvatsko slavlje: Donna Vekić u finalu Birminghama
Foto: FaH

Mlada hrvatska tenisačica Donna Vekić plasirala se u finale WTA turnira u Birminghamu. U dramatičnom polufinalu, koje je nekoliko puta prekidala kiša, 16-godišnja je Osječanka u tri seta porazila Slovakinju Magdalenu Rybarikovu...

Po drugi put u svojoj kratkoj karijeri Donna Vekić ima priliku osvojiti WTA naslov. U rujnu prošle godine u Taškentu Rumunjka Irina-Camelia Begu zaustavila ju je u tom naumu, a ove godine u Birminghamu protivnica će joj biti bolja iz susreta Daniele Hantuchove i američke kvalifikantice Alison Riske.

U polufinalnom susretu je Vekić, koja će 28. lipnja napuniti tek 17 godina, pobijedila 16. nositeljicu Magdalenu Rybarikovu 7:6 (5), 1:6, 6:3 poslije dva sata i 26 minuta igre i ukupno četiri kišna prekida. Tri u prvom setu i jednog u drugom.

Rybarikova (47. tenisačica svijeta) je tako postala treća postavljena tenisačica koju je mlada Osječanka ovog tjedna pobijedila. Ranije je Vekić svladala Urszulu Radwansku (8.) i Soranu Cirsteu (3.).

Ovom pobjedom Vekić će od ponedjeljka "osvanuti" otprilike na 65. mjestu WTA ljestvice, što će joj biti najbolji renking karijere. Do sada je najbolja bila u svibnju ove godine (76.), a trenutno je 89.

U drugom međusobnom susretu Vekić i Rybarikove (Vekić je slavila baš u prvom kolu Taškenta prošle godine) odlučivale su nijanse. U prvom setu napravljeno je čak šest breakova, a Rybarikova je kod 5:4 servirala za set. Drugi set bio je jednosmjerna ulica, a u trećem je Vekić odigrala sjajno i zasluženo pobijedila. No mogla se završnica zakomplicirati jer je Rybarikova kod 3:5, kada je Vekić servirala za meč, imala 15-30, a potom i break loptu.

Vekić je generalno bila ofenzivnija. Rybarikova je dosta lopti vraćala u igru te je sliceovima, skraćenim loptama, izlascima na mrežu i redovitim promjenama ritma nastojala poremetiti Vekić. No daleko od toga da se Rybarikova branila. Čekala je pravu priliku za napad te je igrala dosta lukavo i s puno imaginacije. Koristila je svoje iskustvo (osam je godina starija od Vekić), no ono ipak nije bilo presudno.

Kronologija

Tek što su Vekić i Rybarikova izašle na teren i započele sa zagrijavanjem, kiša ih je potjerala natrag. No prekid nije dugo trajao i meč je ubrzo ipak započeo. Vekić je bolje krenula i napravila break za 3:1. Slovakinja je odmah nadoknadila izgubljeni servis, a onda je kiša po drugi put prekinula susret.

Ni taj prekid nije se odužio pa su igračice brzo nastavile. Rybarikova je izjednačila na 3:3, a potom napravila još jedan break za vodstvo 4:3 premda je Vekić imala dvije gem lopte. Uslijedio je i treći kišni prekid, koji je trajao 12 minuta. Po nastavku igre, Vekić je uzvratila break (4:4), no Slovakinja je opet oduzela servis i došla u situaciju da kod 5:4 odservira za set.

No ona se, baš poput Vekić, u prvom setu jako mučila s postotkom prvog servisa. Vekić je to na reternu uspjela iskoristiti i po drugi put u nizu odmah nadoknaditi izgubljeni servis (5:5). Sljedeća dva servis gema obje su tenisačice zadržale (iako je Vekić kod 5:5 anulirala jednu break loptu) i otišlo se u tie break.

Ondje je hrvatska tenisačica prva došla do prednosti mini-breaka (2-0) zahvaljujući sjajnoj bekhend paraleli. Ubrzo je povela i 4-1, no s tri uzastopna poena Rybarikova se vratila u igru na 4-4. Odličnim reternom Vekić je iznudila pogrešku Rybarikove i povela 6-4, što je bila presudna prednost. Slovakinja je spasila prvu set loptu na svom servisu, no Vekić je potom pogodila neobranjivi forhend za osvajanje prvog seta poslije 69 minuta igre.

