Nogomet

Podignuta optužnica protiv Zdravka Mamića zbog poticanja na nasilje i mržnju

Ivana Strahija • srijeda, 19.06.2013.
Podignuta optužnica protiv Zdravka Mamića zbog poticanja na nasilje i mržnju
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv Zdravka Mamića, koja šefa Dinama tereti za kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Skoro se već zaboravio incident kojeg je izveo izvršni predsjednik zagrebačkog Dinama i član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza Zdravko Mamić u emisiji "Pozitivni petak" radija Soundset Plavi, no Općinsko državno odvjetništvo se danas oglasilo priopćenjem u kojem stoji:

"Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1959.) zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju iz čl. 325. st. 1. Kaznenog zakona.

U optužnici se okrivljenika tereti da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje Soundset Plavi, osvrćući se na ministra znanosti, obrazovanja i sporta, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu prema ministru, istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost kao i potičući mržnju prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti."

Podsjetimo, Mamić je prilikom gostovanja u eteru Soundseta u gotovo dvominutnom monologu na ružan i sramotan način nastavio svoj obračun s prvim čovjekom Vlade zaduženim za sport, koji je prije toga trajao nekoliko mjeseci.

Slika 1 od 1.

"Zalažem se za sve ono što je njemu strano. On je najveći hrvatomrzac nakon Khuen-Hedervaryja jer sve što počinje s hrvatskim, bila to Matica hrvatska ili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, hrvatska prosvjeta, učitelji, nastavnici, Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatski nogometni savez, Dinamo, on jednostavno ima krvna zrnca koja pretežu na ono da mrzi sve hrvatsko i to je njegov osobni problem."

Mamić tu nije stao već je nastavio s metaforama koje ostavljaju upitnike nad glavama. "Kada je stupio na ministarsku poziciju, rekao sam da kad te pogleda, iz njegovih očiju šiklja krv. Vidjeli ste da njegov osmijeh nije prirodan kao vaš, u njegovom osmijehu vidite samo očnjake koji su spremni za klanje", rekao je Mamić te nastavio u istom stilu.

"Ispadam sada grub, ali žalosno je da je ministar u Vladi RH, to je uvreda za hrvatskog čovjeka. Zamislite da čovjek koji je Srbin i koji nikada u životu nije radio u znanosti, prosvjeti, športu, osim što je bio dizač utega, može biti ministar najvažnijeg resora u državi. Znanost, prosvjeta, školstvo, učenici, sportaši, de facto svaki čovjek u Hrvatskoj je u tome. I onda daš takvu odgovornost čovjeku bez ikakvog iskustva i s takvom hrvatomržnjom."

Nakon toga je Mamić uhićen, a iz HNS-a su prvo odaslali nepotpisanu izjavu da se ograđuju od postupaka i izjava svog čelnika, a kasnije su malo glasnije komentirali Mamićevo ponašanje kao neprimjereno.

Tek je mjesec dana kasnije, u travnju, pokrenut postupak protiv Mamića od strane HNS-a, koji je vrlo brzo i obustavljen.

Što se tiče kazne koju predviđa Kazneni zakon u članku koji je istaknut u optužnici DORH-a, predviđena je ona zatvorska, u trajanju od tri godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ZEEBANCIA22.06.2013. u 23:04
    Ni Mamićevo ponašanje u Hrvatskom nogometu nema veze sa sportom!
    ZEEBANCIA
  • ZEEBANCIA22.06.2013. u 23:00
    Ako ti je Mamić tako dobar uzmi ga samo za sebe, da ga ne moramo trpiti mi koji volimo i želimo pošten nogomet!
    ZEEBANCIA
  • interreg20.06.2013. u 16:13
    Po ovakvim izjavama meni je on prije za psihijatriju nego za zatvor. (nisam psihijatar ali tu nesto gadno ne stima...)
    interreg
  • Obrisan korisnik20.06.2013. u 15:58
    bilo je i vrijeme.......
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.06.2013. u 14:18
    Pa normalno kad ni ovaj članak nema veze sa sportom
    Obrisan korisnik