Nogomet

Video: Hrvatska na sjajan način otvorila SP do 20 godina, na startu svladan snažni Urugvaj

Branimir Korać • ponedjeljak, 24.06.2013.
Video: Hrvatska na sjajan način otvorila SP do 20 godina, na startu svladan snažni Urugvaj
Foto: EPA

Hrvatska reprezentacija do 20 godina na najbolji mogući način otvorila je nastup u skupini na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Izabranici Dinka Jeličića imali su kompliciran početak, igrali su protiv favorita skupine Urugvaja i upisali minimalnu, ali veliku pobjedu...

Urugvaj - Hrvatska 0:1 (0:1)

Skupina F, prvo kolo, Bursa

Suci: Neant Alioum (Kamerun), Evarist Menkouande (Kamerun), Peter Edibi (Nigerija)

Strijelac: 0:1 Rebić (41.)

Žuti kartoni: Livaja (1.), Datković (36.), Mrzljak (54.), Aleksić (58.), Gorupec (75.)

Urugvaj: Guillermo de Amores, Gaston Silva, Guillermo Varela, Sebastian Cristoforo, Diego Rolan (Gonzalo Bueno 78.), Giorgian de Arrascaeta, Diego Laxalt, Gino Acevedo (Leonardo Pais 66.), Gianni Rodriguez, Jose Gimenez, Felipe Avenatti (Nicolas Lopez 66.).

Hrvatska: Oliver Zelenika, Toni Gorupec, Ivan Aleksić, Filip Mrzljak, Niko Datković, Marko Livaja (Kruno Ivančić 70.), Hrvoje Miličević (Petar Brlek 64.), Marko Pjaca, Ante Rebić (Stipe Perica 82.), Dario Čanađija, Jozo Šimunović.

I bez između ostalih Kovačića, Radoševića, Jedvaja, Halilovića hrvatska reprezentacija do 20 godina ima visoku kvalitetu. Pokazala je to već u prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu do Turskoj u susretu protiv odličnog Urugvaja.

Izbornik Dinko Jeličić upozoravao je na odlasku na snagu Urugvaja koji je prošao jake južnoameričke kvalifikacije i završio ispred Argentine i Brazila s tim da je u Tursku doputovao jači za još nekoliko imena i s novom budućom zvijezdom Manchester Uniteda Guillermom Varelom.

Unatoč snazi Urugvaja, Hrvatska se nije postavila podređeno, igrala je svoju igru i u prvom poluvremenu Urugvajci nisu po ničemu bili bolji protivnik. Čak štoviše, Hrvatska je stigla do pogotka, promašila kazneni udarac i Urugvaj je mogao biti zadovoljan s minimalnim zaostatkom na odmoru.

Priliku da Hrvatsku dovede u rano vodstvo propustio je Marko Livaja kada nije realizirao kazneni udarac. Dario Čanađija ga je izborio kada je pobjegao urugvajskoj obrani i na kraju ga je Gaston Silva rušio. Livajin udarac odbio se od vratnice i Urugvaj se tu spasio.

Međutim nije se uspio spasiti u samoj završnici poluvremena kada je u 41. minuti Hrvatska ipak povela. Lopta upućena od Livaje odbila se od Varele, došla je do Ante Rebića koji je odličnim udarcem pogodio mrežu De Amoresa.

U drugom poluvremenu Urugvaj je očekivano pritisnuo, tražio je pogodak, ali se Hrvatska obranila. Obranila se dijelom zahvaljujući dobrom Oliveru Zeleniki, dijelom dobroj obrani i dijelom i sreći.

Zelenika je spašavao na startu drugog poluvremena kada je obranio zicer Diegu Rolanu kada se činilo da će lopta završiti u golu, a najveću priliku Urugvaj je propustio kada je Nicolas Lopez pucao, ali nije pogodio mrežu.

Hrvatska je tako Prvenstvo otvorila s tri boda i stigla do ogromne doze samopouzdanja.

U drugom kolu skupine F igrat će protiv Uzbekistana koji je svladao Novi Zeland s glatkih 3:0.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • ManchaVerde24.06.2013. u 19:54
    Prolaze i najbolji treceplasirani, tako da smo vjerojatno medu 16...bilo je cupavo, previse smo pali pred kraj, ali ok...Livaja nije bas skroz svoj, divljacki start u 40oj sekundi utakmice!!!
    ManchaVerde
  • cameosis24.06.2013. u 15:33
    vidim da se piše kako "cilj opravdava sredstva" ... sjeća li se još netko pljuvanja i riganja krokodilskih suza nad uspješnom igrom talijana i rusa s netom završenog ep-a mlade kategorije?neka s hrvatskom prođe uzbekistan iz grupe, pogotovo nakon izjave urugvajskog izbornika -- sredili urugvajce... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik24.06.2013. u 11:49
    bravo dečki svaka čast i sretno dalje
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir24.06.2013. u 11:16
    Moglo bi se reći, da je HR ovo dobila "talijanski". Prvo poluvrijeme dobra igra i vodstvo, a drugo se čuvao rezultat i imalo se puno sreće. Sačuvala se mreža uz čak 6 žutih kartona i startove u kojima se nisu birala sredstva. Obaralo se i rukama i nogama. Nikad nisam niti jednu našu momčad vidio da... [više na forumu]
    Mithrandir
  • Mithrandir24.06.2013. u 11:08
    @euro2012............Kakvi Jedvaj i Halilović u U20? Prvi 17,5god. drugi još nema punih 17. Oni nikad nisu niti igrali za ovu generaciju, a Halilović je nedavno igrao za U17 na EP-u i igrat će kasnije ovog ljeta na SP-u koji su izborili. Dajte ne pišite bezveze.
    Mithrandir