Nogomet

Niko Kovač: "Igrao sam za pet klubova, ali hrvatska reprezentacija bila je iznad svih"

Sportnet • ponedjeljak, 01.07.2013.
Niko Kovač: "Igrao sam za pet klubova, ali hrvatska reprezentacija bila je iznad svih"
Foto: FaH

Nakon što se u prvome dijelu opširnog razgovora za službene stranice Fife dotaknuo mlađih uzrasta hrvatske reprezentacije, posebno U20 sastava na Svjetskom prvenstvu, nekadašnji kapetan Hrvatske govorio je o svojoj karijeri, kako klupskoj, tako i reprezentativnoj i istaknuo kako iz današnje pozicije vjerojatno ne bi mijenjao ništa.

Nekadašnji kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač dao je opširan intervju za službene internetske stranice Fife. U drugom dijelu analizirao je između ostalog i situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska u kvalifikacijama za Svjetsko prvensvo 2014. godine.

"Nitko nije očekivao da ćemo izgubiti od Škotske, no to je nogomet. Čini mi se da u zadnja tri ili četiri velika natjecanja idemo nizbrdo. Ako završimo na drugom mjestu u skupini, idemo u doigravanje, ali se nadam da ćemo ipak vidjeti Brazil jer nam je to izrazito bitno. Nismo među bogatijim zemljama svijeta i treba nam sav novac od Fife i Uefe koji možemo dobiti kako bismo ostali na životu kao nogometni savez", rekao je Kovač i dodao da će nam u ždrijebu doigravanja, ako tamo završimo, trebati i nešto sreće i izrazio vjeru da nam uz malo restrukturiranja za veće rezultate.

"Igranje za reprezentaciju bilo je sjajno iskustvo, posebno kad smo igrali kod kuće, u Zagrebu. Nedostaju mi navijači. Bilo je to posebno vrijeme, a više od svega zato što sam ga proživio s bratom Robertom. Nije baš svakodnevica da igrate s bratom u istoj momčadi ili u reprezentaciji. Bog nam je dao talent i sreću da igramo zajedno."

"Robert je odigrao jednu utakmicu više za reprezentaciju, ali ja imam 15 pogodaka, a on nije postigao nijedan. Ne smeta mi što ima više nastupa, on mi je brat, sve je u redu. Njemu 84, meni 83, za dva brata to je savršeno."

Kovač je osobno nastupio na dva Svjetska prvenstva, kojih se sjeća, ali isto tako ističe da rezultatski Hrvatska nije napravila puno.

"Sjećanja su uvijek tu, ali nismo napravili ništa. Ispali smo već u prvom krugu oba puta i to je poznati hrvatski problem: taktički i tehnički smo u redu, ali fizički nismo na najvišoj razini, a ako želiš biti među najboljima moraš ponuditi više. Zašto su dva njemačka kluba bila u finalu Lige prvaka? Naravno, imali su niz dobrih igrača, ali i zato što su fizički bili na najvišoj razini", pojasnio je Kovač važnost fizičke spreme.

"Osjećam da smo u Njemačkoj 2006. godine mogli napraviti više. Da smo dobili Australiju došli bismo u osminu finala, ali i to je nogomet. Nadam se da ću kao trener imati više uspjeha", pogledao je u budućnost izbornik U21 reprezentacije, koji je potom istaknuo kako mu je reprezentacija uvijek bila na vrhu prioriteta.

"Igrao sam u karijeri za pet klubova, ali za mene je Hrvatska uvijek bila iznad njih. Mi smo u Hrvatskoj patrioti, svi volimo svoju zemlju, posebno ja jer sam rođen u Njemačkoj i za mene je Hrvatska nešto nevjerojatno", rekao je Kovač.

"Igrao sam za reprezentaciju dugo vremena, bio sam kapetan, bio sam izbornikova desna ruka, bio sam čovjek koji je delegirao zadatke na travnjaku i uvijek sam radio. Mislim da je to razlog zašto su me ljudi u Hrvatskoj voljeli, zato što sam uvijek radio i igrao za momčad", pojasnio je bivši kapetan i potom odgovorio na pitanje je li ikad razmišljao o nastupanju za Njemačku.

"Rođen sam u Njemačkoj i imam njemački mentalitet, ali isto tako imam i hrvatski. Da budem iskren, imam malo više njemačkog i znam da talent nije dovoljan, da su potrebne radne navike. Kad pogledate Ivicu Olića i Marija Mandžukića, oni su također veliki radnici. Mario zna što je potrebno da biste bili uspješni, ne samo jednu sezonu. Lako je doći na vrh, ali je teško na njemu i ostati. U Hrvatskoj je teško jer svi brzo kažu da je netko dobar, mediji pišu da je najbolji, a mladi igrači nisu mentalno jaki i ako mogu, tu želim pomoći."

Za kraj, ostao je osvrt na bogatu klupsku i reprezentativnu karijeru. Bi li Niko Kovač bilo što mijenjao iz današnje perspektive i koji je vrhunac njegove karijere?

"Kad sam igrao za Bayern, osvojili smo ligu, Kup i zatim Interkontinentalni kup, mislim da je to najviše što sam osvojio. Žalim li za nečim? Mislim da bih učinio sve isto kao i sada, možda bi ponešto i promijenio, ali sam vrlo, vrlo sretan svojom karijerom. Ne bih puno mijenjao", rekao je na kraju Kovač.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • SnakeCRO28.07.2013. u 16:22
    Nikad više takvog kapetna :(
    SnakeCRO
  • Obrisan korisnik03.07.2013. u 13:10
    Mnogi Hrvati od Livna ginuli su za Hrvatsku Domovinu.Ponosan sam zato jer ste dio nas.Vaš Livnjak zauvijek!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2013. u 14:43
    njegovim odlaskom smo i pali, Bilić jednostavno nije mogao pronaći pravu zamjenu..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.07.2013. u 11:57
    Često pričam priču kako sam vidio Niku u jednom restoranu, prije neke važne utakmice za Hrvatsku repku u kojoj nije mogao nastupiti jer je imao previše žutih. Kapetan je ipak pio samo Jamnicu, to je čovjek, sportaš i nadasve gospodin.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.07.2013. u 19:48
    Ti si jedan od rijetkih koji je to samo pokazivao na terenu i rekao tek sad kad je završio karijeru.Mnoge se čeka da daju sve od sebe ili više nego što daju u klubu,kao što si ti uvijek davao,ali očito ćemo se načekat. Legendo!
    Obrisan korisnik