Nogomet

Niko Kovač: "Budućnost Saveza ovisi o igračima koji iz Hrvatske odu u inozemstvo, u velike lige"

Damir Žbulj • nedjelja, 30.06.2013.
Niko Kovač: "Budućnost Saveza ovisi o igračima koji iz Hrvatske odu u inozemstvo, u velike lige"
Foto: Ivana Strahija

Hrvatska nogometna U20 reprezentacija plasirala se u osminu finala svjetskog prvenstva, gdje će snage odmjeriti s vršnjacima iz Čilea. Izabranici Dinka Jeličića osvojili su prvo mjesto u skupini, ispred Urugvaja i Uzbekistana, s dvije pobjede i jednim neodlučenim rezultatom, a dio zasluga svakako ide i Niki Kovaču, aktualnom U21 izborniku, ali i članu stručnog stožera na ovom natjecanju...

Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač nakon završetka igračke, posvetio se trenerskoj karijeri. Aktualni je izbornik U21 nacionalne vrste, a u turskoj se na Svjetskom prvenstvu U20 reprezentacija nalazi u stožeru Dinka Jeličića. Zadužen je za defenzivni segment ekipe.

U opširnom razgovoru za fifa.com Kovač je iznio svoja razmišljanja o prednostima ovakvih natjecanja: "Mislim kako je ovo sjajan turnir za igrače, Koliko se mladića može pohvaliti kako je nastupilo za svoju reprezentaciju na U20 Svjetskom prvenstvu? Hrvatska je mala zemlja i mi ipak nemamo mnogo prilika za nastupe na takvim natjecanjima."

"Velika je to šansa i za igrače kako bi se pokazali skautima, koliko su zapravo dobri, kako bi prešli u neku drugu ligu. Hrvatsko liga je mala, nema puno novaca, nema niti previše mjesta za razvoj i napredovanje. Budućnost našeg Saveza ovisi o igračima koji iz Hrvatske odu u inozemstvo, u velike lige," posebno je istaknuo Kovač.

"Nadam se kako će dečki možda izboriti četvrtfinale, odlična bi to bila prilika za njihovo odrastanje," dodao je.

O U20 reprezentaciji je naglasio: "Neki od igrača su već U21 reprezentativci, neki su iz U19 ekipe. Nadam se kako će i na kraju netko od njih zaigrati i za A selekciju."

"U20 reprezentacija trenutno igra u sustavu 4-1-4-1, možda bi to na papiru trebalo izgledati slično poput Barce, ali naravno, nemamo mi takve igrače. problem Hrvatske nije u tehničkoj potkovanosti, naš problem je fizička priprema. U Hrvatskoj se uvijek radi na talentima, kojeg stvarno imamo, ali ako uz njega nema tjelesne spremnosti i moći kako bi ga se sprovelo na terenu, ne možete napraviti ništa," detektirao je problem Kovač.

"Tehnički, mislim kako smo dovoljno dobri da budemo prvaci"

"Trebali ste nas vidjeti protiv Uzbekistana, nakon prvih 45 minuta bili smo gotovi, makar mislim kako su se s tim problemom ovdje u Turskoj susrele mnoge reprezentacije. Moramo poraditi na tom segmentu, ako želimo biti uspješniji. Velike utakmice se rješavaju u posljednjim minutama," poentirao je iskusni Kovač, bivši igrač Herthe, Bayera, HSV-a, Bayerna i Red Bull Salzburga.

"Tehnički, mislim kako smo dovoljno dobri da budemo prvaci, ali ako na toj razini možete igrati samo 60 minuta, nije dovoljno. Morali bismo restrukturirati čitav omladinski pogon i način njihova rada u Hrvatskoj, klubova i reprezentacije. Mislim kako bismo mogli biti puno uspješniji nego što smo sada."

O svojem odabiru puta nakon igračke karijere Niko Kovač je izjavio: "Po mojem mišljenju, za dobrog trenera potrebno je iskustvo igranja na poziciji centralnog braniča ili defenzivnog veznog igrača. Tu je potrebna dobra organizacija, kako u igri prema naprijed, tako naravno i u obrani. Za moju buduću karijeru mislim kako je jako važno što imam to iskustvo."

"Sebičnost hrvatskih igrača velik je problem"

"Ako pogledate posljednje finale Lige prvaka, svi igrači su igrali u oba smjera. Vjerujem kako i tu leži veliki dio problema vezanih za hrvatske ekipe. Previše igrača gleda samo 'jednosmjerno', a iz toga onda proizlazi i sebičnost na terenu," iskreno je bio Kovač.

"Možda sam i bio 'dobar igrač', ali za mene je uvijek najvažnija stvar - ekipa. Sve svoje uspjehe ostvario sam s cijelom momčadi. U mislima hrvatskih igrača previše je sebičnosti. Takav egoizam nije dobar, moramo promijeniti čitav mentalni sklop," zaključio je za službenu stranicu Fife izbornik U21 hrvatske nogometne reprezentacije i član stručnog stožera U20 selekcije na ovom Svjetskom prvenstvu.

Hrvatska svoju utakmicu osmine finala protiv Čilea igra u srijedu 3. srpnja s početkom u 17 sati.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis30.06.2013. u 17:40
    moramo biti zahvalni da imamo osobu kao kovača koji će pravovremeno uškopiti samoumišljene "zvjezdice" i takozvane "talente". ako nisu usredotočeni na rad i igru za dobrobit ekipe, letit će iz momčadi kovača -- tako i treba!
    cameosis
  • zovche30.06.2013. u 13:34
    ja se samo nadam da ce sve ici prirodnim putem i da ce on preuzeti nasu reprezentaciju...
    zovche
  • Obrisan korisnik30.06.2013. u 12:26
    kapetan i karakter koji je prijeko potreban našem nogometu, a ovakve osobe cijelom društvu! on neće šminkati loše predstave koje je pokrio rezultat, šta ne valja kaže se u lice, bez celofana i zadrške. Niko care samo naprijed!!
    Obrisan korisnik