Automoto

Dani Pedrosa na "Katedrali" ima priliku učvrstiti vodstvo u poretku Svjetskog prvenstva

Igor Šestak • petak, 28.06.2013.
Dani Pedrosa na "Katedrali" ima priliku učvrstiti vodstvo u poretku Svjetskog prvenstva
Foto: EPA

Velikom nagradom Nizozemske koja će se ovoga vikenda održati na legendarnoj "Katedrali" u Assenu nastavlja se Svjetsko prvenstvo u motociklizmu. Najvažnija vijest uoči utrke je da na njoj zbog ozljede neće nastupiti aktualni svjetski prvak Jorge Lorenzo, što Daniju Pedrosi daje odličnu priliku da u ukupnom poretku "podeblja" svoju prednost. Yamaha će tako imati samo jednog predstavnika, Valentina Rossija koji je u Assenu tijekom karijere slavio pet puta.

Svjetsko prvenstvo u motociklizmu nastavlja se ovoga vikenda jubilarnom 65. Velikom nagradom Nizozemske u povijesti, sedmom utrkom aktualne sezone. Ona će se održati na stazi Assen koja je poznata kao "Katedrala motociklizma".

Tradicionalno, u Nizozemskoj su kvalifikacije na rasporedu u petak, utrke u sve tri klase održavaju se subotom, a akcija na stazi Assen počela je već u četvrtak slobodnim treninzima koje je obilježio izrazito važan događaj. Na poslijepodnevnom slobodnom treningu koji je održan u kišnim uvjetima Jorge Lorenzo je doživio težak pad te zaradio prijelom ključne kosti zbog kojeg će propustiti ostatak natjecanja u Nizozemskoj.

Ta je ozljeda značajan udarac za aktualnog Svjetskog prvaka koji je u Assen stigao s dvije uzastopne pobjede i sa samo sedam bodova zaostatka za vodećim u ukupnom poretku Danijem Pedrosom. Hondin će vozač tako imati odličnu priliku iskoristiti izostanak najvećeg konkurenta i učvrstiti svoje vodstvo.

Velika nagrada Nizozemske nalazi se u kalendaru Svjetskog prvenstva u motociklizmu još od 1949. godine. U prvim godinama utrke su održavane na javnim cestama pored Assena, a nova staza izgrađena je 1955. godine. Od tada ju svake godine posjećuju najbolji svjetski motociklisti, postala je jedna od najpopularnijih staza u kalendaru i dobila status "Katedrale".

Glavna karakteristika staze u Assenu su česte promjene smjera i zbog toga je vrlo zahtjevna. Krug je dugačak 4.542 metra, a ima čak 18 zavoja - 12 desnih i šest lijevih. Širina staze je 14 metara i jedna je od užih u kalendaru, a najduži ravni dio dugačak je tek 487 metara. Uz stazu ima mjesta za 100 tisuća navijača, a tijekom posljednjih 20 godina na stazi su dvaput vršeni radovi dodatnog uređivanja.

Kroz povijest najjače klase Svjetskog prvenstva najviše je uspjeha na ovoj stazi imao Giacomo Agostini koji je upisao čak šest pobjeda. Po pet puta prvi su do cilja stigli Mick Doohan i Valentino Rossi, a po četiri pobjede imaju John Surtees, Geoff Duke i Mike Hailwood. Od aktivnih vozača pobjedu još ima samo Jorge Lorenzo koji je slavio 2010. godine, ali u subotu neće imati priliku to ponoviti. Prošle godine najbrži je bio Casey Stoner, a do pobjedničkog su postolja još stigli Dani Pedrosa i Andrea Dovizioso.

Pedrosa je prije 11 godina u Assenu upisao svoju prvu pobjedu u Svjetskom prvenstvu. Bilo je to u klasi do 125 kubičnih centimetara, a u najavi ovogodišnje utrke Španjolac kaže: "Za ovu me stazu vežu posebne uspomene jer sam tu stigao do prve pobjede. Veselim se novom nastupu u Assenu. Vremenski uvjeti ovdje često znaju igrati važnu ulogu, ali riječ je o odličnoj stazi. Vrlo je važno uhvatiti dobar osjećaj na motociklu i dobro brinuti o gumama jer na stazi ima nekoliko izrazito brzih zavoja. Nadam se dobrom rezultatu."

Na posljednjih pet utrka Pedrosa je dvaput slavio i triput bio drugi što ga je dovelo do vodstva u ukupnom poretku. Zadrži li dobru formu mogao bi napraviti veliki korak prema naslovu prvaka s obzirom da Lorenzo u subotu neće biti na stazi.

Pet puta se ove sezone na pobjedničko postolje penjao i Pedrosin kolega iz Hondine momčadi Marc Marquez. Upisao je jednu pobjedu, jedno drugo i tri treća mjesta te pad u Italiji koji ga je udaljio od samog vrha ukupnog poretka. Trenutačno je treći s 30 bodova zaostatka za Pedrosom, no dobrim rezultatom u Assenu mogao bi se približiti Lorenzu.

"Volim ovu stazu i bit će zanimljivo nastupiti na njoj s MotoGP motociklom. Znam da vrijeme ovdje zna biti vrlo nepredvidivo i bit će važno iskoristiti svaki djelić suhe staze. Osjećam se dobro i spreman sam za utrku" izjavio je Marquez, debitant u najjačoj klasi i prošlogodišnji pobjednik u Assenu u klasi Moto2.

Zbog Lorenzove ozljede Yamahina tvornička momčad će u Assenu imati samo jednog predstavnika - Valentina Rossija. Talijan je u sezonu krenuo odlično, drugim mjestom u Kataru, no nakon toga više nije stigao do pobjedničkog postolja. U Assenu je s Yamahom posljednji put nastupio 2009. i pobijedio, a takav bi mu rasplet ove sezone zasigurno donio veliku sreću. "Assen je odlična staza, volim ju i podsjeća me na ranije uspjehe. Prošlog smo tjedna testirali nove postavke motocikla. Osjećaj je dobar i nadam se kako će mi novi set-up donijeti poboljšanje, posebno u kvalifikacijama", izjavio je Rossi.

Ducati će predstavljati Nicky Hayden i Andrea Dovizioso te se nadati što hladnijem vremenu koje bi odgovaralo njihovom motociklu. Velike ambicije imaju vozači momčadi Tech 3 Yamaha, Cal Crutchlow (ove sezone dvaput na postolju) i Bradley Smith (šesti u Barceloni, rezultat karijere), ali i Stefan Bradl koji je na prethodne dvije utrke osvojio četvrto i peto mjesto. U Assenu zbog ozljede neće nastupiti Hiroshi Aoyama, a u momčadi Avintia Blusens zamijenit će ga Ivan Silva.

Kvalifikacije u najjačoj klasi na rasporedu su u petak u 14:10, dok je utrka u subotu u 15 sati.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!