Automoto

Jorge Lorenzo osvojio VN Katalonije i postao prvi vozač s tri pobjede ove sezone

Igor Šestak • nedjelja, 16.06.2013.
Jorge Lorenzo osvojio VN Katalonije i postao prvi vozač s tri pobjede ove sezone
Foto: EPA

Na stazi Catalunya pored Barcelone u nedjelju je održana šesta utrka Svjetskog prvenstva u motociklizmu, a do pobjede je u najjačoj klasi stigao Yamahin vozač Jorge Lorenzo. Bila mu je to treća pobjeda ove sezone, a iza svojih leđa ostavio je članove Hondine momčadi, Danija Pedrosu i Marca Marqueza. Tako su svi vozači na pobjedničkom postolju bili Španjolci, a isto se dogodilo i u klasi Moto3 u kojoj je slavio Luis Salom. U klasi Moto2 na postolju su bila "samo" dva Španjolca. Slavio je Pol Espargaro, a jedini "uljez" bio je trećeplasirani Švicarac Thomas Luthi.

Velika nagrada Katalonije pripala je Yamahinom motociklistu Jorgeu Lorenzu treći put u posljednje četiri godine. Aktualni svjetski prvak u nedjelju je dominantnom vožnjom stigao do svoje 26. pobjede u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva te postao prvi motociklist koji je u 2013. slavio tri puta. Vodstvo u utrci preuzeo je na putu od starta do prvog zavoja i nije ga ispuštao sve do ciljne crte, a iza sebe je ostavio Hondine adute, Danija Pedrosu i Marca Marqueza.

Pedrosa je na subotnjim kvalifikacijama odvozio briljantan krug, srušio rekord staze Catalunya i osigurao treći uzastopni pole position, no u nedjelju mu to nije previše značilo. Odmah nakon starta na čelo utrke je izbio Lorenzo i bez većih pogrešaka odjurio do pobjede. Ciljem je prošao sekundu i sedam desetinki ispred Pedrose.

Luthi pokvario totalnu dominaciju Španjolaca

I u nižim klasama Španjolci su bili najuspješniji. U najslabijoj klasi Moto3 prvih pet motociklista je predstavljalo Španjolsku, a najuspješniji od njih bio je Luis Salom. Drugo mjesto pripalo je Alexu Rinsu, a treće Mavericku Vinalesu. U klasi Moto2 slavio je Pol Espargaro, drugi je bio Esteve Rabat, a potpunu dominaciju Španjolaca pokvario je Švicarac Thomas Luthi osvajanjem trećeg mjesta.

Hondin vozač je u najvećem dijelu utrke pratio Lorenza, no u završnici se morao koncentrirati na prijetnju momčadskog kolege Marqueza, koji se startavši sa šestog mjesta probio u poretku i došao sasvim blizu daleko iskusnijem Pedrosi. Možda bi ga uspio i preteći da krug prije kraja nije napravio pogrešku koja ga je umalo stajala izlijetanja, a njoj usprkos ciljem je prošao samo šest stotinki sekunde iza sunarodnjaka. Sve tri pozicije na pobjedničkom postolju okupirali su španjolski motociklisti i publika u Barceloni je imala mnogo razloga za slavlje.

U utrci u kojoj je odustalo čak osam natjecatelja do četvrte je pozicije stigao Valentino Rossi. Talijan koji je na stazi Catalunya ranije pobjeđivao čak devet puta (u svim klasama) startao je sa sedme pozicije i iskoristio odustajanja natjecatelja koji su u kvalifikacijama bili bolje plasirani te bio prvi do neuhvatljive španjolske trojke. Za momčadskim kolegom i pobjednikom utrke zaostao je nešto manje od šest sekundi.

Nakon što je prije dva tjedna u Italiji bio četvrti, Stefan Bradl na Hondi je u Kataloniji osvojio vrlo dobro peto mjesto, a iza sebe ostavio Bradleya Smitha na Yamahi i Andreu Doviziosa na Ducatiju. U prvih deset još su se plasirali Aleix Espargaro, Colin Edwards i Michele Pirro. Valja još spomenuti da su do prvih bodova ove sezone stigli Claudio Corti (12.), Bryan Staring (14.) i Javier Del Amor (15.).

Između ostalih, utrku nisu završili Cal Crutchlow, koji je startao s odlične druge pozicije, te Nicky Hayden, Alvaro Bautista i Andrea Iannone.

U ukupnom poretku Svjetskog prvenstva vodstvo i dalje drži Pedrosa. Petu utrku zaredom završio je na jednom od prva dva mjesta i na kontu ima 123 osvojena boda. Lorenzo nakon druge uzastopne pobjede ima sedam bodova manje, a treći Marquez, koji je peti put ove sezone stigao do mjesta na pobjedničkom postolju, za Pedrosom zaostaje 30 bodova. Crutchlow je unatoč odustajanju ostao četvrti, dok se Rossi probio na peto mjesto.

Iduća utrka Svjetskog prvenstva vozi se za dva tjedna u nizozemskom Assenu.

MotoGP, Velika nagrada Katalonije (Catalunya), rezultati utrke:
1. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) 43:06,479 min
2. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +1,763
3. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +1,826
4. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +5,826
5. Stefan Bradl (NJE/Honda) +26,756
6. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +32,228
7. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +32,692
8. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +58,615
9. Colin Edwards (SAD/FTR Kawasaki) +1:03,142
10. Michele Pirro (ITA/Ducati) +1:09,774

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!