Košarka

Željko Obradović na klupi Fenerbahče Ülkera

Ivor Krapac • utorak, 02.07.2013.
Željko Obradović na klupi Fenerbahče Ülkera
Foto: Kristijan Komarica

Europski trenerski velikan Željko Obradović će u naredne dvije godine biti na klupi Fenerbahče Ülkera. Klub iz Istanbula izvijestio je da je osmerostruki pobjednik Eurolige prihvatio njihovu ponudu, a ovim angažmanom, Obradović će prekinuti godinu dana dugu stanku poslije odlaska s klupe Panathinaikosa...

Željko Obradović vraća se trenerskom poslu. U utorak je objavljeno da će 53-godišnji srpski trener od naredne sezone voditi Fenerbahče Ülker, s kojim će u srijedu potpisati dvogodišnji ugovor. Obradović će u dolazećoj sezoni voditi svoju novu momčad u domaćim natjecanjima i Euroligi, a u slučaju da Bojan Bogdanović ovoga ljeta ne preseli u neki drugi klub, mogao bi računati i na jednog od najvažnijih hrvatskih reprezentativnih aduta.

Željko Obradović je u trofejnoj trenerskoj karijeri dosad vodio pet klubova, Partizan, Joventut iz Badalone, madridski Real, Benetton iz Trevisa i Panathinaikos, u kojem je bio najduže, čak 13 godina, od 1999. do prošlog ljeta. Nakon odlaska s klupe atenskih Zelenih, pauzirao je godinu dana.

Među naslovima koje je Obradović osvojio, izdvaja se osam titula u Euroligi, 1992. na klupi Partizana, '94. s Joventutom, '95. s Realom i pet puta s Panathinaikosom, 2000., '02., '07., '09. i '11. Pored toga, nije nedostajalo ni drugih nacionalnih i europskih trofeja, uključujući ukupno 12 naslova u prvenstvima, 1992. u Srbiji s Partizanom i 11 puta u Grčkoj s Panathinaikosom.

Novi trener kluba iz Istanbula bio je uspješan i na klupi reprezentacije tadašnje SR Jugoslavije, s kojom je osvojio zlato na Europskom prvenstvu 1997. u Španjolskoj i na Svjetskom prvenstvu '98. u Grčkoj. Reprezentaciju je vodio i do olimpijskog srebra 1996. u Atlanti.

Prije prihvaćanja ponude Fenerbahče Ülkera, ovog ljeta spominjalo se da Obradović kandidira za dolazak na klupu Detroit Pistonsa, čime bi postao prvi Europljanin na dužnosti glavnog trenera nekog NBA kluba. No, u Detroitu su se ipak okrenuli domaćoj, američkoj varijanti, dovođenjem Mauricea Cheeksa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.07.2013. u 13:25
    Siguran sam da si je Obradović osim astronomskog ugovora osigurao 100%-ni uticaj na slaganje ekipe. Mirsad Turkcan je sportski direktor samo na papiru.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2013. u 09:34
    KonačnobiFenermogaona final four.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.07.2013. u 09:29
    Bojan treba pod obavezno ostati u Feneru. Od Netsa ionako ništa.
    Obrisan korisnik
  • litleben03.07.2013. u 07:58
    Bogdanović bi bio glup, da sada napusti klub.
    litleben
  • Obrisan korisnik03.07.2013. u 01:08
    ako on ne pomogne feneru da nešto napravi u europi, onda im nitko ne može pomoći. nek ugase klub
    Obrisan korisnik