Automoto

Video: Valentino Rossi u Assenu stigao do 80. MotoGP pobjede

Igor Šestak • subota, 29.06.2013.
Video: Valentino Rossi u Assenu stigao do 80. MotoGP pobjede
Foto: EPA

Na stazi Assen u Nizozemskoj u subotu je održana sedma utrka Svjetskog prvenstva u motociklizmu. Prilično iznenađujuće pobjedu je odnio Talijan Valentino Rossi na Yamahi. Bila mu je to prva nakon dvije i pol godine, a 80. u najjačoj klasi Svjetskog prvenstva. Na pobjedničkom postolju pridružili su mu se Marc Marquez i Cal Crutchlow, a drugi pobjednik dana bio je Jorge Lorenzo koji je nastupio samo dan nakon operacije slomljene ključne kosti i zauzeo peto mjesto.

Utrka za Veliku nagradu Nizozemske, održana u subotu u Assenu, bila je prepuna iznenađenja. Prvo se dogodilo nekoliko sati prije utrke kad je Jorge Lorenzo posve neočekivano dobio zeleno svjetlo za nastup na utrci. Podsjetimo, aktualni svjetski prvak je u četvrtak doživio težak pad i slomio ključnu kost, a u petak ujutro je operiran u Španjolskoj. Vratio se u Assen i startao u utrku s 12. mjesta. Na to je imao pravo budući da je na prvom slobodnom treningu postavio vrijeme koje mu je osiguralo mjesto u Q2, a budući da nije vozio na kvalifikacijama, dodijeljeno mu je 12. mjesto.

Aegerteru i Salomu pobjede u nižim klasama

U nižim klasama su već po običaju dominirali Španjolci. U najslabijoj klasi Moto3 najbolji je bio Luis Salom, a do njega su na pobjedničkom postolju stajali njegovi sunarodnjaci Maverick Vinales i Alex Rins. U klasi Moto2 slavio je Pol Espargaro. Drugo mjesto je pripalo Britancu Scottu Reddingu, a treće Švicarcu Dominiqueu Aegerteru.

Drugo veliko iznenađenje dogodilo se u samoj utrci. Očekivala se dominacija Hondinih vozača, no show je ukrao Valentino Rossi. Talijan je u utrku startao s četvrte pozicije. Pri kraju prvog kruga prestigao je Stefana Bradla, u četvrtom krugu Danija Pedrosu, a onda u šestom i Marca Marqueza.

Od tog trenutka suvereno je grabio prema cilju i stigao do svoje prve pobjede od povratka u Yamahu. Ranije ove sezone Rossi je samo jednom bio na pobjedničkom postolju, na prvoj utrci u Kataru, a od tada se mučio s formom. Međutim, u Assenu je sve sjelo na svoje mjesto za sedmerostrukog prvaka svijeta u motociklizmu i stigao je do svoje 80. pobjede u "kraljevskoj klasi" Svjetskog prvenstva.

Iza Yamahinog Talijana ostao je Marquez. Mladi Španjolac nije uspio zaprijetiti Rossiju, već je do posljednjeg kruga strahovao za drugo mjesto. Izborio ga je prolaskom pored Pedrose u 18. krugu, a onda ga je u samoj završnici žestoko napao Cal Crutchlow. Britanac je startao s prve pozicije, bio je u naletu u završnici utrke, no pretjerao je u nastojanjima da dođe do drugog mjesta. U jednom napadu na Marqueza došlo je do malog dodira, Crutchlow je promašio vrh zavoja i morao se zadovoljiti trećim mjestom.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Četvrto je pripalo Pedrosi koji je imao prilično slabu utrku. Nakon dobrog starta samo je padao u poretku i u konačnici nije uspio značajnije učvrstiti svoje vodstvo u ukupnom poretku. Prvi put nakon pet utrka nije završio na pobjedničkom postolju i na kraju je bio samo jedno mjesto slabiji od glavnog konkurenta za naslov - Jorgea Lorenza.

Yamahin Španjolac je startao s 12. pozicije pa u samo dva kruga stigao do petog mjesta. Privremeno je bio i četvrti, no na kraju je ipak završio kao peti. S obzirom na njegovu ozljedu to je fantastičan rezultat i maksimalno je reducirao štetu kad je ukupni poredak u pitanju. Pedrosa sada ima 136 bodova, Lorenzo 127, a Marquez 113. Crutchlow je ostao četvrti s 87 bodova, a Rossi sada ima dva manje.

Šesto mjesto u utrci pripalo je Stefanu Bradlu, koji je nastavio s vrlo dobrim ostvarenjima, a među deset najboljih smjestili su se još Alvaro Bautista, Aleix Espargaro, Bradley Smith i Andrea Dovizioso.

Treba li uopće napomenuti da je nakon utrke u Assenu zavladalo pravo "ludilo" jer je Valentino Rossi itekako znao proslaviti pobjedu na koju je čekao još od listopada 2010. Iako više nije na vrhuncu svoje karijere, Il Dottore još uvijek ima pravu vojsku navijača i nakon ovog sjajnog nastupa imao je s kime podijeliti svoju radost.

Iduća utrka Svjetskog prvenstva vozi se za dva tjedna na stazi Sachsenring u Njemačkoj.

MotoGP, VN Nizozemske, rezultati utrke:
1. Valentino Rossi (ITA/Yamaha) 41:25,202 min
2. Marc Marquez (ŠPA/Honda) +2,170
3. Cal Crutchlow (VBR/Yamaha) +4,073
4. Dani Pedrosa (ŠPA/Honda) +7,832
5. Jorge Lorenzo (ŠPA/Yamaha) +15,510
6. Stefan Bradl (NJE/Honda) +27,519
7. Alvaro Bautista (ŠPA/Honda) +31,598
8. Aleix Espargaro (ŠPA/ART) +32,405
9. Bradley Smith (VBR/Yamaha) +33,751
10. Andrea Dovizioso (ITA/Ducati) +33,801

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.06.2013. u 14:01
    Samo je jedan Doktor!!! Ali svaka čast i Lorenzu i Marquezu na hrabrosti voziti s ovakvim ozljedama.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2013. u 22:07
    Baš je bio gušt gledati te opet...........
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik29.06.2013. u 20:32
    svaka čast Doktore
    Obrisan korisnik