Zimski sportovi

Ovečkin po treći puta MVP

Ivan Dominik • nedjelja, 16.06.2013.
Ovečkin po treći puta MVP
Foto: Ana Legradi

Rus Aleksandar Ovečkin po treći je puta u svojoj karijeri proglašen najkorisnijim igračem (MVP) NHL-a. Time se Rus priključio desetorici velikana koji su ovo priznanje dobili najmanje tri puta u svojoj NHL karijeri...

Dan prije i nekoliko trenutaka prije same druge utakmice finala doigravanja u NHL-u, dodijeljene su i nagrade za najbolje igrače "regularne" sezone. Onu najvažniju poprilično kontroverzno i na nezadovoljstvo mnogih, Hartov trofej za MVP-a sezone, odnio je Rus Aleksandar Ovečkin pobijedivši pritom Sidneyja Crosbyja iz Pittsburgha te Johna Tavaresa iz NY Islandersa.

Napadač Washington Capitalsa time je postao tek jedan od deset igrača ikad koji su osvojili Hart, a osim toga dobio je i nagradu Maurice "Rocket" Richard za najboljeg strijelca lige s 32 pogotka. Art Ross trofej za najefikasnijeg po bodovima ranije je dobio Martin St Louis iz Tampe.

Najbolji hokejaš svijeta Sidney Crosby, pak, dobio je nagradu Ted Lindsey za najizvanrednijeg igrača sezone, odnosno najboljeg po izboru igrača (NHLPA), dok Hartov trofej dodjeljuju novinari (PHWA). Kapetan Penguinsa ovu je nagradu osvojio drugi put i tako postao jedini igrač s više Ted Lindsey nagrada od 2000. godine, uz Ovečkina i Jaromira Jagra.

Trofej Jamesa Norrisa za najboljeg braniča lige osvojio je Montrealov P.K. Subban, kao 12. igrač s tom nagradom u povijesti franšize, dok, zanimljivo, Toronto nema nijednu takvu nagradu. Najbolji novak godine jest Jonathan Huberdeau - prvi u povijesti Florida Panthersa - koji je svoj Calder trofej osvojio ispred Naila Yakupova iz Edmontona, Brandona Saada iz Chicaga te Brendana Gallaghera iz Montreala.

Vezinu za najboljeg golmana sezone dosta neočekivano, ali potpuno zasluženo osvojio je vratar Columbus Blue Jacketsa, Sergej Bobrovski, koji je u Ohio stigao tijekom sezone, tradeom iz Philadelphia Flyersa, a postao je i prvi Rus s tim trofejom u rukama. Iza njega su ostali Finac Antti Niemi iz Sharksa i Henrik Lundqvist, švedski vratar NY Rangersa te branitelj titule.

Dan ranije je Chicagov kapetan Jonathan Toews odnio nagradu Selke trofej za najboljeg defenzivnog napadača lige, pretekavši branitelja naslova, Patricea Bergerona iz Bostona te Detroitovog "čarobnjaka", Pavela Dacjuka. Bruinsov Bergie osvojio je pak nagradu King Clancy za najbolje predstavljanje vođe momčadi i humanitarni rad.

Minnesotin Ryan Suter i Pittsburghov Kris Letang ostali su bez Norrisa, ali su zato njihovi kolege iz klubova ovjenčani važnim nagradama. Pittsburghov Ray Shero najbolji je GM lige, a vratar Wilda Josh Harding dobio je uvijek emotivnu nagradu Bill Masterton, koja se daje za najbolje predstavljanje predanosti hokeju, sportskog duha i požrtvovnosti. Harding je nagradu osvojio jer je ostao u hokeju i na najvišoj razini, iako mu je dijagnosticirana multipla-skleroza.

Najbolji trener sezone je Ottawin Paul McLean, ispred Joela Quennevillea iz Chicaga i Brucea Boudreaua iz Anaheima, za što je dobio trofej Jacka Adamsa. Švedski kapetan Red Wingsa, Henrik Zetterberg osvojio je nagradu NHL Foundation Player Award za humanitarni rad jer je novcem svoje fundacije osigurao vodoopskrbu za 19.000 ljudi u Etiopiji. Martin St Louis dobio je treći put u zadnje četiri godine nagradu Lady Byng, dok je za "kapetanstvo" nagradu Messier Leadership dobio još jedan član Ottawe - legendarni Daniel Alfredsson.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Zimski sportoviNHL
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.06.2013. u 15:27
    Na prvi pogled lakrdija, ali ovo je za igrača koji je najvrjedniji SVOJOJ EKIPI. Dakle to ne mogu biti tipa Crosby ili Getzlaf jer su njihove ekipe krcate zvijezdama i trpa ko stigne. Preostaju Ovečkin i Tavares, a to će Ovy dobiti svaki put, iako bih ja dao Tavaresu.
    Obrisan korisnik