Automoto

Pedrosa rekordnim krugom na stazi Catalunya do prve startne pozicije na VN Katalonije

Igor Šestak • subota, 15.06.2013.
Pedrosa rekordnim krugom na stazi Catalunya do prve startne pozicije na VN Katalonije
Foto: EPA

Na stazi Catalunya pored Barcelone u subotu su održane kvalifikacije za Veliku nagradu Katalonije, šestu utrku ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u motociklizmu. U najjačoj klasi MotoGP izrazito dominantan bio je Dani Pedrosa na Hondi te osigurao prvu startnu poziciju za nedjeljnu utrku, usput srušivši rekord staze. I u slabijim klasama su najbolji bili Španjolci pa su navijači u Barceloni svojim kućama otišli zadovoljni. U klasi Moto2 najbrži je bio Pol Espargaro, a u klasi Moto3 Luis Salom.

Španjolski motociklist Dani Pedrosa proživljava odlične trenutke svoje karijere. Na posljednje četiri utrke Svjetskog prvenstva u motociklizmu upisao je dvije pobjede i dva druga mjesta, a u subotu poslijepodne je na Velikoj nagradi Katalonije stigao do trećeg uzastopnog pole positiona. Na stazi Catalunya kraj Barcelone Pedrosa je briljirao sa svojom Hondom te s vremenom 1:40,893 srušio rekord staze, a prvog pratitelja ostavio za čak šest desetinki sekunde.

Espargaru pole u Moto2, Salomu u Moto3

Španjolski navijači u subotu su mogli biti izrazito zadovoljni budući da su u sve tri klase prve startne pozicije osvojili domaći motociklisti. U najslabijoj klasi Moto3 pole je osvojio Luis Salom s vremenom 1:50,782, dok je u klasi Moto2 kvalifikacije najbolje odradio Pol Espargaro i postavio vrijeme 1:46,410.

Prvi Pedrosin pratitelj ovoga je puta bio Cal Crutchlow. Britanac koji vozi za momčad Tech 3 Yamaha također je uhvatio dobru formu. Na posljednje dvije utrke bio je jednom drugi i jednom treći, a ovim drugim mjestom prekinuo je niz od četiri četvrte startne pozicije na posljednje četiri utrke. Posljednje mjesto u prvom startnom redu zauzeo je aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo. Yamahin vozač se na početku kvalifikacija susreo s problemima na svom kvačilu pa je zamijenio motocikl i osigurao treću startnu poziciju.

S četvrte startne pozicije startat će ovoga vikenda vrlo raspoloženi Alvaro Bautista iz momčadi Gresini Honda, a do njega će biti Nicky Hayden na Ducatiju, što je svakako poprilično ugodno iznenađenje. Za neugodno iznenađenje pobrinuli su se Marc Marquez, koji je od momčadskog kolege bio sporiji gotovo jednu sekundu i zauzeo tek šestu poziciju, te Valentino Rossi koji će startati tek iz trećeg startnog reda. Društvo će mu praviti još dva Talijana na Ducatijevim motociklima - Andrea Iannone i Andrea Dovizioso.

Iz četvrtog startnog reda startat će Stefan Bradl, Bradley Smith i Aleix Espargaro, dok su još u Q1 zapeli Randy De Puniet, Michele Pirro i Hector Barbera te će u utrku krenuti iz petog startnog reda.

Nedjeljna utrka na rasporedu je u 14 sati.

MotoGP, Velika nagrada Katalonije (Catalunya), rezultati kvalifikacija:
1. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) 1:40,893 min
2. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +0,608
3. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +0,673
4. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +0,821
5. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +0,907
6. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +0,949
7. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +1,066
8. Andrea Iannone (ITA/Ducati) +1,070
9. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +1,160
10. Stefan Bradl (NJE/Honda) +1,197

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!