Drugi je set rezultatski bio jednosmjeran, no početnih nekoliko gemova bilo je vrlo neizvjesno. Nakon što je zadržala servis za 1:0, Rybarikova je u sljedećem gemu došla do breaka i povela 2:0. U tom je gemu Vekić imala ukupno četiri gem lopte, ali ni jednu nije iskoristila. S druge strane, Rybarikovoj su za break bile potrebne tri prilike.

Vekić je ubrzo mogla i po treći put nadoknaditi izgubljeni servis već u sljedećem gemu, ali kod 0:2 nije realizirala 15-40. To je prelomilo set. Vekić je počela padati, a Rybarikova je dobila krila i napravila još jedan break. Ubrzo je bilo 5:0. Vekić je potom smanjila na 5:1 kada je kiša ponovno počela padati. Bio je to četvrti prekid, a trajao je oko pola sata. Rybarikova, koja je u drugom setu podigla svoj prvi servis, je odservirala za 6:1 pritom nadoknadivši 0-30.

U prvih pet gemova trećeg seta obje su tenisačice držale svoje servise, no Vekić je bila opasnija na reternu. Kod 2:1 zaprijetila je Rybarikovoj došavši do izjednačenja, a kod 3:2 napravila je break. Slovakinja je izvukla 15-40, ali je na trećoj šansi pogriješila i Vekić je imala 4:2.

U odlučujućoj dionici mlada je Osječanka servirala sjajno. Do servisa za meč, kod 5:3, imala je čak 91% prvog servisa te je svoje gemove osvajala bez ikakvih problema. No taj deveti gem ipak je bio drukčiji, teži, što i nije za čuditi s obzirom na to da se radilo o gemu u kojemu je Vekić morala potvrditi ulazak u finale.

Skratila joj se ruka, servis je malo pao i Rybarikova je dobila break priliku. Vekić je promašila prvi servis, a u izmjeni koja je uslijedila na drugom servisu Rybarikova je za malo promašila forhend. Novom pogreškom Slovakinje Vekić je došla do meč lopte, koju je njezina suparnica dobrom igrom uspjela anulirati.

Drama se nastavila, a Vekić je ubrzo dobila drugu meč loptu. Prvi servis nije ulazio, no to na koncu nije bilo ni bitno. Vekić ju je uspjela realizirati neobranjivim bekhendom, koji je ostavio Rybarikovu na krivoj nozi.

WTA Birmingham, polufinale:
Vekić (Hrvatska) - Rybarikova (Slovačka, 16) 7:6 (5), 1:6, 6:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2013. u 23:49
    Šta misliš da bi odbila nastupati za Britaniju da je takva kakvom je predstavljaš? Nudili su joj nakon AO-a da pređe igrat za njih, ali ih je hladno odbila i tim je pokazala da nije nikakva izdajica jer sigurno bi joj bilo lakše igrati pod Britanskom zastavom, imala bi sve moguće uvjete, love... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • interreg15.06.2013. u 22:28
    Koje ste vi teme isfurali na sportnetu boze sacuvaj. Pa curi je 16 godina, valjda mora vec biti i doktor komunikacije i sociologije da nebi svojim izjavama slucajno nekog lokalnog patriota uvrijedila. Kad sam bio 16 meni je sve bila zajebancija. Pustitie curu da u miru odraste... Tipicno trazenje... [više na forumu]
    interreg
  • Obrisan korisnik15.06.2013. u 22:13
    kolko gluposti majko moja. u ovom intervijuu ne vidim nis kaj bi se trebalo zamjerit curi. Ocito je napravljen zajebantski i pomalo neozbiljno i s jedne i s druge strane. A da joj je London drazi od Osijeka - nis cudno . ako sa 16 godina zadnje 4 vecinu provodi tamo. A i zasto bi joj rodni grad... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2013. u 22:05
    sretno Doni u finalu-bio bi to krasan uspjeh
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.06.2013. u 21:46
    sve neki domoljubi,a da vam sutra ponude da se preselite u London pjeske bi isli
    Obrisan korisnik