Automoto

MotoGP: Crutchlow postao prvi Britanac na prvoj startnoj poziciji nakon 11 sušnih godina

Igor Šestak • petak, 28.06.2013.
MotoGP: Crutchlow postao prvi Britanac na prvoj startnoj poziciji nakon 11 sušnih godina
Foto: EPA

Na stazi Assen u petak su održane kvalifikacije za Veliku nagradu Nizozemske, sedmu utrku sezone Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Nakon prilično neočekivanog raspleta događaja prvu startnu poziciju za subotnju je utrku osigurao Britanac Cal Crutchlow, a društvo će mu u prvom startnom redu praviti Marc Marquez i Stefan Bradl. Jorge Lorenzo nije nastupio zbog ozljede zadobivene u petak, a Dani Pedrosa je pao na kvalifikacijama i osvojio tek petu startnu poziciju. U nižim klasama najbrži su bili Miguel Oliveira i Pol Espargaro.

Kvalifikacije za Veliku nagradu Nizozemske, održane u petak na stazi u Assenu bile su prilično dramatične, a imale su i neočekivan rasplet. Ponovno je bilo padova koji su značajno utjecali na poredak, a u završnim su se minutama drugog kvalifikacijskog kruga motociklisti munjevitom brzinom izmjenjivali na prvoj poziciji.

Ona je u konačnici pripala Calu Crutchlowu iz momčadi Tech 3 Yamaha, koji je tako postao prvi Britanac na prvoj startnoj poziciji nakon utrke na Phillip Islandu 2002. godine kada je isto uspjelo Jeremyju McWilliamsu. U posljednjim trenucima kvalifikacija pole su privremeno držali Valentino Rossi, Stefan Bradl i Marc Marquez, no Crutchlow ih je sve nadmašio odvozivši krug stazom Assen u vremenu 1:34,398.

Oliveira i Espargaro najbrži u nižim klasama

U petak su održane i kvalifikacije u slabijim klasama Moto3 i Moto2. U najslabijoj klasi najbrži je bio Portugalac Miguel Oliveira i iza sebe ostavio Španjolce Alexa Marqueza i Mavericka Vinalesa. U klasi Moto2 najbolje je vrijeme postavio Pol Espargaro, drugi će startati Johan Zarco iz Francuske, a treći Britanac Scott Redding.

Hondinom vozaču Marcu Marquezu na kraju je pripalo drugo mjesto, što je odlično ostvarenje s obzirom da je ranije na slobodnom treningu doživio prilično težak pad i pritom ozlijedio šaku i stopalo. Za najbržim je zaostao tri i pol desetinke sekunde. Stefan Bradl je na posljednje dvije utrke bio četvrti i peti, a sjajnu je formu potvrdio osvajanjem trećeg mjesta u kvalifikacijama Velike nagrade Nizozemske, što mu je i najbolje ostvarenje u karijeri.

Valentinu Rossiju, jedinom predstavniku Yamahine tvorničke momčadi na ovoj utrci, pripalo je četvrto mjesto, a to mu je najbolji rezultat u kvalifikacijama ove sezone. Odmah do njega, s pete pozicije, startat će Dani Pedrosa koji je u početnoj fazi kvalifikacija bio najbrži, a onda šest i pol minuta prije isteka vremena pao i ostao bez borbe za pole. Do najboljeg kvalifikacijskog rezultata u karijeri stigao je i Bradley Smith koji će u utrku krenuti sa šeste pozicije.

Treći startni red rezervirali su Aleix Espargaro, Alvaro Bautista i Randy De Puniet, dok su najsporiji u Q2 bili Nicky Hayden i Michele Pirro. Pravo na nastup u drugom krugu kvalifikacija imao je i Jorge Lorenzo zahvaljujući brzom krugu s prvog slobodnog treninga, ali naravno nije nastupio budući da je operiran nakon pada i loma ključne kosti.

Niti u Q1 nije nedostajalo iznenađenja pa je Ducatijev Andrea Dovizioso osvojio tek slabašno 15. mjesto, a proći u drugi krug nije uspio ni Andrea Iannone nakon pada.

Nedjeljna utrka u klasi MotoGP na rasporedu je u 15 sati.

MotoGP, Velika nagrada Nizozemske, rezultati kvalifikacija:
1. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) 1:34,398 min
2. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +0,357
3. Stefan Bradl (NJE/Honda) +0,480
4. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) +0,576
5. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +0,608
6. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +1,056
7. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +1,102
8. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +1,110
9. Randy De Puniet (FRA/ART) +1,224
10. Nicky Hayden (SAD/Ducati) +1,510

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoTop temaMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!