Rukomet

Već gotovo dobivena utakmica završila je u egalu sa Slovenkama

Petra Bičanić • utorak, 25.06.2013.
Već gotovo dobivena utakmica završila je u egalu sa Slovenkama

Nakon dvije pobjede u prva dva kola Mediteranskih igara, hrvatske je rukometašice čekala slovenska reprezentacija. Utakmica je bila teška, gotovo izjednačena, s mnogo izgubljenih lopti s obje strane te dosta isključenja i dosuđenih sedmeraca. Hrvatska je vodila od sredine prvoga dijela, kao i gotovo cijelo drugo poluvrijeme, ali nije uspjela održati prednost do kraja pa susret završava podjelom bodova. Zbog toga hrvatska reprezentacija itekako može žaliti jer bi ovom pobjedom zasjala na prvo mjesto u Skupini B.

HRVATSKA - SLOVENIJA 31:31 (14:14)

Mediteranske igre, Turska, Mersin
Grupa B, 3. kolo
Suci: Mansour Al Suwaidi i Saleh Bamutref (obojica Katar)

Hrvatska: Razum (7 obrana), Nemaškalo 1, Pongrac 1, Čović A. 2, I. Milanović - Litre 6, Oštarijaš 1, Kapitanović, Ježić 4, Janković 3, Vidović, Džono, Čović Ž. 1, Franković 6, I. Milić 1, Bašić 5.
Izbornik: Vladimir Canjuga

Slovenija: Zec, Petrinja, Krhlikar 1, Gros 4, Šon 1, Gregorc 1, Jeriček 4, Zrnec 4, Cerenjak 1, Stefanišin (8 obrana), Pelikan, Mavsar 6, Lazović 4, Marinček, Vidic 1, Irman 4
Izbornik: Marta Bon

Isključenja: Hrvatska 10 minuta; Slovenija 6 minuta
Sedmerci: Hrvatska 5 (3); Slovenija 9 (6)

Hrvatska je zbog jednog dana odmora odigrala utakmicu manje pa joj je susret sa Slovenkama bio tek treći na Igrama, dok su igračice Marte Bon odigrale već tri kola i upisale upravo toliko pobjeda. Španjolska je u toj istoj Grupi B na trećemu mjestu tek s jednom pobjedom, a Makedonija je na začelju ni s jednim osvojenim bodom. Dakle, ovaj je susret bio borba za prvo mjesto u Skupini koji odlučuje o lakšem protivniku u polufinalu MI-ja. Slovenija je u Tursku došla s gotovo cijelim sastavom A reprezentacije dok je hrvatska reprezentacija malo pomlađena.

Od samoga početka utakmice igračice nisu baš bile disciplinirane u napadu te je prvi pogodak postignut tek u trećoj minuti, i to sedmerac za Slovenke koji je realizirala Tamara Mavsar, a odmah za njom je i Maja Zrnec zabila za 0:2. Hrvatska je svoj prvi zgoditak postigla također iz sedmerca, a onda i izjednačila (2:2). Čekalo se dugo do prvog sljedećeg zgoditka zbog mnogih grešaka u napadu i s jedne i s druge strane. Iva Milanović-Litre zabija za 3:2. Na drugoj strani Hrvatica Andrea Čović zbog agresivne obrane dobiva isključenje, ali Slovenke nisu realizirale novi sedmerac.

Milanović-Litre ponovno pogađa za 4:2, a do toga je trenutka Hrvatska sve svoje pogotke postigla s desne strane. U 11. minuti Slovenke izjednačuju rezultat (4:4). Sljedećih nekoliko minuta igralo se gol za gol kada je slovenska reprezentacija povela 6:7 pa Žana Čović izjednačuje za 7:7. U 19. minuti Milanović-Litre postiže svoj treći zgoditak za 8:8, kao i dvije minute kasnije za 10:9.

Slovenke u napadu gube loptu (već treća izgubljena lopta) što A. Čović iskorištava za novu kontru i +2 (11:9). Odmah u sljedećem slovenskome napadu Andrea je zaradila svoje drugo isključenje, no usprkos igračici manje Hrvatska odlazi na 13:10 u 23. minuti, što je bila i najveća prednost na utakmici. Nakon još jednog realiziranog slovenskog sedmerca, Katarina Ježić zabija svoj treći zgoditak za 14:12.

U zadnje dvije minute prvoga poluvremena igračice Vladimira Canjuge ušle su s prednosti od dva zgoditka koju nisu uspjele zadržati zbog neuspjele kontre i dva pogotka s druge strane. Pred sam kraj prvoga poluvremena Slovenke igraju s igračicom manje, no na semaforu ostaje 14:14.

Na početku drugoga dijela susreta i Hrvatska dobiva isključenje te je novi sedmerac za Sloveniju čime ona odlazi na 14:15. Nakon jednog dijela susreta u kojem se igralo gol za gol, u 34. minuti hrvatske rukometašice griješe u napadu pa Slovenke odlaze na 17:18. Nekoliko trenutaka kasnije Sonja Bašić zabija svoj prvi zgoditak na utakmici za 20:19. U 40. minuti Slovenke su napad pokušale realizirati preko krila, ali Marina Razum hvata tu loptu te Milanović-Litre odmah zabija za 21:20 (njezin šesti gol).

Dvije minute kasnije Hrvatska ima napad za +3, što je Bašić i realizirala (23:20), no uskoro Barbara Lazović zabija za 24:22. U tim je trenutcima novi napad za Hrvatsku, ali Zrnec krade loptu, odlazi u kontru i zabija svoj četvrti zgoditak (24:23). Nakon toga uslijedila je još jedna grešku u napadu s hrvatske strane te lopta odlazi u ruke Mavsar koja zabija i izjednačuje rezultat.

Hrvatice nisu dugo čekale te je Lana Franković ponovno dovela Hrvatsku u vodstvo, no Slovenke su na to odgovorile novim izjednačenjem. U 51. minuti Milanović-Litre nezgodno pada u napadu i odlazi van s terena, nije se više vraćala u utakmicu, a uslijedio je novi pogodak Franković za 28:27.

Četiri minute prije kraja susreta Razum brani slovenski napad (29:29) te Franković ponovno zabija za 30:29. Nakon što je dosuđen novi sedmerac, Sonja Bašić ga je realizirala za čak +2 u 59. minuti susreta (njezin peti zgoditak). Lazović smanjuje razliku, da bi u posljednjoj minuti susreta Franković napravila grešku u napadu i time Lazović s druge strane izjednačila. Tako je Hrvaticama preostalo posljednjih dvadesetak sekundi za napad u kojemu su morale zabiti za pobjedu. Franković je puknula prema golu no Sergeja Stefanišin obranila je udarac (8. obrana). Susret je završio izjednačenim rezultatom 31:31.

Najbolje u reprezentaciji Hrvatske bile su Milanović-Litre i Franković sa šest zgoditaka, a Bašić pet, dok je kod Slovenki Mavsar također zabila šest puta. Kod vratarki Razum je imala sedam obrana, a slovenska reprezentativka Stefanišin jedan više.

Hrvatska će, kao i Slovenija, sigurno zaigrati u polufinalu Mediteranskih igara, samo je još ostalo nerazjašnjeno koja će od tih dviju reprezentacija otići s prvoga mjesta u skupini i tako dobiti lakšega protivnika u polufinalnome susretu. Hrvatske rukometašice čeka još u srijedu posljednji ogled Grupe B protiv reprezentacije Tunisa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

RukometReprezentacija

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.06.2013. u 21:19
    sad sa Srpkinjama-Samo otud srbski sportaši na Mediteranskim igrama kad ne spadaju u zemlje mediterana-po tome bi se mogli takmičiti i Mađari
    Obrisan korisnik